KulturaUrednički izbor

MLADE UMJETNICE U UGD-u ‘Intervenirale su izazovan prostor Galerije i osvojile ga, što je teško’

MLADE UMJETNICE U UGD-u 'Intervenirale su izazovan prostor Galerije i osvojile ga, što je teško'

Izložba ‘Prostor izlaganja’ triju umjetnica Nina Kurtele, Maje Marković i Natalije Škalić otvorena je u prostorijama u Umjetničke galerije Dubrovnik ovog četvrtka.

Riječ je o hrvatskim suvremenim umjetnicama koje osim generacijske bliskosti i školovanja na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, povezuje i sklonost medijskom eksperimentiranju te izražena osjetljivost za galerijski, odnosno muzejski prostor koji je vrlo često integralni dio njihove umjetničke prakse.

Ideja za zajedničku izložbu autorica utemeljena je na onim njihovim radovima sa snažno izraženim referencama na prostor izlaganja.

Ravnatelj UGD-a Tonko Smokvina rekao je kako umjetnicama prvenstveno treba čestitati.

-Riječ je o generacijski bliskim umjetnicama koje na temu prostora reagiraju komplementarno, nadopunjujući se, svaka u svom mediju, bilo da je riječ o skulpturi, fotografiji, zvuku, crtežu ili instalaciji. Propituju uloge prostora u kojem su izlagale ili izlažu. Intervenirale su u prostor Galerije koji je sam po sebi izazovan i teško ga je osvojiti, a one su u tome uspjele, na čemu im moram čestitati – istaknuo je Smokvina.

‘Napravili smo jednu lijepu priču u kojoj se prožimaju njihove tri različite poetike’, ističe kustosica izložbe dr. sc. Rozana Vojvoda.

-Glavni razlog okupljanja nije bio taj što su generacijski bliske, nego zato što je u njihovoj umjetničkoj praksi galerijski prostor jako bitan. Maja Markić radi prostorne intervencije, nešto što je specifično za određenu galeriju. Kod Nataljie Škaljić, koja je po vokaciji kiparica pa je prostor također jako bitan za njene skulpture. Ninu je najteže klasificirati jer radi performnse i ambijente, a bavi se i fotografijom te videom. No, večeras je motiv baš galerijski prostor. To su zidovi berlinskih galerija. Dakle, napravila je digitalni arhiv svih izlagačkih mjesta u Berlinu kojima je prolazila. Posjeduje 300 primjeraka, a ovo je mali izbor. To je zapravo ‘zid na zidu’ i radi se o fotografijama koje su vizualni fenomen. Možemo ih iščitavati kao prikazanu odsutnost te kao napučenost i hektičnost berlinske scene – ističe Vojvoda. Poznaje njihov rad te je imala veliko povjerenje u ove mlade umjetnice s velikim iskustvom.

-Puno smo pričale o svemu. Sve je stvar komunikacije, no svaki umjetnik posjeduje svoju slobodu. Posebno mi je drago je ta galerija na jednom katu, a obgrljena je našom zbirkom te se i tu stvorila još jedna komunikacija – ističe Vojvoda.

Nina Kurtela izlaže fotografije berlinskih galerija koje u postkonceptualnoj maniri i minimalističkom estetikom svodi na fragmente galerijskih zidova, koji odašilju prazninu i odsutnost. Stvaranje digitalnog arhiva fotografija berlinskih izlagačkih prostora autoričino je vlastito pozicioniranje unutar životnog i radnog konteksta, ali i univerzalno seciranje nezavidnog položaja umjetnika, smislenosti i isplativosti konvencionalne izlagačke djelatnosti, funkcionalnosti samog umjetničkog sustava.

Maja Marković se u svojoj izlagačkoj praksi najviše bavi oprostorenjem – pretvaranjem dvodimenzionalnih tvorevina u trodimenzionalne konstrukcije i site-specific intervencijama odnosno referiranjem na stvarni prostor izlaganja. Prevođenje stanja u oblik, dvodimenzionalnog u trodimenzionalno, problematiziranje pojmova omeđenosti, nedovršenosti, labave ravnoteže, fragilnosti, diskontinuiteta i stvaranje karakterističnih otvorenih struktura na razmeđu arhitekture i skulpture karakteristično je za sve autoričine izložbe posljednjih nekoliko godina, pa tako i za prostornu intervenciju kojom se umjetnica predstavlja u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik i koju naziva Sve su strukture nestabilne.

Natalija Škalić radi makete / metafore prostora koje započinju dijalog sa stvarnim izlagačkim prostorom u koji su smještene, inzistira na preciznosti izvedbe i sustavno se poziva na nasljeđe povijesnog konstruktivizma i minimalizma. Svodeći likovni izraz na temeljne elemente – liniju i plohu, umjetnica istodobno istražuje međuodnose crteža i skulpture / reljefa s lakoćom prelazeći iz jednog u drugi medij.
U procesu reagiranja na dodijeljeni prostor za izložbu koja obuhvaća jedan kat Umjetničke galerije Dubrovnik, odnosno po jednu prostoriju za svaku umjetnicu, Nina Kurtela, Maja Marković i Natalija Škalić stvaraju nove radove ili uklapaju već nastale radove u novi kontekst, te pokazuju specifičnosti i dodirne točke njihove umjetničke prakse kao što su referiranje na prostor i njegova transformacija, prevođenje crteža u trodimenzionalne strukture i uzimanje galerijskog prostora kao konkretnog likovnog motiva.
Kustosica izložbe je dr. sc. Rozana Vojvoda, viša kustosica Umjetničke galerije Dubrovnik, a izložba ostaje otvorena do 27. listopada 2019.

U nastavku su biografije umjetnica.

Nina Kurtela je vizualna umjetnica rođena 1981. godine u Zagrebu. Diplomirala je slikarstvo na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Ante Rašića, a potom je diplomirala na UdK Berlin – odjel za suvremeni ples, koreografiju i kontekst. Boravila je na više rezidencijalnih programa, izlagala i prezentirala radove diljem svijeta – u muzejima i galerijama, na kazališnim i plesnim festivalima te u javnim prostorima u Parizu, Maastrichtu, Londonu, New Yorku, Helsinkiju, Pančevu, Tokiju, Taipeu, Dubrovniku, Berlinu, Beču, Zagrebu, Sarajevu, Portlandu, Varšavi… Finalistica je Berlin Art Prize 2018 i dobitnica nekoliko prestižnih nagrada kao što su Japanese Media Arts New Face Award, Tokyo 2017; X-border Art Biennial Award, Švedska 2013; Henkel Art Award CEE, Beč 2011; Essl Art Award CEE, Beč 2007. Osnovala je umjetničku organizaciju Jagoda koja se bavi istraživanjem i otvaranjem novih polja komunikacije i razmjene kroz inovativne umjetničke prakse. Živi i radi u Zagrebu i Berlinu.

Maja Marković je vizualna umjetnica rođena 1979. godine u Zagrebu. Diplomirala je slikarstvo na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Ante Rašića. Izlagala je na brojnim skupnim izložbama, za svoj rad primila nekoliko priznanja i boravila na više rezidencijalnih programa i umjetničkih istraživanja. Samostalno je izlagala 2018. godine u Zbirci Vjenceslav Richter, MSU u Zagrebu, Galeriji Flora u Dubrovniku, 2016. u Francuskom paviljonu u Zagrebu (s E.Engelbert), 2015. na Akademiji Schloss Solitude u Stuttgartu, 2014. u Galeriji Događanja u Zagrebu, 2012. u Galeriji Otok, ARL u Dubrovniku i brojnim drugim izožbama. Živi i radi u Zagrebu.

Natalija Škalić je vizualna umjetnica rođena 1980. godine u Zagrebu. Diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Peruška Bogdanića. Sudjelovala je na brojnim skupnim izložbama, multimedijalnim projektima i radionicama. Samostalno je izlagala 2018. u Salonu Galić u Splitu, 2016. u Galeriji VN u Zagrebu, 2014. u Galeriji Flora u Dubrovniku i Kući Bukovac u Cavtatu, 2012. u Galeriji Greta u Zagrebu i na brojnim drugim izložbama. Autorica je skulpture u javnom prostoru “Ronioc” na Vrsaru. Sudjelovala je na scenografijama za kratke filmove „Uskršnje jaje“ i „Dijete“. Živi i radi u Zagrebu.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist