Kultura

MLADE GLAZBENICE Stiže nam Trio Ardea!

MLADE GLAZBENICE Stiže nam Trio Ardea!

U sklopu međunarodne turneje Trio Ardea, kojeg čine Ana Dolžan, Selma Hrenovica i Zerina Šabotić, nastupit će u Dubrovniku, 17. ožujka 2018. u Čitaonici Narodne knjižnice Grad, s početkom u 20 sati.

Istog će im se dana u 11 ujutro pridružiti članice udruge Sve ostalo je glazba, Ivana Jelača i Frana Marija Vranković , te će zajedno za srednjoškolsku publiku izvesti glazbeno-scenski kolaž u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića.

Turneja mladih glazbenica dio je projekta ARDEA, čiji je nositelj Centar za obrazovanje i kulturu Akademija iz Čapljine (BiH), a koji se realizira u partnerstvu s Udrugom Sve ostalo je glazba (HR) te Ustanovom Gallus (SLO), uz podršku fonda Europske unije Creative Europe, namijenjen je razvijanju mladih nadarenih glazbenika te razvoju njihove publike. Prvi ciklus projektnih aktivnosti proveden je u sklopu međunarodnog seminara klasične glazbe koji je u Čapljini okupio pedesetak mladih glazbenika iz cijeloga svijeta, te četvoricu uglednih glazbenika i profesora iz Njemačke, Rusije i Hrvatske koji su u sklopu seminara u kolovozu 2017. godine održali i uspješne koncerte. Da bi se omogućilo najtalentiranijim mladim glazbenicima sa sve četiri glazbene akademije iz BiH sudjelovanje na seminaru, neovisno o njihovoj financijskoj situaciji, osigurano je 8 punih stipendija koje su dodijeljene studentima akademija iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Banja Luke te Mostara. Tada je Udruga Sve ostalo je glazba s osam stipendista seminara održala radionicu i izvedbu glazbeno-scenskog kolaža pred brojnom publikom.

Nastavak projektnih aktivnosti odvija se u ožujku 2018. godine koncertnom turnejom trija ARDEA u sastavu: Ana Dolžan (violina), Selma Hrenovica (violončelo) i Zerina Šabotić (klavir). Ove tri mlade glazbenice koje su svoj komorni sastav formirale tijekom međunarodnog seminara klasične glazbe, izvodit će djela Borisa Papandopula, L. van Beethovena, B. Smetane i H. Wieniawskog. Koncertna turneja obuhvatit će nastupe u sve tri partnerske države i to u Zagrebu, Mostaru, Čapljini, Dubrovniku, Ljubljani i Škofji Loki, ujedno i zemljama iz kojih dolaze ove nadarene mlade glazbenice.

S obzirom na to da je jedan od ciljeva projekta ARDEA i razvijanje tolerancije među mladima različitih etničkih i nacionalnih skupina, u Dubrovniku će u subotu 17. ožujka u 11 sati u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića biti organizirana radionica i izvedba glazbeno-scenskog kolaža Sve ostalo je glazba, namijenjena upravo mladima. Diljem Europe i svijeta postoje brojni programi koji omogućuju studentima da na neki način fluktuiraju te upoznaju i razmjenjuju različite ideje. Međusobnim povezivanjem mladih glazbenika, dolazi do razvoja novih ideja te dubljeg razumijevanja glazbe i umjetnosti. U Bosni I Hercegovini već više stoljeća žive zajedno različite nacije, vjere I rase. I Europa se danas također susreće s izazovima razlika I podijeljenosti unutar društva, kao I radikalizma, konzervativizma I fundamentalizma. Model rada Ardea projekta I njegov izravni pozitivni utjecaj na društvo može biti primjer kako se kroz glazbu I kulturu mogu integrirati razlike koje postoje u društvu I kako povezivati ljude različitih vjera, rasa, nacija I svjetonazora. Glazbeno-scenski kolaž, sadržajno prilagođen ciljevima i metodologiji projekta ARDEA, na interaktivan i inovativan način pred publiku (u ovom slučaju ciljane skupine mladih), iznosi događaje iz života skladatelja čija se djela izvode, ističući kozmopolitizam u smislu glazbe koja ne poznaje etičke, nacionalne ni jezične barijere. Kolažom se također nastoji pokazati kako s vremenom klasična glazba ne gubi ni vrijednost ni kvalitetu, te kako se i klasičnom glazbom može postići suvremeni scenski izričaj. Mladi glazbenici koji su na svom profesionalnom putu pred mnogim izazovima, svoja će iskustva i glazbeni podij podijeliti s profesionalnim umjetnicama iz udruge Sve ostalo je glazba.

Program u Dubrovniku nastavit će se istog dana, 17. ožujka koncertom trija ARDEA u Čitaonici Narodne knjižnice Grad, s početkom u 20 sati. Ulaz je slobodan. Sve projektne aktivnosti u Hrvatskoj realizira udruga Sve ostalo je glazba, u suradnji s Maticom hrvatskom u Zagrebu, udrugom za mlade Maro i Baro, Umjetničkom školom Luke Sorkočevića i Dubrovačkim knjižnicama, uz potpore fonda Europske unije Kreativna Europa, Ministarstva kulture Republike Hrvatske te Grada Dubrovnika.

 

Udruga Sve ostalo je glazba osnovali su u Dubrovniku krajem 2012. godine Ivana Jelača, Frana Marija Vranković i Damjan Bučić. Misija Udruge je promicanje izvedbenih umjetnosti s naglaskom na klasičnu glazbu, izvođenjem scenskih kolaža, glazbenih predstava i koncerata edukativnoga karaktera, koji publici nude novi pristup slušanju koncertnoga izvođenja. Cilj nam je pokazati kako se i s klasičnom glazbom može postići suvremeni scenski izričaj te kako “ozbiljna” glazba s vremenom ne gubi ni vrijednost, ni značaj, ni kvalitetu, ali ni mogućnost uživanja recipijenata i izvođača u njoj. Na takav način promoviramo univerzalne vrijednosti glazbe, čuvamo bogatu kulturnu nematerijalnu baštinu te ističemo važnu ulogu glazbe u odgoju i obrazovanju i društvenim procesima.Umjesto nepokretnog sjedenja na dvosatnim koncertima s programskom knjižicom u ruci ili gledanju “crossover” žanra, oživljavaju se skladatelji i glazbenici iz prošlosti te se na scenu i koncertni podij donose svojevrsne rekonstrukcije povijesnih događaja iz određenih stilskih razdoblja. Projekti udruge Sve ostalo je glazba od 2013. godine dio su Programa javnih potreba u kulturi Grada Dubrovnika.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist