Zanimljivosti

MJESTO SUSRETA ČOVJEKA I BOGA Hodočašće u Lourdes u organizaciji Župe Velike Gospe

MJESTO SUSRETA ČOVJEKA I BOGA Hodočašće u Lourdes u organizaciji Župe Velike Gospe

Za kršćane Lourdes je jedinstveno mjesto okupljanja u obnovi i ponovnom pronalaženju vjere, za bolesnike je nada u ozdravljenje, za sve ostale ono je mjesto ohrabrenja, razlog nade, prostor kontemplacije.

Piše: prof. Pavo Jančić
Osim što je najveće marijansko svetište na svijetu, Lourdes je čudesno svjedočanstvo vjere. U to se moglo uvjeriti i stotinjak dubrovačkih hodočasnika, koji su se 19. travnja ove godine ukrcali na zrakoplov za Barcelonu, spremni autobusom prijeći ”pola” Španjolske kako bi se poklonili nebeskoj majci, povodom obilježavanja 160 obljetnice njenih ukazanja u Lourdesu. Hodočašće je organizirala Župa Velike Gospe, na čelu sa župnikom don Stankom Lasićem. U trenutku polijetanja, primio sam SMS sljedećeg sadržaja: Neka vas prati i bude uz vas Ona kojoj srcem hrlite! Nema boljeg početka putovanja i većeg blagoslova od ovakve poruke vlastite majke.

MJESTO SUSRETA ČOVJEKA I BOGA Hodočašće u Lourdes u organizaciji Župe Velike Gospe

Nakon slijetanja u ponos Katalonije, autobusom smo hrabro ”pregazili” Pirineje, sabrani u molitvama i vjerskim razmatranjima koje su predvodili naši dragi don Stanko i don Josip. Dugo nakon ponoći, uz pjesmu ”Sred te se pećine Marija javi”, ušli smo Lourdes. U jugozapadnoj oblasti Visokih Pirineja, na srednjoj nadmorskoj visini od 400 metara, skriven među šumom u dolini rijeke Gave, smjestio se ovaj pitoreskni gradić koji svake godine posjeti više od 5 milijuna posjetitelja. Neki kao mi, dolaze na višednevno organizirano hodočašće, netko na kratki obiteljski obilazak, a neki jednostavno da posjete svetište.

Za nas kršćane Lourdes je jedinstveno mjesto okupljanja u obnovi i ponovnom pronalaženju vjere, za bolesnike je nada u ozdravljenje, za sve ostale ono je mjesto ohrabrenja, razlog nade, prostor kontemplacije. Sve do 1858. godine Lourdes je bio mala siromašna provincija, koja je brojila 4 tisuće stanovnika, većinom poljoprivrednika i rudara. Te 1858. godine, u razdoblju između 11. veljače i 13. lipnja, četrnaestogodišnja djevojčica Bernardica Soubirous doživjela je osamnaest ukazanja Blažene Djevice Marije. Ukazanja su se dogodila u maloj špilji uz rijeku Gave, gdje je išla skupljati drva za ogrjev. Gospa je preko Bernardice zatražila obraćenje grešnika molitvom, pokorom i postom te izgradnju crkve u kojoj će ljudi u procesijama dolaziti na hodočašća. Za vrijeme devetog dana ukazanja Gospa je Bernardici ukazala na mjesto na kojem se ispod špilje nalazi izvor pitke vode koju hodočasnici i danas koriste za piće, a dio njih se u posebnim bazenima uranja u vodu po uzoru na Ivana Krstitelja. Bernardica je umrla kao redovnica, u dobi od samo 35 godina. Nakon dugotrajnog i strogog procesa, sukladno crkvenom zakonodavstvu, proglašena je svetom 1933. god. Njeno tijelo počiva netaknuto, u staklenom lijesu, u kapelici samostana u Neversu.

MJESTO SUSRETA ČOVJEKA I BOGA Hodočašće u Lourdes u organizaciji Župe Velike Gospe

Čudesna ozdravljenja
Iznad špilje ukazanja, izgrađeno je prekrasno svetište sa tri crkve i trgom. Prvo jutro našeg boravka u Lourdesu posjetili smo upravo Trg svetišta, u sklopu kojeg se nalazi Bazilika sv. Krunice. Njezina ogromna kupola smjestila se u visini Kripte, kapelice koja je na samoj stijeni Špilje. Ta je kapelica podnožje Glavne bazilike koja dominira svetištem. Ovaj arhitektonski ansambl od tri crkve, koje se nalaze jedna iznad druge, zaokružuje velika Bazilika sv. Pia X., koja se nalazi pod zemljom i koja može primiti više od 20 tisuća hodočasnika. Ispod Crkve nalazi se špilja ukazanja, a na lijevoj strani izvire potok, koji opskrbljuje slavine i bazene. Nakon Svete mise i obilaska svetišta, Bernardičine rodne kuće, mlina i stana u kojem je kasnije živjela, dobili smo slobodno poslijepodne. Tko je imao sreće i strpljenja, nakon višesatnog čekanja u redu, uronio je u čuvene lourdske bazene, dok su ostali napunili svoje boce svetom vodom. Inače, u Lourdesu je prijavljeno preko sto tisuća raznih ozdravljenja. Od tog broja Crkva je priznala 77 čudesnih ozdravljenja, za koja ne postoji racionalno medicinsko objašnjenje. U Lourdesu od 1882. godine stalno rade neovisne liječničke komisije, koje detaljno ispituju svaku prijavljenu bolest i ozdravljenje.

Budući je Lourdes i zanimljivo turističko odredište sa 17 tisuća stanovnika i preko 400 hotela (što ga čini trećim francuskim gradom po broju smještajnih jedinica!), ostatak popodneva iskoristili smo za turističko razgledavanje, kupnju suvenira, šetnju po prirodi i odmor. Tko ima vremena može posjetiti monumentalnu tvrđavu koja se izdiže nad gradom i u kojoj je smješten Muzej Pirineja, brojne gradske muzeje, palače, okolna brda sa žičarama, jezera, planinske šetnice. Prirodne ljepote, u kombinaciji sa arhitektonskom baštinom i urbanim skladom, čine Lourdes najljepšim hodočasničkim mjestom na svijetu. Večer smo proveli u nezaboravnoj Procesiji sa svijećama, uz molitvu krunice i marijansku himnu ”Ave Maria”, stapajući se u zajedničku hodočasničku kolonu. Te večeri na Trgu svetišta prelijepo je bilo susreti predstavnike svih rasa sa svih kontinenata, okupljene u jednoj zajednici koja kleči pred kipom okrunjene Bogorodice, polaže ruke na križ, pali svijeće i pjeva.

Križni put
Sutradan, poslije Svete mise, u činu pokore i potpune sabranosti uputili smo se do monumentalnog lourdskog Križnog puta. Četrnaest postaja Križnog puta, sastoji se od kolosalnih skulptura od lijevanog željeza, visokih do dva metra. Pred Bogorodičinim likom, oprostili smo se od špilje ukazanja, prođirali ulicama Lourdesa, pozdravljajući se s grupama srednjoškolaca iz cijele Francuske koji su taj vikend imali vjerski susret mladih. Nakon odlaska iz Lourdesa, na putu za Barcelonu posjetili smo srednjovjekovni grad Carcassonne, koji se od 1997. godine nalazi na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine. Pedeset kilometara prije Barcelone, zaustavili smo se u turističkom gradiću Santa Suzana, gdje smo i prenoćili. Sljedeće jutro, prije odlaska u zračnu luku, imali smo kratki panoramski razgled Barcelone, a nismo propustili niti popiti macchiato ispred čuvene Sagrade Familie. Za nešto više, nažalost nismo imali vremena. Čekao nas je Dubrovnik, kasni nedjeljni ručak, kotarski izbori.

MJESTO SUSRETA ČOVJEKA I BOGA Hodočašće u Lourdes u organizaciji Župe Velike Gospe

Lourdes je iza nas. Sve ono doživljeno u njemu, ostaje nam kao zalog za neko drugačije poimanje ovozemaljskog svijeta, za neko sabranije razmatranje vječnosti. Svima nama Lourdes je ponudio priliku za promišljanje naše svakidašnjice, sagledavanje prošlosti i planiranje budućnosti. Lourdes je mjesto pokajanja, pružena ruka za pročišćenje vlastite nutrine, mjesto susreta čovjeka i Boga. Isus Krist preko svoje majke ponudio je otkupljenje naše duše, ponudivši nam mogućnost da mu otvorimo svoje siromašno ljudsko srce, da budemo primljeni u dom svjetla i ljubavi. Hodačasteći u sveta mjesta kršćanske vjere, pripremamo sebe za taj trenutak, otvorena srca i umirene savjesti.

Pročitajte još

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist