Aktualno

MJESEČNO Za neuređenu fasadu kazne i 15 tisuća kuna!

Prilikom dorade novoga Zakona o građevinskoj inspekciji, izmijenjene su kazne za neuređene fasade i okućnice.

Prvi prijedlog bio je da mjesečna kazna iznosi točno 3.000 kuna, a sada je predloženo da ona za vlasnike obiteljskih kuća bude do dvostrukog iznosa prosječne bruto plaće u prethodnoj godini

Ako uzmemo da se zadnjih godina prosječna bruto plaća kreće oko 7.500 kuna (u 2012. je iznosila 7.875 kuna) i u slučaju da se zadrži ta razina, maksimalna kazna bit će do 15.000 kuna, piše tportal.hr

Iz Ministarstva graditeljstva tvrde kako se ne može govoriti o povećanju iznosa kazne, jer ona može biti i manja od prvotnih 3.000 kuna

'Sad se daje određena fleksibilnost. Građevinski inspektor ili komunalni redar može odrediti i mjesečnu kaznu od tisuću kuna, a naredni mjesec ona može biti i viša', rekao je za tportal Davorin Oršanić, pomoćnik ministra za inspekcijske poslove.

Na izmjenu iznosa kazne, objašnjava, išlo se nakon intervencije Ministarstva uprave koje je upozorilo kako se moraju poštivati postojeći propisi sadržani u Zakonu o općem upravnom postupku.

Postavlja se pitanje na osnovi čega će inspektori ili redari razrezati kaznu? Hoće li to biti prepušteno njihovoj slobodnoj procjeni?

'Zakon je u donošenju i o svemu ćemo još promisliti. Moguće je da se donese poseban pravilnik ili neki drugi podzakonski akt. Ali jasno je da će se maksimalne kazne prije svega odnositi na neuređene velike zgrade', odgovorio je Oršanić.

Važno je istaknuti kako se zakon, kad stupi na snagu, neće odnositi na već izgrađene kuće i zgrade. Fasade i dvorište novogradnji morat će biti dovršeni i uređeni u roku od najviše pet godina za obiteljske kuće, odnosno deset godina u slučaju ostalih objekata.

Kazna za neuređenu fasadu i okućnicu plaćala bi se svaki mjesec, sve dok ih vlasnik ne bi doveo u red.

Zakon o građevinskoj inspekciji, kao i njemu srodni Zakon o gradnji i Zakon o prostornom uređenju, u Saboru čekaju drugo čitanje pa je moguće da će do konačnog usvajanja biti još promjena.

Pročitajte još

Gradonačelnik s ugostiteljima o naplati javnih površina i poslovnih prostora

Dulist

SVEČANO OTVARANJE IGARA Ugostiteljski objekti rade dulje

Dulist

MLADA UMJETNICA ANDREA VUKOJA Želja mi je pronaći atelje za moj kreativni nered

Maria Prkut

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija