Kultura

MJESEC HRVATSKOG JEZIKA Ivana Lovrić Jović odgovara hoće li svetkovnik istisnuti festanjula?

MJESEC HRVATSKOG JEZIKA Ivana Lovrić Jović odgovara hoće li svetkovnik istisnuti festanjula?

Predavanje dr. sc. Ivane Lovrić Jović, voditeljice Podružnice Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Dubrovniku, na temu „Hoće li svetkovnik istisnuti festanjula? Filološke bilješke o dubrovačkome vokabularu“ održat će se u petak, 17. ožujak, u 18 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.

U jednosatnome će se predavanju predstaviti dubrovački vokabular analiziran u posljednjoj autoričinoj knjizi (u suautorstvu sa Željkom Jozićem) – Libro od svetoga Vlaha. Posebna će se pozornost posvetiti podrijetlu svetčeva imena te opisu i etimologiji naziva za jela i namirnice.

Dio predavanja bit će posvećen gorućim pitanjima govornika dubrovačkoga idioma: moraju li se dubrovačke riječi prereći standardnim inačicama (festanjuo/ svetkovnik), je li standardni genitivni oblik Vlahe obavezan i može li se kadšto uporabiti autohtoni oblik Vlaha te sličnim jezičnim prigodama u kojima Dubrovčani osjećaju ugrozu od standardnoga hrvatskog jezika. Predavanje je namijenjeno široj publici, a posebnu bi korist mogli imati novinari i nastavnici hrvatskoga jezika koji nastoje učenicima približiti jezičnu baštinu Grada.

Ovim predavanjem Dubrovačke knjižnice zaključit će program obilježavanja Mjeseca hrvatskoga jezika (21. 2. – 17. 3.).

Pročitajte još

NOVA KNJIGA MARA JOVIĆA ‘Totus tuss’ – filozofski osvrt na vječne teme

Dulist

BESPLATNI CVJETNI KONCERT Povodom Dana planeta Zemlje manifestacija u Ljetnikovcu Crijević Pucić

Dulist

NOVA PREMIJERA KOLARINA ‘Matrimonijo’ kao hommage Žuži Egrenyi i Jozu Lovriću Jadrijevu

Dulist