Kultura

Mjesec hrvatske knjige završio uz Mariju Jurić Zagorku

Mjesec hrvatske knjige završio uz Mariju Jurić Zagorku

Obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige u Dubrovačkim knjižnicama završeno je u četvrtak navečer predavanjem Ivane Grkeš na temu ‘Marija Jurić Zagorka između ljubavnog i povijesnog romana’. 

Grkeš je govorila o Zagorkinom zanimljivom, ali bolnom životu u kontekstu tadašnje hrvatske zbilje, o utjecaju koji je Josip Juraj Strossmayer imao na nju te o njezinom velikom spisateljskom opusu.

-U ovom predavanju govorim o samom životu Marije Jurić Zagorke, razlozima zašto je ona pisala povijesne romane te zašto je ona jedna od najvažnijih spisateljica u hrvatskoj književnoj tradiciji. Moja odluka da se baš s njom bavim seže iz najranijih godina. Njena djela čitam od kad znam čitati i rekla bih da je ona meni ‘duhovna majka’ – poručila je Grkeš.

Marija Jurić Zagorka zasigurno je jedna od najplodnijih spisateljica u hrvatskoj povijesti. Njezin je rad godinama bio sustavno zanemarivan u književnim krugovima, dok su ‘obični’ čitatelji stalno iznova iščitavali tisuće stranica njezinih romana. Zagorka je sebe prvenstveno smatrala novinarkom, osobom koja se bavi politikom, dok se ustručavala na glas reći da je i spisateljica. Prožeta snažnom voljom za radom, p(r)oučavanjem, mijenjanjem okoline i jačanjem duha naroda, a naročito žena, neumorno je radila na svojim djelima. Uređivala je nekoliko časopisa, surađivala s nekoliko važnih novinarskih kuća, proglašena prvom novinarkom naše regije, ali i najopsežnijom našom spisateljicom.

Obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige u Dubrovačkim knjižnicama koje trajalo je od 15. listopada do 15. studenog.

Foto: Vedran Levi

Pročitajte još

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist

(FOTO) KOLARINI PREMJERNO IZVELI ‘MATRIMONIJO’ Pun teatar, publika oduševljena!

Dulist