Natrag
20.3.2019 10:29

facebook

twitter

google

rss

dulist

MJESEC HRVATSKE KNJIGE Uloga i značaj biblijskih prijevoda u našoj kulturi

15.10.2018 @ 6:49 Dulist Kultura

Podijelite:

Predavanjem pod naslovom ‘Pedeseta obljetnica Zagrebačke Biblije’ Dubrovačke knjižnice započet će program obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige danas u 19 sati u Znanstvenoj knjižnici.

Predavanje će održati prof. dr. sc. Zrinka Jelaska, prof. dr. sc. Ante Vučković i dr. sc. Nada Babić. Ovom prigodom nastupit će i Kvartet Sorkočević. Govorit će se općenito o ulozi i značaju biblijskih prijevoda u hrvatskoj kulturi, te o vremenu u kojemu je nastala Zagrebačka Biblija i njezinim autorima.

Spomenut će se različite uloge i vrste poslova graditelja Zagrebačke Biblije: prevoditeljskih, uredničkih, uskladiteljskih (jezičnih i teoloških) i drugih, uključujući poslove i okolnosti koje su prijetile da će pothvat posrnuti na kamenu spoticanja. Pokazat će se kakve su sve sposobnosti bile potrebne u čudnovato uspješnomu žurnomu poslu jer je vremena bilo malo. Potvrde će se, osim već objavljene građe, pronalaziti iz dosada neobjavljenih pisama Josipa Tabaka Juri Kaštelanu, Bonaventuri Dudi i Jerku Fućaku.

Također, na odabranim će se dijelovima novozavjetnih perikopa pokazati kako danas čitati razumijevati Božju riječ u osobnom čitanju i razmatranju evanđeoskih tekstova.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana