Kultura

MJESEC HRVATSKE KNJIGE Održano putopisno predavanje Gorana Blaževića

MJESEC HRVATSKE KNJIGE Održano putopisno predavanje Gorana Blaževića

Seriju putopisnih predavanja, iz ciklusa ‘Putositnice utorkom’, koja će se tijekom Mjeseca hrvatske knjige održavati u Dubrovačkim knjižnicama otvorio je u utorak navečer Goran Blažević predavanjem ‘Solidarity Walk 4km/h’ Čitaonici Narodne knjižnice Grad. Blažević je s dubrovačkom publikom podijelio iskustvo s putovanja pješice preko 3000 kilometara od Jordana do Hrvatske.

Noseći poruku mira i solidarnosti, Blažević je krajem prošle godine započeo putovanje iz Petre u Jordanu da bi nakon pet mjeseci stigao do rodnog Umaga. Namjera mu je bila pratiti puteve po kojima su se kretale izbjeglice iz Sirije i Iraka. Prehodao je Jordan, Palestinu, Izrael, Cipar, Tursku, Grčku, Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru i Hrvatsku.

Kako i sam Blažević naglašava ovo putovanje imalo je tri cilja. Prvi je bio ukazati na problem sirijskih izbjeglica koje su često zaboravljane i koje bježe od rata više od pet godina. U želji da solidarizira javnost s tom humanitarnom katastrofom odlučio je svoje pješačenje započeti u Jordanu, državi koja nudi sklonište milijunima izbjeglica iz Palestine, Iraka i Sirije. Drugi cilj bio je pokazati pravu sliku islama te prenjeti lijepu i ljudsku stranu te religije. Treći cilj akcije bio je pokazati srodne točke židovstva, kršćanstva i islama. Odabir polazne točke i prolazak kroz mjesta kojima je i Mojsije lutao, a koje poštuju muslimani, kršćani i židovi, nudi samo jednu poruku a to je da je sve započelo od istog oca – Abrahama (Ibrahim). ‘Solidarity walk 4km/h’ ima za cilj ponuditi most dijaloga, budućnosti i mira između islamske, židovske i kršćanske religije.

Tijekom pet mjeseci pješačenja Blažević je redovito pisao blog s namjerom da podijeli svoja iskustva s hrvatskom javnošću. Na taj je način pokušavao potaknuti ljude na razmišljanje i rušenje zidova predrasuda i straha koji ograničavaju djelovanje. Ovo putovanje rezultiralo je i prvom Blaževićevom knjigom pod naslovom „Svilim“ (beduinsko ime) što bi značilo pronositelj mira. Knjigu je uredila pjesnikinja i prevoditeljica Maja Klarić, a njezino su objavljivanje potpomogli Grad Umag i Gradska knjižnica Umag. Knjiga je premjerno predstavljena u Dubrovniku, a autor se sprema na turneju po Hrvatskoj.

Pročitajte još

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist

(FOTO) KOLARINI PREMJERNO IZVELI ‘MATRIMONIJO’ Pun teatar, publika oduševljena!

Dulist