Kultura

MJESEC HRVATSKE KNJIGE Ne propustite putopisno predavanje o Bliskom istoku

U okviru programa Mjeseca hrvatske knjige 2016. u Dubrovačkim knjižnicama održat će se serija putopisnih predavanja “Putositnice utorkom”.

Prvo predavanje posvećeno je Siriji, a održat će ga pisac i novinar Hrvoje Ivančić u utorak, 18. listopada, u 19 sati u čitaonici Znanstvene knjižnice. Tom prigodom Ivančić će predstaviti i svoju zadnju knjigu, zbirku kratkih priča “Za’atar”.

Ivančić je Siriju posjetio dva puta tijekom rata, ali u nju je putovao i prije krvavog sukoba. Ujedno je bio i u izbjegličkim kampovima u Jordanu i Libanonu. Kako se živi na teritoriju pod kontrolom vladinih snaga, izbjeglička kriza, tko su sukobljene strane… sve to su pitanja kojih će se dotaknuti tijekom predavanja, a prikazat će i ekskluzivne snimke koje je snimio tijekom zadnjeg boravka u Siriji.

“Ivančićeve priče grade napetost iz dvije perspektive: jedna predstavlja gotovo luđačku smjelost pojedinih protagonista — zapadnih novinara i drugih putnika namjernika u sve nemirniji Levant – da iz sigurne zavjetrine ustaljene rutine iskorače u zavodljivu opasnost; druga je obojena stoičkom izmirenošću onih drugih — stanovnika upravo tog Levanta kao jezgre straha današnjega zapada — s neminovnom destrukcijom i stradanjem, ali uz istovremeni stameni otpor ontološkom zlu i vrtlogu ludila koji ih je već odavna usisao mimo njihove volje i znanja.” (Ivan Sršen, urednik „Za’atara“)

Pročitajte još

HRVATSKA KOMORA ARHITEKATA ‘Mjera’ je najbolji konceptualni pothvat

Dulist

KATE KAPURALICA Ivica Kunčević logičan je izbor u antologijskom nizu legendarne predstave

Dulist.hr

U ČAST AKADEMIKU VEKARIĆU Predstavljanje zbornika radova ‘Dubrovnik u hrvatskoj povijesti’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija