Aktualno

“Mito i korupcija u gradskim odjelima”

"Mito i korupcija u gradskim odjelima"

Nedavno je pokrenut nadzor urbanističke inspekcije nad dokumentacijom Prijedloga UPU Zaton Mali, a Grad Dubrovnik obustavio je postupak njegova donošenja jer je u tijeku izrada i donošenje Prijedloga Izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Grada Dubrovnika za kojeg još nije započela javna rasprava.

Nakon okončanja javne rasprave o Prijedlogu PPUG, javna rasprava o Prijedlogu UPU-a ponovit će se u punom trajanju. No, u Malom Zatonu građani se boje zagađenja izvorišta Palata koji to područje opskrbljuje pitkom vodom jer su izdane dozvole za gradnju u blizini samog izvorišta. Na ovu problematiku upozorava i udruga Okvir za Zaton, čijim je posredovanjem došlo do pokretanja inspekcijskog nadzora nad prijedlogom UPU Zaton Mali. Iz udruge upozoravaju kako je u naselju Soline, poviše ljetnikovaca Palmotić, izdana dozvola za gradnju, kao i do samog ljetnikovca Zamanja, i to unutar zaštićenog obalnog pojasa. Predsjednica Nina Nadramija, ističe kako ovdje nije riječ o investitorima, već o nadležnim osobama koje su to dozvolile. 
 
 
– Riječ je o pročelnicima i Konzervatorskom odjelu koji su takvu dozvolu dali. Prema dosadašnjoj građevinskoj dozvoli imamo s jedne strane ljetnikovce i izvorište od kojeg zavisi voda do Orašca, a investitor Kukuljica gradi na oko 300 kvadrata, no ono što on namjerava graditi je već počelo ugrožavat izvorište. Napravio je temelje, montažnu kućicu, podzidao je magistralu, govori se i da će biti zatvoren put koji vodi prema magistrali. Susjedi se bune, uzgajaju svoje proizvode, a to će im biti uništeno kada tamo izraste kućerina – napominje Nadramija i dodaje:

– Između ljetnikovca Zamagna i Mlinova u izvorištu Palata sve okolne čestice su označene kao pejzašne površine i zelenilo ograničene namjene, a samo su njegove čestice izdvojene i označene kao građevne. U isto to vrijeme prema Prostornom planu Grada Dubrovnika potrebno je sačuvati vode koje su još čiste, posebno podzemne, kao jedine rezerve za opskrbu vodom – naglašava Nadramija i napominje kako je investitoru još 2005. poništena izdana građevinska dozvola.

– Utvrđeno je da se njegove katastarske čestice nalaze unutar granice zaštićenog obalnog pojasa te da nisu ispunjeni uvjeti za izdavanje građevinske dozvole jer je za odobrenje gradnje potrebna izrada Provedbenih detaljnih planova uređenja. A njega nema ni danas, a njemu je dozvoljena gradnja. – ističe uz ostalo Nina Nadramija.
 
S druge pak strane Antun Kukuljica, otac investitora Iva, tvrdi kako njegov sin ima sve potrebne dozvole, od građevinske, do suglasnosti od Hrvatskih voda, Vodovoda, sanitarne inspekcije, Hrvatskih cesta i Ministarstva okoliša, te kako na tom zemljištu namjerava graditi kuću, a ne apartmane.

– Taj izvor uopće nema službenu zaštitu, niti su moje parcele pod zaštitom. Imam i elaborat zaštite, geodetsku snimku, a naša parcela niža je od izvora i 200 metara udaljena od izvora, dok na samom izvoru je izgrađen bespravni objekt. I nešto dalje su dvije bespravno izgrađene građevine, i to na pomorskom dobru. A tu je i legalno odlagalište smeća, točno do izvorišta, koje  se nalazi na mome zemljištu. Izvor vode  ima nadmorsku visinu 2, 42, a nadmorska visina moje parcele je 1, 54 metara. Može li voda ići nizbrdo?- ističe Kukuljica kojemu je prva građevinska dozvola poništena još 2005. godine.

– Nama su poništili dozvolu i prebacili je u zeleni pojas 2005. godine jer nije radi toga bilo Provedbenog plana. Tada mi je propalo 200 tisuća kuna. Ta je dozvola poništena, a ja sam ih natjerao da mi vrate  građevinsku dozvolu i dobio je. U međuvremenu su mi smanjili građevinsko zemljište upola, pa nam ni nacrt više nije valjao. Sin je  uzeo montažnu kuću i dobio je rješenje da je mora ukloniti jer je izbetonirao temelje – napominje.

Više o ovoj temi pročitajte u novom broju duLista koji je od jutros na kiscima.

Pročitajte još

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist