Kultura

MISAONI VRT UMJETNICE ‘Ptice i planine’ Katarine Ivanišin Kardum u Splitu

Prošlog tjedna u Galeriji umjetnina Split Dubrovkinja Katarina Ivanišin Kardum otvorila je vrata svoje samostalne izložbe ‘Ptice i planine’.

Kao i uvijek okosnica rada umjetnice propitivanje je čovjeka (sebe) u odnosu prema prirodi, pri čemu je priroda samo polazište za izgradnju misaonog duhovnog vrta (golemog vanjskog vrta u seriji planina, odnosno intimnog vrta u interijeru, tj. doslovno u ormaru u seriji ptica) u kojem iščitavamo osobna, ali i ona opća, univerzalna stanja i spoznaje primarne vrijednosti, univerzalnu pripovijest svih naših egzistencija. U ova dva desetljeća prisustva na likovnoj sceni još od studentskih dana, Ivanišin Kardum pažljivo je brusila i izbrusila svoj slikarski jezik profilirajući autorsku prepoznatljivost te nalazeći pritom u svome likovnom pristupu ne samo estetski, duhovni i emotivni užitak, nego uvijek i dovoljno likovne problematike koja ju stalno intrigira.

Iz serije u seriju prikazuje se kao sve zrelija slikarica koja svoj izraz nastoji interpretirati uvijek na novi način. Upravo je evolucija ne samo stila, već i misli koja prati taj stil, odrednica koja označava hrabrost umjetnika za traženjem uvijek nove putanje, dodatnih riječi koje ne postoje u jeziku, novih načina naracije – jednom riječju, umjetnosti. Okrenutost tradicionalnim slikarskim motivima, pejzažu i mrtvim prirodama, nipošto ne sprječava autoricu da već na toj razini, usporedo s formiranjem značajki vlastite poetike, uspije učiniti pomak prema individualnom izrazu. Vješto opservirajući, nepogrešivo vlada prostorom i oblicima u njemu, a uočeno i doživljeno, pohranjeno u viziji i svijesti, postaje inspiracijom koja producira željene predodžbe ne samo prostornih informacija, već i subjektivnih uzbuđenja, stanja atmosfere i duha rijetko dosegnute izražajnosti.

Pročitajte još

KNJIGA POEZIJE Otkrijte ‘Zaljubljenu dušu’ Alde Merini

Dulist

DSO I LAUS AKADEMIJA NAJAVLJUJU KONCERT Enigma Ivan Mane Jarnović

Dulist

PREMIJERA Alkestida Livije Pandur otvorila novu kazališnu sezonu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija