Zanimljivosti

MISA U SIGURATE ‘Dobro nam je ovdje biti!?’

MISA U SIGURATE 'Dobro nam je ovdje biti!?'

U samostanu i crkvi Sigurate u Dubrovniku svečano je, u srijedu 6. kolovoza, proslavljen blagdan Preobraženja Gospodinova, a euharistijsko slavlje je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

U propovijedi biskup je, krenuvši od evanđeoskog opisa Preobraženja Gospodinova, ali i starozavjetnih proroka koji su doživjeli teofaniju (Božju objavu), kazao da je Isusovim učenicima ovo iskustvo Isusovog preobraženja pomoglo kako bi se mogli suočiti i s njegovim križem, jer im je otkrivena stvarnost koja dolazi nakon križa. Biskup se upitao i kako razumjeti onu Petrovu rečenicu iz evanđelja +Dobro nam je ovdje biti!?’

Biskup je pojasnio da kada čovjek „zaviri“ izvan ovozemaljske stvarnosti, stvari vidi na drugačiji način. Ukazao je i na simboliku teofanije na brdu, jer čovjek kad se popne na brdo jasnije vidi stvarnost koja se dolje krije.

Osim vjernika koji su ispunili ovu malenu crkvicu, kao i školskih sestara franjevki Splitske provincije koje žive i djeluju u ovom samostanu, euharistijskom slavlju prisustvovala je i provincijalka Splitske provincije s. Leonka Bošnjak-Čovo.

Sigurata kao naziv za ovu crkvu i samostan Preobraženja Gospodinova na Prijekomu, razvio se od latinskog „Transfigruratio Domini“ (Preobraženje Gospodinovo), od kojeg su se u dugogodišnjoj uporabi u izgovoru ispuštanjem nekih glasova – tranSfIGURATio – razvili nazivi Sigrurat, Sikurat, Sigrurata, Sikurata. U pisanim ispravama prvi put se spominje 1. travnja 1281. godine. Sagrađena je na uzvišenom mjestu s kojega se pruža pogled na cijeli grad. U ovoj je crkvi bilo sjedište bratovštine kovača i kotlara već u 14. stoljeću, a najvjerojatnije i od samog njenog početka.

Tekst i foto: Dubrovačka biskupija

 

Pročitajte još

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist