Aktualno

Miroslavu Kutli oslobađajuća presuda za aferu ‘Dubrovačka banka’

Jedan od najpoznatijih pretvorbenih tajkuna i bjegunaca od hrvatskog pravosuđa, 62-godišnji Miroslav Kutle, nepravomoćno je oslobođen optužbe da si je još 1997. godine priskrbio 5,1 milijun dolara od kredita koji je odobren Globus Holdingu, a novcem je zapravo plaćen Kutlin privatni kredit.

Riječ je o slučaju poznatom kao afera Dubrovačka banka iz druge polovice 90-ih. Kutlu se teretilo za zloupotrebu položaja i ovlasti, a optužbi ga je oslobodilo vijeće dubrovačkoga Županijskog suda kojem je predsjedao sudac Zoran Čengija. Kutle je, tvrdilo je tužiteljstvo, nagovorio Ivana Majića, direktora Globus Holdinga, da se kredit austrijske Giro Credit banke s računa Holdinga preusmjeri za podmirenje njegova privatnog kredita, a sve to dogovarao je po Kutlinu nagovoru s Milanom Cesarcem, vlasnikom tvrtke Centra GmbH iz Stuttgarta, i Nevenom Baračem, tadašnjim predsjednikom Uprave Dubrovačke banke, piše Jutarnji list.

Sudsko vijeće nakon što je pregledalo svu dokumentaciju i ispitalo i Cesarca i Ivana Majića te pregledalo dokumentaciju, zaključilo je kako nema dokaza da je Kutle poticao direktora svog Holdinga na zloupotrebu položaja i ovlasti. Kutle je kreditom austrijske banke kupovao dionice Dione i Univerzala pa je te dionice prebacio na Globus Holding, i taj je novac morao vratiti. Kutlin direktor rekao je da ga Kutle ni na što nije mogao nagovoriti, da je sve bilo rađeno po zakonu.

S obzirom na to da je oslobođen optužbe, Kutle je oslobođen i plaćanja sudskih troškova pa će suđenje koje traje više od desetljeća platiti porezni obveznici, ako presuda postane pravomoćna.Isti sudac koji je sada Kutlu oslobodio prije dvije godine je Kutlu osudio na tri i pol godine zatvora i odredio da mora vratiti 5,1 milijun USD. Ali hrvatski je pretvorbeni tajkun već tad bio nedostupan hrvatskom pravosuđu jer je pobjegao u BiH, gdje ima i prebivalište i boravište s obzirom na to da je rođen u Širokom Brijegu. U međuvremenu pokrenuo je i novi posao sa zdravom hranom, pa nema sumnje da će se na nju žaliti. Kutle je bio osuđen i na dvije godine i osam mjeseci u aferi Gradski podrum. Tu je presudu BiH poništila nakon što je toj zemlji ustupljen njegov progon, uz obrazloženje da ono za što ga se teretilo u Hrvatskoj u BiH nije kazneno djelo.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

PUŠILI I PILI U ZRAKOPLOVU Pri slijetanju u Podgoricu privedeno 13 pomoraca, među njima i četiri Hrvata

Dulist

Od ponedjeljka ponovno prometuje i Libertasova linija 17 A

Dulist

Maturanti proslavili svoj dan bez većih izgreda, policija i vatrogasci intervenirali kod Pomorske škole

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija