Aktualno

‘MIR I DOBRO’ Oprezno s pirotehnikom tijekom blagdana!

Petarde

Iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske uputili su upozorenje građanima vezano za korištenje pirotehnike tijekom blagdana.

-Kao i proteklih godina, policija će i ove godine, u doba božićnih i novogodišnjih blagdana, provoditi operativnu akciju ‘Mir i dobro’ čiji je cilj sprječavanje nedozvoljene prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava, a samim time i stradavanja osoba, naročito djece.

Akcija je započela 15. prosinca i trajat će do 8. siječnja 2019., kroz koji period će policija posebnu pozornost posvetiti pojačanoj kontroli prodaje pirotehničkih sredstava, sprječavanju zlouporabe vatrenog oružja, eksplozivnih tvari, pirotehničkih sredstava, streljiva i ostalih sredstava čijom uporabom mogu nastati neželjene posljedice, zatim suzbijanju ilegalnog unošenja pirotehničke galanterije preko graničnih prijelaza te sigurnosti prometa na cestama i što boljoj protočnosti prometa.

Također, u navedenom razdoblju povećati će se prisutnost policije na javnim mjestima gdje se okuplja veći broj građana, a naročito na ulicama, trgovima i u zonama ugostiteljskih objekata za vrijeme organiziranja adventskih okupljanja i manifestacija u sklopu zimskog festivala. Naglasak je na prevenciji svakog oblika narušavanja javnog reda i mira i činjenja kaznenih djela.

Poznato je kako neoprezno i nestručno rukovanje pirotehničkim sredstvima može izazvati teške posljedice i zato ponavljamo apel građanima da ne bacaju pirotehnička sredstva na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi, ne koriste pirotehniku u zatvorenim prostorima, a posebno da ne koriste improvizirana pirotehnička sredstva kućne izrade kako ne bi došlo do ozljeđivanja.

Uvjeti obavljanja prometa, prodaje na malo i uporabe pirotehničkih sredstava propisani su Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja.

Unatoč uvriježenom mišljenju da je pirotehnika kategorije F1 dječja pirotehnika, nju ne smiju koristiti djeca mlađa od 14 godina i Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja određena je novčana kazna od 1.000 do 3.000 kuna za zakonske zastupnike (roditelji, skrbnici) djece koja upotrijebe pirotehnička sredstva. Navedena pirotehnička sredstva smiju koristiti djeca starija od 14 godina dok pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, koja u sebi imaju veću količinu dozvoljenih tvari, smiju koristiti osobe starije od 18 godina.

Nadalje, zabranjena je nabava, prodaja i uporaba petardi i redenika iz kategorije F3, a također u skladištima kao i u prodaji na hrvatskom tržištu ne smije se naći pirotehnika koja na sebi nema oznaku CE.

Građani mogu isključivo za osobnu uporabu preko državne granice unijeti do dva kilograma neto pirotehničke smjese (sredstava) kategorije F1, F2 i F3 (osim redenika i petardi iz kategorije F3).

Važno je napomenuti i da su spomenutim Zakonom propisane novčane kazne od 1.000 do 15.000 kuna za fizičke osobe te 1.000 do 80.000 kuna za pravne osobe koje ne poštuju odredbe Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja.

Sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima, pirotehnička sredstva dijele se na osam razreda, od kojih su građanima najčešće dostupna pirotehnička sredstva kategorije F1, F2, i F3.

Pirotehnička sredstva kategorije F1 (bengalske šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti-bombice, pucajući ulošci za cigarete, žabice, čepovi, naboji koji eksplodiraju pod nogama, male petarde i sl. proizvodi) mogu se prodavati u maloprodaji tijekom cijele godine osobama starijim od 14 godina. Uporaba tih sredstava dozvoljena je osobama starijim od 14 godina tijekom cijele godine.

Pirotehnička sredstva kategorije F2 (sredstva za male vatromete, petarde, žabice, konfeti za osobnu uporabu, manje rakete i sl) i kategorije F3 (sredstva za srednje vatromete, rakete, fontane, vatrometne kutije, vodopadi, petarde s bljeskom, rimske svijeće i sl.) mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijim od 18 godina. Uporaba tih sredstava dozvoljena je osobama starijim od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja.

Uporaba pirotehničkih sredstava kategorije F2 i F3 zabranjena je u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.

Građane upozoravamo na opasnost zlouporabe oružja, eksploziva, pirotehničkih sredstava, a posebno od improviziranih sredstava kućne izrade. Apeliramo na roditelje da ne poklanjaju djeci petarde, jer petarde nisu igračke – poručili su iz Policijske uprave.

Pročitajte još

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist