AktualnoCrna kronika

‘MIR I DOBRO’ Oprezno s pirotehnikom, spriječite tragedije!

Petarde

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska i ove godine, u doba božićnih i novogodišnjih blagdana, kreće s operativnom akcijom „Mir i dobro“ s ciljem povoljnog održavanja stanja javnog reda i mira te opće sigurnosti građana i imovine.

Akcija je započela ovog utorka 15. prosinca, i trajat će do 8. siječnja 2016. Poseba pozornost posvetit će se pojačanoj kontroli prodaje pirotehničkih sredstava, suzbijanju ilegalnog unošenja pirotehničke galanterije preko graničnih prijelaza te sigurnosti prometa na cestama i što boljoj protočnosti prometa. Osim toga, provodit će se pojačane aktivnosti u cilju sprječavanja zlouporabe vatrenog oružja, eksplozivnih naprava, pirotehničkih sredstava, streljiva i ostalih sredstava, uporabom kojih može doći do neželjenih posljedica.
– Kako su djeca najranjivija skupina, kod upotrebe pirotehničkih sredstava apeliramo na sve koji sudjeluju u odgojnom i obrazovnom procesu, roditelje i druge odrasle osobe, da kada su djeca s njima u društvu, svojim utjecajem djeluju na način da ne dođe do njihovog ozljeđivanja. Osnovni cilj je spriječiti stradavanje ljudi i štetu imovine kako bi ovo predblagdansko i blagdansko vrijeme prošlo u primjerenom i sigurnom ozračju – navode iz Policije.

Pirotehnička sredstva razreda I. (bengalske šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti-bombice, žabice, čepovi i sl. proizvodi) mogu se prodavati u maloprodaji tijekom cijele godine osobama starijim od 14 godina.
Pirotehnička sredstva razreda II. (petarde, žabice, konfeti za osobnu uporabu, manje rakete i sl) i razreda III. (rakete, fontane, petarde s bljeskom, rimske svijeće i sl.) mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijim od 18 godina.
Uporaba pirotehničkih sredstava razreda II. i III. zabranjena je u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.

– Poznato je kako neoprezno i nestručno rukovanje pirotehničkim sredstvima može izazvati teške posljedice te ovim putem pozivamo sve građane da ne bacaju pirotehnička sredstva na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi, da ne koriste pirotehniku u zatvorenim prostorima, a posebno da ne koriste improvizirana pirotehnička sredstva kućne izrade i tako spriječe moguće tragične posljedice – apeliraju iz Policije.

Napominju i kako vrlo veliku opasnost predstavlja ilegalno oružje te podsjećaju građane na akciju „Manje oružja, manje tragedija“ kojom je omogućena dragovoljna predaja svih vrsta oružja i ubojitih sredstava bez ikakvih sankcija.

Pročitajte još

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

MAJKA TEŠKO OZLIJEĐENOG MALOLJETNIKA ‘Sin mi je mislio da je gotov’

Dulist

OSUMNJIČENI GRAĐEVINARI Radovima u Novoj Mokošici poremetili statiku zgrade na susjednoj parceli

Dulist