Aktualno

“Ministre Lorencin, podcjenjujete građane!”

"Ministre Lorencin, podcjenjujete građane!"

Građanska inicijativa 'Srđ je naš' uputila je otvoreno pismo ministru turizma Darku Lorencinu povodom njegovih izjava o budućnosti projekta golf-resorta na Srđu. Tekst pisma prenosimo u cijelosti.

„Gospodine Lorencin,

začudan je stupanj manipulacije, ili u 'boljem' slučaju, neznanja, kojim Vi,  kao novoustoličeni ministar turizma i donedavni pomoćnik ministra gospodarstva  putem raznih medija pokušavate zamagliti sve demokratske i zakonske procedure donošenja prostorno planske dokumentacije vezano za projekt golf-resorta na Srđu.

Nekoliko ste puta ponovili: „Projekt na Srđu  je tri  puta dobio podršku javnosti kroz donošenje triju prostornoplanskih dokumenata: Prostornim planom županije, Grada Dubrovnika i Generalnog plana uređenja grada Dubrovnika. Javnost je u sva tri navrata bila informirana da će se graditi golf-igralište i smještajni kapaciteti. U tom kontekstu dajem apsolutno i potpuno pravo investitoru. To su dovršene procedure temeljem kojih je investitor donio odluku i kupio zemljište.“ (Jutarnji list, 17.3. 2013.).

Ministre, zar vi doista ne znate subordinirati i definirati sve razine planiranja aktivnosti na nekom području pa su Vam planovi koji pretpostavljaju samo određivanje namjene prostora i određuju gornju granicu mogućih smještajnih kapaciteta svojevrsni katalozi prema kojima potencijalni investitori 'donose odluke i kupuju zemljište'?

Odgovor se nameće u jednom intervjuu s investitoricom u projekt golf – resorta na Srđu, Majom Brinar Frenkel, koja je tom prilikom izjavila: „Nakon formiranja ove Vlade, susreli smo se s potpredsjednikom Čačićem i prvi put smo dobili 'svoju' osobu koja s državne strane prati projekt. To je bio njegov pomoćnik za investicije Darko Lorencin.“ (Poslovni dnevnik, 24.1.2013.).

Dakle, da ponovimo, obuhvat športsko-rekreacijske zone (R) na Srđu nezakonitim je postupkom povjerenika vlade 2006. godine povećan  sa 100 hektara na 310 hektara (već se 7 godina čeka na sudsku presudu o ovom slučaju); 2010. godine Urbanistički plan uređenja ''Športsko rekreacijski centar s golf igralištem i turističkim naseljem Bosanka sjever i Bosanka jug'' nije prošao traženu proceduru; 2012. godine Udruženje hrvatskih arhitekata uputilo je urbanističkoj inspekciji Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Prijavu zbog nepravilnosti izrade prijedloga Izmjena i dopuna generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika i  Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Dubrovnika; 2013. godine prikupljeno je gotovo 11 000 potpisa građana Dubrovnika koji su se izjasnili da putem referenduma žele sudjelovati u procesu odlučivanja oko namjene i sadržaja značajnog dijela grada. Ministre, možete li nam reći je li to ta 'podrška javnosti' o kojoj govorite?

Ne poštivajući nastojanja građana Dubrovnika da se o svojoj sudbini i budućnosti grada izjasne putem referenduma vi 'apsolutno i potpuno pravo' dajete investitoru, i to iskrivljavanjem i lažnim interpretiranjem činjenica.

Gospodine Lorencin, projekt golf-resorta na Srđu nije zahvat planiran u nekom anonimnom prostoru koji vapi za vašim investicijskim eldoradom već u prostoru koji je integralni dio grada Dubrovnika, grada koji je od 1979. godine na popisu UNESCO-ve baštine. Svojim nerazumijevanjem što Dubrovnik jest i kako ovakav neodrživ projekt može ugušiti i uništiti grad te pogodujući investitoru po svaku cijenu pa i konstruiranjem neustavnih zakona, omalovažavate i podcjenjujete građane ove države.

Građanska inicijativa SRĐ JE NAŠ“

Pročitajte još

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist