Aktualno

“Ministre Lorencin, podcjenjujete građane!”

Građanska inicijativa 'Srđ je naš' uputila je otvoreno pismo ministru turizma Darku Lorencinu povodom njegovih izjava o budućnosti projekta golf-resorta na Srđu. Tekst pisma prenosimo u cijelosti.

„Gospodine Lorencin,

začudan je stupanj manipulacije, ili u 'boljem' slučaju, neznanja, kojim Vi,  kao novoustoličeni ministar turizma i donedavni pomoćnik ministra gospodarstva  putem raznih medija pokušavate zamagliti sve demokratske i zakonske procedure donošenja prostorno planske dokumentacije vezano za projekt golf-resorta na Srđu.

Nekoliko ste puta ponovili: „Projekt na Srđu  je tri  puta dobio podršku javnosti kroz donošenje triju prostornoplanskih dokumenata: Prostornim planom županije, Grada Dubrovnika i Generalnog plana uređenja grada Dubrovnika. Javnost je u sva tri navrata bila informirana da će se graditi golf-igralište i smještajni kapaciteti. U tom kontekstu dajem apsolutno i potpuno pravo investitoru. To su dovršene procedure temeljem kojih je investitor donio odluku i kupio zemljište.“ (Jutarnji list, 17.3. 2013.).

Ministre, zar vi doista ne znate subordinirati i definirati sve razine planiranja aktivnosti na nekom području pa su Vam planovi koji pretpostavljaju samo određivanje namjene prostora i određuju gornju granicu mogućih smještajnih kapaciteta svojevrsni katalozi prema kojima potencijalni investitori 'donose odluke i kupuju zemljište'?

Odgovor se nameće u jednom intervjuu s investitoricom u projekt golf – resorta na Srđu, Majom Brinar Frenkel, koja je tom prilikom izjavila: „Nakon formiranja ove Vlade, susreli smo se s potpredsjednikom Čačićem i prvi put smo dobili 'svoju' osobu koja s državne strane prati projekt. To je bio njegov pomoćnik za investicije Darko Lorencin.“ (Poslovni dnevnik, 24.1.2013.).

Dakle, da ponovimo, obuhvat športsko-rekreacijske zone (R) na Srđu nezakonitim je postupkom povjerenika vlade 2006. godine povećan  sa 100 hektara na 310 hektara (već se 7 godina čeka na sudsku presudu o ovom slučaju); 2010. godine Urbanistički plan uređenja ''Športsko rekreacijski centar s golf igralištem i turističkim naseljem Bosanka sjever i Bosanka jug'' nije prošao traženu proceduru; 2012. godine Udruženje hrvatskih arhitekata uputilo je urbanističkoj inspekciji Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Prijavu zbog nepravilnosti izrade prijedloga Izmjena i dopuna generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika i  Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Dubrovnika; 2013. godine prikupljeno je gotovo 11 000 potpisa građana Dubrovnika koji su se izjasnili da putem referenduma žele sudjelovati u procesu odlučivanja oko namjene i sadržaja značajnog dijela grada. Ministre, možete li nam reći je li to ta 'podrška javnosti' o kojoj govorite?

Ne poštivajući nastojanja građana Dubrovnika da se o svojoj sudbini i budućnosti grada izjasne putem referenduma vi 'apsolutno i potpuno pravo' dajete investitoru, i to iskrivljavanjem i lažnim interpretiranjem činjenica.

Gospodine Lorencin, projekt golf-resorta na Srđu nije zahvat planiran u nekom anonimnom prostoru koji vapi za vašim investicijskim eldoradom već u prostoru koji je integralni dio grada Dubrovnika, grada koji je od 1979. godine na popisu UNESCO-ve baštine. Svojim nerazumijevanjem što Dubrovnik jest i kako ovakav neodrživ projekt može ugušiti i uništiti grad te pogodujući investitoru po svaku cijenu pa i konstruiranjem neustavnih zakona, omalovažavate i podcjenjujete građane ove države.

Građanska inicijativa SRĐ JE NAŠ“

Pročitajte još

PITALI SMO GRAĐANE ‘Ako je nekoga strah koronavirusa, neka bježi ća’

Dulist

NOVI INCIDENT U HE DUBROVNIK Generator poplavljen velikim količinama vode

Dulist

RITOV JUBILARNI 20. ‘DAN KARIJERA’ Doznajte kako postati radnik kojeg svi žele

Dulist.hr

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija