Hrvatska

MINISTARSTVO ZDRAVLJA Rizik od zaraze ebolom u RH iznimno nizak

MINISTARSTVO ZDRAVLJA Rizik od zaraze ebolom u RH iznimno nizak

U Hrvatskoj je 18 osoba stavljeno pod zdravstveni nadzor u trajanju od 21 dana jer su se u Hrvatsku vratile iz zemalja ugroženih ebolom, priopćilo je Ministarstvo zdravlja.

Niti jedna od osoba pod nadzorom nije pokazala simptome zaraze niti se to očekuje. Ministarstvo naglašava da je rizik od zaraze virusom ebole u Hrvatskoj i dalje iznimno nizak te da u našoj zemlji nije zabilježen nijedan slučaj zaraze tom bolešću.

Ukoliko bude potrebe za provedbom dodatnih mjera, Ministarstvo zdravlja će o tome pravovremeno obavijestiti javnost. Mjere nadzora provode se u koordinaciji s Kriznim stožerom Ministarstva zdravlja i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Ministarstvom unutarnjih poslova i Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, a prema odredbama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, Zakona o sanitarnoj inspekciji, te pripadajućim pravilnicima i protokolima.

Virus ebole ne prenosi se zrakom poput virusa gripe, već izravnim kontaktom s krvlju i drugim tjelesnim tekućinama zaraženih osoba. U to je uključen i nezaštićen spolni odnos s pacijentima do sedam tjedana nakon njihova oporavka. Uobičajenim kontaktom s ljudima koji ne izgledaju bolesno virus se ne prenosi. Zaraženi ljudi, prije pojave znakova bolesti, nisu zarazni za okolinu, jer počinju izlučivati virus tek kada se pojave znakovi bolesti poput povišene tjelesne temperature, povraćanja, proljeva, glavobolje ili grlobolje.

Virus ebole jednostavno se uništava sapunom, dezinfekcijskim sredstvima, sunčevim zrakama ili sušenjem, stoji u priopćenju Ministarstva.

 

izvor: hrt.hr

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist