Natrag
23.3.2019 22:04

facebook

twitter

google

rss

dulist

MINISTARSTVO UPOZORAVA NAUTIČARE Oprezno na moru tijekom vikenda!

24.8.2018 @ 21:27 Dulist Hrvatska

Podijelite:

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture uputilo je preporuku i pozvalo na dodatni oprez nautičare, pomorce, kao i sve one koji planiraju isploviti na more tijekom ovog vikenda, odnosno 25. i 26. kolovoza 2018. godine.

Kako navode u priopćenju za medije, prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda za predstojeći vikend najavljeni su mogući neverini u poslijepodnevnim satima duž obale, a u drugom dijelu noći na sjevernom Jadranu.
Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje prema kojem se na pojedinim područjima mora može očekivati jači vjetar, kiša i grmljavinsko nevrijeme koje može biti opasno ili potencijalno opasno.

-Podsjećamo kako se upravo tijekom nepogodnih vremenskih prilika dogodi i do 30 posto više pomorskih nesreća. Primjerice, samo tijekom posljednjeg nevremena zabilježenog sredinom ovog mjeseca, zaprimljeno je više od 120 poziva pogibelji na moru te provedeno 50 spasilačkih akcija, a u kojima su službenici lučkih kapetanija spasili 65 osoba – navode iz Ministarstva te pozivaju sve da prate vremensku prognozu i ne isplovljavaju na more ukoliko prognoza ne bude povoljna. Preporuka je i osigurati vezove svojih plovila u lukama te da se sigurno sidre u uvalama zaklonjenim od vjetra i valova.

Plovila moraju imati svu potrebnu opremu te, ukoliko se u trenutku nevremena ipak nađete na moru, budite u blizini sigurnih luka. Provjerite ispravnost prsluka za spašavanja, kako za odrasle tako i za djecu te koriste besplatnu aplikaciju Ministarstva napravljenu za pomoć nautičarima – NIS, a koja je dostupna putem Google Play i Apple storea na hrvatskom, slovenskom, engleskom, njemačkom, talijanskom, francuskom, češkom, slovačkom, poljskom, mađarskom, španjolskom i ruskom jeziku. Putem NIS aplikacije može se, između ostaloga, pratiti vremenska prognoza te, u slučaju nesreće na moru uputiti poziv u pomoć službi traganja i spašavanja na moru, s podatkom o lokaciji na kojoj se nalaze.

-Ponavljamo kako se za svaku pomoć na moru, poziv može uputiti i na besplatni broj telefona 195. Dodajemo i kako će se, zbog najavljene promjene vremena tijekom ovog vikenda, osigurati pripravnost svih plovila lučkih kapetanija prema procjenama područja najveće ugroženosti. Podsjećamo kako se djelatnici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC), djelatnici lučkih kapetanija od Pule do Dubrovnika te lučkih ispostava diljem obale, brinu o svima koji plove našim morem 24 sata dnevno, svakog dana u tjednu, tijekom cijele godine. Pozivamo stoga sve još jednom na oprez, a Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture želi im svima mirno more i sigurnu plovidbu – navode iz Ministarstva.

Meteoalarm je za dubrovačko područje izdao tek žuto upozorenje za subotu, 25. kolovoza, ali zbog visokih temperatura.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana