Natrag
25.5.2018 22:18

facebook

twitter

google

rss

dulist

MINISTARSTVO TURIZMA Mijenja se iznos boravišne pristojbe za 2017.

25.11.2016 @ 9:33 Dulist Hrvatska

Podijelite:

Ministarstvo turizma pokrenulo je tzv. javno savjetovanje po pitanju izmjene iznosa dijela boravišne pristojbe koji se uplaćuje na posebni račun Hrvatske turističke zajdenice, a namjenski se koristi za razvojne projekte I programe kreiranja novih turističkih programa u turistički nerazvijenim područjima.

-Temeljem članka 20. stavka 7. Zakona o boravišnoj pristojbi, Uredbom o utvrđivanju visine boravišne pristojbe utvrđuje se iznos dijela boravišne pristojbe koji se uplaćuje na posebni račun Hrvatske turističke zajednice i koji se koristi namjenski za razvojne projekte i programe kreiranja novih turističkih programa u turistički nerazvijenim područjima. Iznos dijela boravišne pristojbe koji se uplaćuje na posebni račun HTZ-a i koji se namjenski koristi za razvojne projekte i programe kreiranja novih turističkih programa u turistički nerazvijenim područjima, do sada je iznosio 2,5 posto od ukupno uplaćenih sredstava, a prema predloženoj izmjeni iznosio bi 4,5 posto – ističu iz Ministarstva.

Javno savjetovanje otvoreno je do 5. prosinca 2016. na: https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=4404.

-Ovom predloženom izmjenom dokazujemo koliko vodimo brigu o razvoju turizma u kontinentalnom dijelu Hrvatske odnosno na turistički nerazvijenim područjima. Naši su ciljevi snažnije kreiranje razvojnih projekata i programa u turistički nerazvijenih područja. Ukupno prikupljena sredstava boravišne pristojbe usmjeravat će se u većoj mjeri u podizanje konkurentnosti područja na kojem su prikupljena s obzirom da se lokalne turističke zajednice pojačano trebaju baviti razvojem i unapređenjem sustava destinacijskih turističkih doživljaja – naglasio je ministar turizma Gari Cappelli.

U 2015. godini je prikupljeno 410 milijuna kuna od boravišne pristojbe, od čega 380 milijuna kuna na računima za uplatu boravišne pristojbe utvrđenim Naredbom o načinu uplaćivanja prihoda proračuna, obveznih doprinosa te prihoda za financiranje drugih javnih potreba u 2015. godini (podaci FINA-e).

U Programu Vlade Republike Hrvatske za mandat 2016. – 2020. godine, kao jedan od ciljeva navedeno je i jačanje razvojnih potencijala svih hrvatskih područja. Polazeći od navedenog, predloženom izmjenom Uredbe prikupit će se cca 18 mil kuna, čija sredstva će se, temeljem Programa rada i financijskog plana Hrvatske turističke zajednice, koristiti za dodjelu bespovratnih financijskih potpora za poduzetničke i javne projekte na turistički nerazvijenim područjima kako bi se aktivirali neiskorišteni turistički resursi na turistički nerazvijenim područjima, a sve u cilju razvoja turističke ponude s većom dodanom vrijednošću koja će omogućiti veću prosječnu potrošnju turista i doprinijeti većoj gospodarskoj aktivnosti i povećanju zaposlenosti na tim područjima.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana