Hrvatska

MINISTARSTVO TURIZMA Mijenja se iznos boravišne pristojbe za 2017.

MINISTARSTVO TURIZMA Mijenja se iznos boravišne pristojbe za 2017.

Ministarstvo turizma pokrenulo je tzv. javno savjetovanje po pitanju izmjene iznosa dijela boravišne pristojbe koji se uplaćuje na posebni račun Hrvatske turističke zajdenice, a namjenski se koristi za razvojne projekte I programe kreiranja novih turističkih programa u turistički nerazvijenim područjima.

-Temeljem članka 20. stavka 7. Zakona o boravišnoj pristojbi, Uredbom o utvrđivanju visine boravišne pristojbe utvrđuje se iznos dijela boravišne pristojbe koji se uplaćuje na posebni račun Hrvatske turističke zajednice i koji se koristi namjenski za razvojne projekte i programe kreiranja novih turističkih programa u turistički nerazvijenim područjima. Iznos dijela boravišne pristojbe koji se uplaćuje na posebni račun HTZ-a i koji se namjenski koristi za razvojne projekte i programe kreiranja novih turističkih programa u turistički nerazvijenim područjima, do sada je iznosio 2,5 posto od ukupno uplaćenih sredstava, a prema predloženoj izmjeni iznosio bi 4,5 posto – ističu iz Ministarstva.

Javno savjetovanje otvoreno je do 5. prosinca 2016. na: https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=4404.

-Ovom predloženom izmjenom dokazujemo koliko vodimo brigu o razvoju turizma u kontinentalnom dijelu Hrvatske odnosno na turistički nerazvijenim područjima. Naši su ciljevi snažnije kreiranje razvojnih projekata i programa u turistički nerazvijenih područja. Ukupno prikupljena sredstava boravišne pristojbe usmjeravat će se u većoj mjeri u podizanje konkurentnosti područja na kojem su prikupljena s obzirom da se lokalne turističke zajednice pojačano trebaju baviti razvojem i unapređenjem sustava destinacijskih turističkih doživljaja – naglasio je ministar turizma Gari Cappelli.

U 2015. godini je prikupljeno 410 milijuna kuna od boravišne pristojbe, od čega 380 milijuna kuna na računima za uplatu boravišne pristojbe utvrđenim Naredbom o načinu uplaćivanja prihoda proračuna, obveznih doprinosa te prihoda za financiranje drugih javnih potreba u 2015. godini (podaci FINA-e).

U Programu Vlade Republike Hrvatske za mandat 2016. – 2020. godine, kao jedan od ciljeva navedeno je i jačanje razvojnih potencijala svih hrvatskih područja. Polazeći od navedenog, predloženom izmjenom Uredbe prikupit će se cca 18 mil kuna, čija sredstva će se, temeljem Programa rada i financijskog plana Hrvatske turističke zajednice, koristiti za dodjelu bespovratnih financijskih potpora za poduzetničke i javne projekte na turistički nerazvijenim područjima kako bi se aktivirali neiskorišteni turistički resursi na turistički nerazvijenim područjima, a sve u cilju razvoja turističke ponude s većom dodanom vrijednošću koja će omogućiti veću prosječnu potrošnju turista i doprinijeti većoj gospodarskoj aktivnosti i povećanju zaposlenosti na tim područjima.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist