Aktualno

MINISTARSTVO DALO MIŠLJENJE O BABINOM KUKU Knežević osporava dozvolu obitelji Sršen

Dozvola za gradnju gradske ceste na Babinom kuku više nije na snazi – komentirala nam je Viktorija Knežević, pravna zastupnica Lovre Banovića mišljenje Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Ona je, naime, u ime svoje stranke još krajem prošle godine tražila očitovanje od resornog ministarstva o tome je li valjana prijava gradnje koja je učinjena iako radovi nisu zaista i započeti.
-Iz medijskih istupa gradonačelnika i svih dopisa koje smo primili po ovoj temi, nesporno je da Grad Dubrovnik nije započeo radove na cesti u roku od 3 godine od izdavanja same dozvole, iako je izvršena prijava početka radova. Obratili smo se Ministarstvu s upitom što u tom slučaju kada je podnesena prijava gradnje u roku od tri godine, ali ona sadrži podatke koji nisu točni jer izvođač koji se u prijavi navodi nije uveden u posao, nije sklopljen ugovor s njime jer nije raspisana javna nabava za taj projekt, nije provedeno iskolčenje i nije otvoren građevinski dnevnik. Ministarstvo graditeljstva koje je nadređeno u ovim slučajevima gradskom uredu za dozvole je mišljenja da takva prijava gradnje koja sadrži neistinite podatke nije valjana – objašnjava nam odvjetnica Knežević.
Prema mišljenju Ministarstva kojeg smo u posjedu, odredbom članka 131. stavka 1 Zakona o graditeljstvu investitor je dužan tijelu graditeljstva najkasnije u roku od osam dana prije početka građenja, odnosno nastavka radova pisano prijaviti početak građenja. Stavkom 2. istog članka propisano je da je u prijavi početka građenja građevine koja se gradi na temelju građevinske dozvole investitor dužan navesti klasu, urudžbeni broj i datum izdavanja građevinske dozvole, izvođača i nadzornog inženjera te uz prijavu priložiti dokaz da je u katastru formirana građevna čestica, ako se gradi građevina za koju se određuje građevna čestica s tim da je stavkom 3. istog članka propisano da iznimno od stavka 2. toga članka, u prijavi početka građenja građevine za koju se lokacijskom dozvolom određuje obuhvat zahvata u prostoru unutar kojega se parcelacijskim elaboratom formira građevna čestica investitor ne prilaže dokaz da je u katastru formirana građevna čestica. Dakle, ističe se u mišljenju Ministarstva, u smislu citiranih odrdbi prijava se smatra izvršenom ako sadrži propisane podatke, međutim ako bi podaci navedeni u prijavi o početku građenja bili dovedeni u pitanje, tj. njihova istinitost tada bi tijelo graditeljstva u tom slučaju moglo od investitora zatražiti da se o tome očituje te da ako je to potrebno otkloni sumnju vezano uz podatke o prijavi koji su dovedeni u pitanje.
-Shodno tome mišljenja smo da prijava početka građenja nije izvršena ako sadrži neistinite podatke – ističe se u dopisu Ministarstva.
-Podnijeli smo i zahtjev za obnovu postupka izdavanja građevinske dozvole obitelji Sršen jer se u njihovoj dozvoli kao bitna okolnost spominje baš činjenica da postoji dozvola za put i da je podnesena prijava gradnje. Ako prijava gradnje koja je učinjena nije valjana, tada postoje elementi za stavljanje izvan snage njihove dozvole za gradnju objekta – zaključuje Knežević.

Pročitajte još

PITALI SMO GRAĐANE ‘Ako je nekoga strah koronavirusa, neka bježi ća’

Dulist

NOVI INCIDENT U HE DUBROVNIK Generator poplavljen velikim količinama vode

Dulist

RITOV JUBILARNI 20. ‘DAN KARIJERA’ Doznajte kako postati radnik kojeg svi žele

Dulist.hr

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija