Aktualno

MINISTARSTVO DALO MIŠLJENJE O BABINOM KUKU Knežević osporava dozvolu obitelji Sršen

MINISTARSTVO DALO MIŠLJENJE O BABINOM KUKU Knežević osporava dozvolu obitelji Sršen

Dozvola za gradnju gradske ceste na Babinom kuku više nije na snazi – komentirala nam je Viktorija Knežević, pravna zastupnica Lovre Banovića mišljenje Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Ona je, naime, u ime svoje stranke još krajem prošle godine tražila očitovanje od resornog ministarstva o tome je li valjana prijava gradnje koja je učinjena iako radovi nisu zaista i započeti.
-Iz medijskih istupa gradonačelnika i svih dopisa koje smo primili po ovoj temi, nesporno je da Grad Dubrovnik nije započeo radove na cesti u roku od 3 godine od izdavanja same dozvole, iako je izvršena prijava početka radova. Obratili smo se Ministarstvu s upitom što u tom slučaju kada je podnesena prijava gradnje u roku od tri godine, ali ona sadrži podatke koji nisu točni jer izvođač koji se u prijavi navodi nije uveden u posao, nije sklopljen ugovor s njime jer nije raspisana javna nabava za taj projekt, nije provedeno iskolčenje i nije otvoren građevinski dnevnik. Ministarstvo graditeljstva koje je nadređeno u ovim slučajevima gradskom uredu za dozvole je mišljenja da takva prijava gradnje koja sadrži neistinite podatke nije valjana – objašnjava nam odvjetnica Knežević.
Prema mišljenju Ministarstva kojeg smo u posjedu, odredbom članka 131. stavka 1 Zakona o graditeljstvu investitor je dužan tijelu graditeljstva najkasnije u roku od osam dana prije početka građenja, odnosno nastavka radova pisano prijaviti početak građenja. Stavkom 2. istog članka propisano je da je u prijavi početka građenja građevine koja se gradi na temelju građevinske dozvole investitor dužan navesti klasu, urudžbeni broj i datum izdavanja građevinske dozvole, izvođača i nadzornog inženjera te uz prijavu priložiti dokaz da je u katastru formirana građevna čestica, ako se gradi građevina za koju se određuje građevna čestica s tim da je stavkom 3. istog članka propisano da iznimno od stavka 2. toga članka, u prijavi početka građenja građevine za koju se lokacijskom dozvolom određuje obuhvat zahvata u prostoru unutar kojega se parcelacijskim elaboratom formira građevna čestica investitor ne prilaže dokaz da je u katastru formirana građevna čestica. Dakle, ističe se u mišljenju Ministarstva, u smislu citiranih odrdbi prijava se smatra izvršenom ako sadrži propisane podatke, međutim ako bi podaci navedeni u prijavi o početku građenja bili dovedeni u pitanje, tj. njihova istinitost tada bi tijelo graditeljstva u tom slučaju moglo od investitora zatražiti da se o tome očituje te da ako je to potrebno otkloni sumnju vezano uz podatke o prijavi koji su dovedeni u pitanje.
-Shodno tome mišljenja smo da prijava početka građenja nije izvršena ako sadrži neistinite podatke – ističe se u dopisu Ministarstva.
-Podnijeli smo i zahtjev za obnovu postupka izdavanja građevinske dozvole obitelji Sršen jer se u njihovoj dozvoli kao bitna okolnost spominje baš činjenica da postoji dozvola za put i da je podnesena prijava gradnje. Ako prijava gradnje koja je učinjena nije valjana, tada postoje elementi za stavljanje izvan snage njihove dozvole za gradnju objekta – zaključuje Knežević.

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist