Hrvatska

MINISTAR TOLUŠIĆ NA KRAJNJEM JUGU HRVATSKE ‘Imamo ogroman potencijal, prihvatimo se posla!’

MINISTAR TOLUŠIĆ NA KRAJNJEM JUGU HRVATSKE 'Imamo ogroman potencijal, prihvatimo se posla!'

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić boravi u službenom posjetu Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Otvorivši Simpozij agronoma u Dubrovniku naglasio je važnost primjene znanja i struke u oporavku naše poljoprivredne proizvodnje. Naglasio je kako je Simpozij agronoma iznimno važan za agronomsku struku koja mora tražiti i pronalaziti rješenja koja će pomoći poljoprivredno-prehrambenoj djelatnosti u jačanju prepoznatljivosti i konkurentnosti.

-Za Republiku Hrvatsku su poljoprivreda i proizvodnja hrane strateški važne djelatnosti, a veza poljoprivrede i turizma su važne za razvoj cjelokupnog hrvatskog gospodarstva koje je dio zajedničkog EU tržišta. Poznato je kako educirani EU potrošač zna prepoznati kvalitetu i traži valjan proizvod, a za višu kakvoću spreman je platiti i veću cijenu, međutim znamo kako na zajedničkom tržištu vlada velika, ponekad nemilosrdna konkurencija za plasman prehrambenih proizvoda. U toj borbi za konkurentnost sve više se cijene autohtoni proizvodi, odnosno proizvodi koji se odlikuju posebnom kvalitetom. Naše iskoristive prednosti, koje nam pružaju izvanredne mogućnosti razvoja održive i konkurentne poljoprivrede su prirodno bogatstvo raspoloživih resursa, nezagađeno plodno zemljište na kojem se može proizvoditi visokokvalitetna hrana i obilje vodenih resursa. Posebno je važno i vrlo aktualno ostvarivati ekonomičnost proizvodnje uz primjenu novih proizvođačkih praksi i tehnologija utemeljenih na stručnim i znanstvenim podlogama – izjavio je ministar Tolušić prilikom otvaranja Simpozija.
Popodne je proveo s uzgajivačima školjaka u Stonu, a obišao je  i teren Doline Neretve te se u Gradskoj vijećnici Opuzen sastao sa županom, gradonačelnicima i načelnicima sa šireg neretvanskog područja. Razgovarali su o štetama na usjevima, raspolaganju poljoprivrednim zemljištem te strategiji razvoja poljoprivrede tog kraja.

-Ovo je moj prvi službeni posjet ovom kraju u ulozi ministra poljoprivrede i moram priznati da vidim ogroman poljoprivredni potencijal koji možemo i moramo iskoristiti, te sve izazove s kojima se svakodnevno susreću poljoprivrednici ovoga kraja. Došao sam kako bismo zajednički pristupili tim izazovima i prihvatili se posla, svatko unutar svojih mogućnosti – rekao je ministar Tolušić na sastanku u Opuzenu.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist