AktualnoHrvatska

MINISTAR OLEG BUTKOVIĆ: ‘Hrvatska će graditi Pelješki most’

MINISTAR OLEG BUTKOVIĆ: 'Hrvatska će graditi Pelješki most'

– Hrvatska gradi Pelješki most na svom teritoriju. Udaljen je oko 500 metara od crte razgraničenja. Nikakvih pravnih prepreka nema za početak gradnje. Hrvatska će graditi Pelješki most – rekao je za DuList Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković koji je danas u Valamaru službeno otvorio konferenciju o Instrumentu za povezivanje Europe (CEF): ‘Postignuća, rezultati i pogled u budućnost’.

– Više smo puta naglašavali, nikakvih pravnih prepreka nema za početak izgradnje i izgradnju Pelješkog mosta. U više navrata smo ponavljali da je Hrvatska potvrdila pravo neškodljivog prolaska Bosne i Hercegovine – svim hrvatskim morskim prostorom, teritorijalnim vodama i unutrašnjim vodama, svim brodovima koji plave iz i u luke Neum prema hrvatskome ZERP-u. Isto tako, članak 45. Konvencije UN-a o pravu mora koji uređuje pravo neškodljivog prolaska između jednog dijela otvorenog mora ili isključivo gospodarskog pojasa, u ovom slučaju hrvatskoga ZERP-a i teritorijalnih mora druge države – rekao je Butković i osvrnuo se na komentare Bosne i Hercegovine po pitanju ovog projekta.

– Ovo što se događa u Bosni i Hercegovini, rekao bih kako je to odraz unutarnjeg stanja u toj državi. Primio sam dva pisma, jedan je od ministra civilnih poslova koji je napisao kako treba zaustaviti radnje, a u drugom pismu ministra pravosuđa je stalo kako – nema nikakvih prepreka. Ne bih ulazio u daljnji sadržaj pisama.  Još smo 2006. godine s BiH utvrdili, upravo na njihov zahtjev, tehničke karakteristike mosta. Tražili su da visina mosta bude 55 metara, širina plovnog puta 200 metara. Prihvatili smo to, i sve ugradili u projekt Pelješkog mosta. Mislim kako smo sve radili u dobrosusjedskim odnosima i 2006. radimo i danas te kako bi tenzije trebalo smirivati – kazao je Butković.

Na današnjoj konferenciji prisustvovali su važni predstavnici iz sektora prometa na kojoj su se predtavili rezultati Republike Hrvatske u okviru korištenja EU sredstava iz CEF Instrumenta, kao i za otvaranje stručne rasprave o budućem prometnom razvoju Europske unije.

– Iz Europskog fonda dosad smo ugovprili 93 posto sredstava, odnosno 450 milijuna eura za velike infrastrukturne projekte koji se nalaze na koridorima. Ovo je prilika da danas sve na jednom mjestpredstavimo i podijelimo iskustva s drugim europskim državama i prijateljima. Ovo je primjer uspješnog ugovaranja i povlačenja sredstava. Posebno sam sretan zbog toga jer se u drugim sektorima povećava apsorpcija sredstava. To je nešto što nas raduje, daje nam optimizam i nadu kako će se krenuti s velikim infrastrukturnim radovima i time povećati hrvatsko gospodarstvo i BDP – istaknuo je Butković.

Na pitanje kad će se i kako riješiti pitanje izgradnje autoceste do Dubrovnika, ministar je odgovorio:

– U principu, ukupna vrijednost Pelješkog mosta je 450 milijuna. Potvrđivanjem projekta od strane Europske komisije sufinanciranja u iznosu od 85 posto potrošili čitav operativni program za ceste u razdoblju od 2014. do 2020. Polako pripremamo u drugom operativnom razdoblju, koji će krenuti od 2020., velike infrastrukturne projekte i nastavak autoceste odnosno izgradnja Jadransko-jonskog koridora je jedan od prioriteta. Slijede razgovori i dogovori i priprema projekta – rekao je Butković i dodao kako će autocesta ići kroz hrvatski teritorij.

Pročitajte još

Bačić o izbornom danu: Nepotrebno, iracionalno, izgubit ćemo 300 milijuna eura

Dulist

PUŠAČI POZOR Još jedna kompanija povisuje cijene cigareta

Dulist

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist