Aktualno

Ministar najavio početak gradnje mosta

Ministar najavio početak gradnje mosta

Gledajući europske kriterije mi imamo preizgrađene autoceste i više ne možemo dobiti novac za sufinanciranje gradnje niti jedne autoceste.

Ni jedna potencijalna autocesta ne zadovoljava kriterije za izgradnju – izjavio je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić u intervjuu za riječki Novi list.

Dodao je kako će se završiti sve dionice koje su započete, jer bi inače troškovi bili još veći. Riječ je o dionici do Ploča (11 km), dionici Sredanci-granica BiH (3 km), Metković-granica BiH (7 km) i dionici Zagreb-Lekenik (30 km). Za ostalo će se, ističe ministar, tražiti novi model financiranja, prije svega kroz koncesije.

Na pitanje koja od četiri ponuđene mogućnosti kopnenog povezivanja juga Hrvatske je naizglednija, Hajdaš Dončić je odgovorio:

– Studija o prometnom povezivanju juga Hrvatske će biti gotova u srpnju. Ona može uključivati gradnju novog redefiniranog mosta, čija će cijena biti oko 200 milijuna eura plus trošak pristupnih cesta, što je ipak dvostruko manje u odnosu na prethodno predviđeni projekt Pelješkog mosta. Imamo i trajektno povezivanje kao rješenje, priču oko obilaznice Neuma i tunel ispod Neuma. Jedno rješenje ne isključuje drugo, jer jadransko-jonski koridor, koji će do 2030. godine postati sastavni dio europske TEN-T mreže, ionako prolazi iznad Neuma. Ne utječući na bilo kakvo mišljenje i gledajući financijske analize, troškove ukupne investicije, ali i obvezu BiH da izdvoji dio prometnog suvereniteta u nekim varijantama, najviše sam sklon izgradnji novog redefiniranog Pelješkog mosta. No ostavimo odluku konzultantima – kazao je ministar.

Procjenjuje kako bi gradnja mosta mogla početi prije 2014. godine, a po njegovoj procjeni trajat će tri i pol godine.
– Odluka o mostu može biti u srpnju, a onda slijede dozvole, natječaj i ostala procedura. Dio projekta bi se financirao iz EU-fondova, ali teško da će to biti više od 50 posto – rekao je Hajdaš Dončić, koji od 1. srpnja očekuje i prometne probleme na prolasku kroz Neum, posebno što će sva roba životinjskog porijekla putovati dužom trajektnom linijom Ploče-Trpanj.

– Donijeli smo odluku da jedan od četiri nova trajekta Jadrolinije mora biti gotov u svibnju naredne godine i on će odmah biti prebačen na liniju Ploče-Trpanj. Širi granični prijelazi na prilazu Neumu, koji se sada rade, omogućit će nešto bolju protočnost prometa. Međutim, problema će biti u sezoni. Prije godinu dana smo nudili Županiji dubrovačko-neretvanskoj izmjenu prostornog plana kako bi privremeno trajekti vozili između upornjaka Pelješkog mosta Komarna-Brijesta. Bili smo odbijeni, a protiv zakonskih rješenja nismo mogli ni željeli raditi. Žao mi je što to nisu prihvatili, jer bi se tako riješio problem zagušenja prometa, koji će se sada dogoditi u sezoni – izjavio je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

Pročitajte još

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist

OBRAĐENA GOTOVO SVA BIRAČKA MJESTA HDZ-u 61 mandat, SDP-u 42

Dulist

NOVI PROGRAM Što pogledati u Kinematografima Dubrovnik?

Dulist