Županija

MINISTAR MALENICA U DUBROVNIKU 200 poslova državne uprave od 1. siječnja ‘u rukama’ županije

MINISTAR MALENICA U DUBROVNIKU 200 poslova državne uprave od 1. siječnja 'u rukama' županije

Novi ministar uprave Ivan Malenica u pratnji državne tajnice Josipe Rimac ovog je četvrtka bio u prvom posjetu Dubrovačko-neretvanskoj županiji prilikom kojeg je održao sastanak sa županom Nikolom Dobroslavićem, zamjenikom Cebalom te predstojnikom Ureda državne uprave DNŽ Baldom Pušićem na temu usklađivanja ustroja županija sa povjerenim poslovima Ureda državne uprave, Sporazuma o preuzimanju povjerenih poslova i službenika i namještenika, planiranju sredstava za financiranje povjerenih poslova u proračunima za 2020. godinu i definiranju hodograma aktivnosti oko tehničkih prilagodbi povjerenih poslova.

-Veoma cijenimo ovaj potez Vlade da se decentralizacijom povjere poslovi državne uprave županijama. Smatramo da je dobro da se poslovi obavljaju tamo gdje će biti još bliže građanima. U fazi smo realizacije posla, razgovarali smo o svemu što nas očekuje. Vrlo nam je važno da se riješi stabilno financiranje i da što više ujednačimo standard zaposlenika državne uprave koji je trenutno nešto niži od standarda zaposlenika županije. Možemo i želimo preuzeti ovaj posao. Ministarstvo uprave sve je dobro pripremilo i mislim da ćemo 1. ili 2. siječnja 2020. imati sve odgovarajuće odluke i da će se poslovi uredno obavljati u okviru županije – rekao je župan Nikola Dobroslavić dodavši kako Ministarstvo uprave ima plan koji će ponuditi onim zaposlenicima Ureda državne uprave koji su pred mirovinom.

-Ministarstvo ima jedan program ponude prema zapolsenicima Ureda državne uprave s otpremninama. To će se ponuditi i u našoj županiji. To je dobra mjera. Pretpostavljamo da ćemo lakše nadomjestiti te ljude koji su bliže mirovini. Što se tiče najvećih izazova, moramo izmijeniti ustrojstvo administracije u županiji i sve poslove koji se obavljaju u Uredima državne uprave ustrojiti da se obavljaju u našim upravnim odjelima. Vjerujem da ćemo sve poslove integrirati u postojeće odjele, a pretpostavljam da ćemo ostale poslove ostaviti u jednom posebnom upravnom odjelu, a za to ćemo pripremiti prijedlog za sjednicu Županijske skupštine – istaknuo je Dobroslavić.

Ministar Malenica naglasio je kako je u sklopu ove reforme riječ o 200 različitih poslova iz područja društvene djelatnosti, gospodarstva, imovinsko-pravnim odnosima i opće uprave koje bi se od 1. siječnja trebalo obavljati u županijskoj administraciji.

-Župan i predstojnik ureda iskazali su spremnost za ovu mjeru. Za nju je trebalo izmijeniti 66 propis, a u narednom razdoblju od županije se očekuje da izmijeni svoje opće akte i da uklopi svoje unutarnje ustrojstvo i državne službenike koji će od siječnja postati županijski zaposlenici. Sredstva su osigurana u državnom proračunu, riječ je o 350 milijuna kuna i ona će biti isplaćivana godišnje sve dok se ti poslovi obavljaju unutar županijske administracije. Što se tiče koristi ove reformske mjere, ona je svakako namijenjena građanima za poslove iz područja gospodarstva, poput turističke djelatnosti. Neće morati obilaziti dva različita tijela nego će moći unutar jedne organizacije ostvariti svoja prava i bit će učinkovitije i jeftinije – istaknuo je ministar Malenica dodavši kako Ministarstvo nastavlja suradnju sa županijama te kako se provodi digitalizacija uprave. Tako će i naša Županija od 1. siječnja moći koristiti e-pristojbu te će preko POS uređaja moći naplaćivati pristojbe i naknade.

Ugovor o ovo reformi sa svim županima, najavio je ministar, potpisat će se u prisustvu premijera Andreja Plenkovića 15. prosinca.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist