Županija

MINISTAR ĆORIĆ U METKOVIĆU Odlučivat ćemo o specifičnim zahtjevima poduzetnika ove županije

MINISTAR ĆORIĆ U METKOVIĆU Odlučivat ćemo o specifičnim zahtjevima poduzetnika ove županije

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i župan Nikola Dobroslavić održali su u petak u Metkoviću sastanak na temu ‘Posljedice koronavirusa na gospodarstvo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji’. Sastanku je nazočio i metkovski gradonačelnik Dalibor Milan, kao i zamjenici župana Žaklina Marević, Joško Cebalo i pročelnik UO za gospodarstvo i more Ivo Klaić.

Ministar Ćorić je ovom prilikom istaknuo kako se na sastanku razgovaralo o mjerama pomoći gospodarstvu na inicijativu župana Dobroslavića i HGK, odnosno gospodarstvenika, naročito u svjetlu činjenice da je turistička sezona bila osjetno lošija od one prošlogodišnje i znatno lošija od svih ostalih primorskih županija.

-Vlada je već produljila mjere pomoći gospodarstvu stoga je na dio zahtjeva već odgovoreno, međutim ima potrebe i za potencijalno druge ideje. Mjere pomoći gospodarstvu su trenutno horizontalno orijentirane. Mjera od 4 tisuće kuna ide do kraja godine i vjerujemo da će ona očuvati najveći broj radnih mjesta u RH. Što se tiče mjera likvidnosti i HAMAG BICRO i HBOR su na raspolaganju i u ovom trenutku vrši se evaluacija zahtjeva za kredite za povećanje likvidnosti. Postoji potreba za takvim kreditima i zahtjevi će biti procesuirani u sljedeća dva mjeseca. Što se tiče ostalih specifičnih zahtjeva za mjerama koje smo dobili od Županije i HGK – Županijske komore Dubrovnik, o njima ćemo tek razgovarati i donijeti odluke u sljedećim tjednima – rekao je ministar Ćorić.

Dogovoreno je da će se sastanak uskoro održati i u Zagrebu, a na kojem će uz ministra gospodarstva nazočiti predstavnici i drugih ministarstava.

-Cijela Hrvatska trpi zbog koronavirusa, ali u našoj županiji su te posljedice puno teže. Indeks noćenja u primorskim županijama u odnosu na prošlu godinu je između 46 i 59 posto, a u našoj županiji je samo 33 posto i to govori samo za sebe. Mi ćemo pokušati pronaći načina kako uz ove mjere koje je Vlada već donijela u dva navrata, prepoznati specifičnu situaciju u DNŽ. Naša gospodarska komora, odnosno gospodarstvenici imaju neke konkretne prijedloge i nadamo se da ćemo pronaći načina kako staviti našu županiju u sličan položaj sa svim drugima, jer zbog obilježja aviodestinacije, granice kod Neuma i udaljenosti te loših cesta nismo uspjeli odraditi ono što drugi jesu ove sezone – rekao je župan Dobroslavić.

Inače, ministar Ćorić je u Metkoviću s gradonačelnikom Milanom prethodno potpisao ugovor za projekt ‘Izgradnja i opremanje postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada u Metkoviću’.

Grad Metković je među prvima u Hrvatskoj dobio bespovratna sredstva za izgradnju tog dijela infrastrukture potrebne za sustav odvojenog prikupljanje otpada. Ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznose 10.987.324,41 HRK, s maksimalnim bespovratnim iznosom od 9.000.047,12 HRK, odnosno stopom sufinanciranja prihvatljivih troškova iz Kohezijskog fonda koja iznosi 81,91posto.

Župan Dobroslavić čestitao je i Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja i Gradu Metkoviću na potpisivanju ugovora za izgradnju sortirnice istaknuvši kako je to važan segment u gospodarenju otpadom na razini DNŽ.

Gradonačelnik Dalibor Milan istaknuo je kako će uskoro uslijediti javna nabava te kako neće stati na sortirnici.

-Dobili smo pravomoćnu građevinsku dozvolu za kompostanu, uskoro ćemo je prijaviti na EU fondove, ranije smo nabavili 3500 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada i 300 kontejnera – rekao je on. Također, zahvalio se državi i Županiji na brojnim potporama te dodao kako smatra da i gradovi i općine moraju sami pomagati u okviru svojih mogućnosti poduzetnicima.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist