Županija

MINISTAR ĆORIĆ U DUBROVNIKU ‘Za ljepšu Hrvatsku moramo učiniti sve’

MINISTAR ĆORIĆ U DUBROVNIKU 'Za ljepšu Hrvatsku moramo učiniti sve'

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić sastao se ovog ponedjeljaka sa županom Nikolom Dobroslavićem te županijskim gradonačelnicima i načelnicima, na temu kreiranja infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom, što je prioritet njegovog Ministarstva.

– Izgradnja centara za gospodarenje otpadom nema alternativu, neovisno u ciljevima koje imamo u kontekstu gospodarenja otpadom. Za ljepšu Hrvatsku moramo učiniti sve – izjavio je ministar Ćorić, dodavši i to kako će na području najjužnije hrvatske županije dobar dio infrastrukture biti uspostavljen do kraja 2018. godine.

Informirajući županisku vlast o planovima i natječajima koji su već ili će biti uskoro objavljeni s ciljem stvaranja infrastrukture za odvajanje na kućnom pragu, izgradnje reciklažnih dvorišta, informativnih i edukativnih aktivnosti te izgradnju sortirnica, gdje natječaj ide u svibnju, ministar je rekao:

– Velik dio sufinanciran je iz sredstava Europske unije, u pravilu 85 posto. Dobili smo povratnu informaciju kako se na lokalnoj razini radi sve što je moguće. Želimo im omogućiti da nabave sve što im je potrebno kako bi se na razini Republike Hrvatske postigao cilj od 50 posto odvojenog komunalnog otpada do 2023. godine – naglasio je ministar i dodao kako je za Centar za gospodarenje otpadom Lučino razdolje u tijeku izrada studije isplativosti ulaganja, koja bi trebala biti gotova u idućih mjesec i pol ili dva.

Župan Dobroslavić istaknuo je kako je na sastanku utvrđeno da je županija po pitanju razvrstavanja otpada u nacionalnom prosjeku te kako je izgradnja centra za gospodarenje otpadom jedino rješenje za županiju.
– Dinamika realizacije projekta ide dobro. Posljednji rok za realizaciju je 2023. godina, a naša procjena je da može biti gotov do 2021. godine – istaknuo je župan.

Tijekom sastanka govorilo se i o projektu Gornji horizonti kao trajnom problemu županije, istraživanju ugljikovodika u podmorju Crne Gore, kao i naplavu otpada iz Crne Gore i Albanije, u kontekstu naše obale preplavljene smećem.

– Ove scene ubuduće želimo izbjeći, odnosno učiniti sve da ih spriječimo. Zato smo stupili u kontakt s kolegama iz Crne Gore i Albanije. Zajedno smo suočeni s problemom, dio kojeg je generiran činjenicom da dosad nije bilo zajedničkih akcija. Sastanak u utorak u Dubrovniku će nam pomoći da dođemo do zaključaka u smjeru zajedničke akcije – rekao je ministar, dodavši kako i susjedi mogu očekivati našu pomoć s čime se slaže i župan:
– Sastanak s ministrima susjednih zemalja je po nama dobar put. Govorili smo također o načinu financiranja radova uklanjanja otpada iz mora – istaknu je župan.

Govoreći o izgradnji u Malostonskom zaljevu, ministar Ćorić rekao je kako je stav dijela struke kako bi gradnja turističkih kompleksa na području zaštićenog rezervata Malostonskog zaljeva, koja je predviđena prostornim planovima, taj da svaki projekt treba zadovoljiti okolišne standarde, od čega ne može pobjeći nijedan investitor, dok je župan naglasio kako projekt ‘ne bi bio u prostornom planu da je struka dala negativno mišljenje’.

– Možda dio struke ima drukčije mišljenje. Sve što je u prostornom planu ima potrebne suglasnosti Ministarstva zaštite okoliša, kao i sve druge suglasnosti – rekao je župan.

Pročitajte još

PRIDRUŽITE SE Trening prepoznavanja ptica na Neretvi

Dulist

[FOTO] MODELARSKA LIGA Županijsko natjecanje mladih tehničara

Dulist

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist