Županija

MINISTAR ĆORIĆ U DOLINI NERETVE Ploče, Opuzen i Slivno dobivaju sustav aglomeracije

MINISTAR ĆORIĆ U DOLINI NERETVE Ploče, Opuzen i Slivno dobivaju sustav aglomeracije

U Opuzenu i Pločama proteklog su petka u nazočnosti ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića te župana Nikole Dobroslavića i zamjenika Joška Cebala i Žakline Marević, potpisani ugovori koji se odnose na sufinanciranje izgradnje sustava aglomeracije u ukupnom iznosu od gotovo 280 milijuna kuna.

Naime, u Pločama su ministar Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, ravnatelj JU „Izvor Ploče“ Boris Palac i gradonačelnik Ploča Miše Krstičević potpisali Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava i Ugovor o sufinanciranju za projekt Poboljšanje vodokomunalne infrastrukture aglomeracije Ploče. Ukupna vrijednost projekta je 249.094.410,73 kune, obuhvaća izgradnju sustava odvodnje na području Grada Ploča te izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, a razdoblje provedbe projekta je do svibnja 2022. godine.

-Projekt koji se pripremao godinama konačno ulazi u samu realizaciju. Oko 45 posto kućanstava na području Ploča je spojeno na mrežu javne odvodnje. Dakle, realizacijom ovog projekta ta priključenost će rasti preko 90 do 94 posto. Rješava se ogroman ekološki problem, odnosno okolišni problem i to je ono što će definitivno biti najveći domet i najveće dostignuće tog projekta – istaknuo je među ostalim ovom prilikom ministar Ćorić.

Župan Nikola Dobroslavić čestitao je svima uključenima u ovaj izvanredni projekt, istaknuvši kako su projekti aglomeracija nužni kako za kvalitetu života naših sugrađana tako i za gospodarstvo.

-Moram ovdje spomenuti, ovo je jedan od ovakvih projekata u našoj županiji i veselim se svakome od njih jer podižu kvalitetu života, ali moram također reći da svi ovi projekti ne bi bili mogući bez sufinanciranja iz europskih fondova, bez kojih bi bili i puno sporije realizirani. Mi ovdje na području Grada Ploča europskim sredstvima provodimo još nekoliko projekata i to je sve način na koji se može dobro koristiti europska sredstva te tako podizati kvalitetu života našim sugrađanima te poboljšavati ponudu našim turistima – kazao je župan.

U Gradskoj vijećnici Grada Opuzena potpisan je potom Ugovor o sufinanciranju građenja vodnih građevina na području aglomeracije Opuzen u vrijednosti od 30 milijuna kuna, a koji omogućuje završetak radova na sustavu javne odvodnje na području Opuzena i dijela Općine Slivno. Ugovor su potpisali direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktorica Odvodnje Opuzen Ivanka Zonjić, a radovima u sklopu projekta će se na području Opuzena te Podgradine i Vlake, koji gravitiraju na pročistač otpadnih voda u Opuzenu, izgraditi osam kilometara kanalizacijskih kolektora i sedam crpnih stanica. Građenje vodnih građevina na području Opuzena i Slivna u visini od 80 posto financiraju Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Hrvatske vode bespovratnim sredstvima Europske unije, dok će Grad Opuzen izdvojiti 20 posto ukupne vrijednosti projekta.

Gradonačelnik Opuzena Ivo Mihaljević ovom je prilikom kazao kako je ovo veliki dan za njih jer je ovaj način sufinanciranja najbolji model koji su u Gradu Opuzenu do sad, osim drugih bespovratnih sredstava koja su iskoristili iz Europskih fondova, imali.

-Mi bismo ovim projektom dovršili kanalizacijski sustav na području grada Opuzena jer smo već izgradili pročistač otpadnih voda, devet kilometara primarne mreže i sedam kilometara sekundarne, čime smo na kanalizaciju priključili smo više od 70 posto stanovništva – rekao je Mihaljević dodavši kako je kraj radova predviđen za kraj 2021. godine.

Župan Nikola Dobroslavić pohvalio je suradnju Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Hrvatskih voda s Dubrovačko-neretvanskom županijom, istaknuvši kako je način na koji pristupaju rješavanju problema u dolini Neretve, ali i cijeloj Dubrovačko-neretvanskoj županiji doista vrlo dobar. Također, rekao je župan, treba čestitati i i gradonačelnicima i načelnicima na načinu na koji pripremaju projekte, jer oni bez te sinergije ne bi bili realizirani.

-Na području doline Neretve doista imamo velike projekte Hrvatskih voda, a ključan i strateški projekt za cijelu Neretvu je projekt protiv zaslanjenja Donje Neretve, ujedno i projekt navodnjavanja Donje Neretve, što doista pokazuje da resorno ministarstvo, ali i Hrvatske vode kao nositelj projekta dobro razumiju probleme i razvojne potrebe ove županije i posebno doline Neretve – rekao je župan. Također, župan Dobroslavić i ovom je prilikom istaknuo kako je mogućnost sufinanciranja iz fondova Europske unije sretna okolnost, jer je doista upitno kolika bi dinamika ovih projekata bila da ta sredstva nemamo.

Ministar Tomislav Ćorić rekao je ovom prilikom da će se ovim projektom sustav javne odvodnje na području Opuzena i Slivna dovesti do visoke razine.

-Veseli činjenica da, nakon nekoliko projekata koji su u fazi realizacije na području ovog dijela Neretve, ulazimo i u ovaj projekt. Mislim da svatko tko u ovom trenutku funkcionira u uvjetima nesređenosti sustava javne odvodnje, septičkih jama i svega onog što taj sustav sa sobom nosi, shvaća koliki je ovo iskorak. Ja bih zahvalio Gradu Opuzenu i Općini Slivno, kao i Hrvatskim vodama na uspješnoj suradnji i vjerujem da će u narednom razdoblju sustav javne odvodnje na području Opuzena odnosno Slivna dovesti do jedne razine koja će biti europska – rekao je ministar Ćorić.

Potpisivanju ugovora u Opuzenu nazočili su i saborski zastupnik Branko Bačić, načelnik Općine Slivno Smiljan Mustapić, pomoćnica ministra Elizabeta Kos te suradnici generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist