Natrag
28.5.2018 05:02

facebook

twitter

google

rss

dulist

Minimalac i dalje 2 814 kuna

28.5.2012 @ 17:57 Andrea Falkoni Račić Aktualno

Podijelite:

Minimalna plaća se u idućih 365 dana u Hrvatskoj neće mijenjati. Ostat će iznosu od 2 814 kuna, obavijestilo je hrvatsku javnost Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava.

Državni zavod za statistiku je izračunao minimalni iznos plaće za razdoblje od 1. lipnja ove do 31. svibnja iduće godine, i to na temelju zakonskih odredbi, a izraćun bi trebao biti objavljen u idućim Narodnim novinama.

Minmalac se u Hrvatskoj izračunava temeljem visine prosječne bruto plaće kod pravnih osoba u prethodnoj godini, a uvećava se za realan rast BDP-a u toj istoj godini. Bruto plaća kod pravnih osoba lani je tako iznosila 7 796 kuna, dok je stopa realnog rasta bruto društvenog proizvoda bila nula posto.

Minimalna plaća stoga ostaje na istoj razini kao i do sad, no žalosno je što se u Hrvatskoj ne uzima u obzri porast troškova života kojima smo svi svjedoci.

No, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, navode u priopćenju za javnost, pokrenulo je pregovore sa socijalnim partnerima kako bi izradili zajednički prijedlog izmjena Zakona o minimalnoj plaći i učinili ga boljim.
Ministarstvo će nastojati da se oko minimalne plaće i svega što ona znači za radnike i poslodavce pronađe konsenzus svih zainteresiranih strana.
 

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana