DuList IN

MINI MAKER FAIRE Dubrovački ‘Futuristi’ nastupili u Osijeku

MINI MAKER FAIRE Dubrovački 'Futuristi' nastupili u Osijeku
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Članovi Informatičkog kluba Futura sudjelovali su protekle subote na trećem ‘osijek Mini Maker Faire-u’.

Maker Faire-ovi su jedinstvena kombinacija sajma, konferencije i festivala gdje mladi pokazuju svoje ideje i kreacije, te dijele znanje s drugim makerima. Izlagači su tehnološki entuzijast, hobisti, znanstvenici, inovatori te umjetnici svih vrsta i dobi. Taj globalno prepoznatljiv događaj, koji okuplja kreativce iz svih područja, organizira Osijek Software City u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Grada Osijeka.

Među izlagačima ove godine su se našli i Futuristi. Članovi Informatičkog kluba Futura predstavili su DIY robotsku ruku (DIY robotic arm), koju je napravio student Toni Jurjević. Funkcija ruke je da uz pomoć rukavice korisnik može reproducirati pomake svoje ruke na robotskoj ruci, koja je isprintana na 3D printeru. Korištene elektroničke komponente za ovaj projekt su Arduino Uno, 5 servo motora i flex senzori.

-Potaknut filmovima iz djetinjstva, oduvijek sam htio napraviti upravljivim nešto neživo – kaže Toni te dodaje kako sad preostaje rad na poboljšanju i prezentacija DIY ruke u Dubrovniku, već iduću subotu na Kampusu u sklopu Arduino Day-a kojeg Futura tradicionalno obilježava po četvrti put.

-Osijek Mini Maker Faire za mene je odlično i nadahnjujuće iskustvo – ističe Stjepan Di Reda, sudionik na projektu, student elektrotehnike i član Future.

Predsjednik Informatičkog kluba Futura Tomo Sjekavica zadovoljan je s posjetom na Osijek Mini Maker Faire-a, kao i zainteresiranosti za prezentaciju izložene DIY robotske ruke, u čijoj su demonstraciji uživali predškolci, osnovnoškolci, srednjoškolci, roditelji i svi drugi posjetitelji. Posjetitelji su osim izložene DIY robotske ruke bili zainteresirani i za ostale projekte i aktivnosti Future.

Da se dubrovačko inovatorstvo susreće s brojnim izazovima (i u ovom slučaju), govore činjenice da je DIY robotska ruka financirana iz Futurine dosadašnje opreme i resursa Centra robotike, a printana je na privatnom 3D printeru. Kroz godišnji projekt ‘Promocija STEM aktivnosti 2018’ potporu je dala Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika.

Tekst i foto: Futura

Pročitajte još

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

[FOTOGALERIJA] Sunčana nedjelja idealna za đir Gradom!

Dulist