Zanimljivosti

Miloševom ulju zlato u New Yorku

Miloševom ulju zlato u New Yorku

Frano Miloš, uljar i jedan od vodećih dalmatinskih vinara, osvojio je zlatnu medalju za maslinovo ulje na najvećem međunarodnom natjecanju ove vrste na svijetu, International Olive Oil Competiton 2013, održanom ovog mjeseca u New Yorku.

Miloševo ulje miješanih sorti natjecalo se u konkurenciji 655 ekstra djevičanskih ulja iz 22 zemlje svijeta te osvojilo 8,50 od mogućih 10 bodova. Bilo je smješteno u kategoriju organskih ulja srednjeg intenziteta s područja sjeverne zemljine hemisfere.
Sva prijavljena ulja kušana su na slijepo i bila su godišta 2012. Organizator kušanja je Olive Oil Times, neovisni newsletter iz Rhode Islanda, te njegov izdavač, Curtis Cord. Sponzor natjecanja bio je newyorški International Culinary Center, gdje se kušanje i održalo.

Najviše su medalja osvojila ulja iz Italije, koja je imala i najveći broj prijava. Ulja je ocjenjivao panel 15 sudaca iz deset zemalja, većina kojih su imala i odgovarajuću akademsku titulu. O natjecanju u New Yorku pisali su najugledniji svjetskih mediji, poput New York Timesa.
Osim medijske pozornosti, ovo je natjecanje važno jer predstavlja referencu za mnoge ugostitelje, trgovce i uvoznike. Kao i za organska vina, New York je jedno od najvećih svjetskih tržišta i za maslinova ulja.

– Zlatna medalja za nas predstavlja veliki uspjeh, posebice u konkurenciji više stotina ulja iz čitavog svijeta. Ona je potvrda kako je dalmatinski teritorij specifično područje koje, u pravim rukama, pruža neprocjenjivo bogatstvo vrijedno pažnje sviju – ocijenio je Frano Miloš.

Iako je vino od sorte Plavac mali primarno usmjerenje obiteljske proizvodnje Frane Miloša, velika je pozornost usmjerena i na uzgoj maslina i proizvodnju maslinovih ulja.
Miloš na području općine Ston kupažira ulje od različitih sorti za koje vjeruje  da na najbolji način odražavaju ovaj teritorij. Proizvodnja je ograničena, prije svega zahvaljujući činjenici da se u prvom redu usmjerava na kvalitetu, ne na kvantitetu.

Maslina je bila jedan od motiva Miloševe izložbe fotografija «Pelješki mir», održane tijekom netom završenog Zagreb Wine Gourmet Weekenda u muzeju Glipoteteka. Miloš je izložbu otvorio umjetničkim programom Izvora Oreba, akademskog kipara, slikara i umjetnika lijepe riječi; Tonćija Petkovića, opernog pjevača i vokalnog pedagoga; te Tonija Eterovića, skladatelja i svestranog hrvatskog umjetnika.

Miloševe fotografije odraz su identiteta Dalmacije i, mikrolokacijski, Ponikava. U nizu motiva, one održavaju motive regije, pružajući promatraču priliku da u njima pronađu inspiraciju, refleksiju i odraz jedinstvenog okruženja.

Pročitajte još

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist