Politika

Milanoviću raste rejting, Čačićev “koma”

Milanoviću raste rejting, Čačićev "koma"

Već treći mjesec 'zacementiran' je pesimizam kojim ide zemlja na 63,5 posto, a optimista je 24,1 posto: ne zna njih 12,4 posto. Rezultat je to velikog istraživanja kojeg  je za provodi Dnevnik Nove TV provela agencija Ipsos Puls.

Koalicija je, barem po rezultatima istog istraživanja, iznimno čvrsta. U kolovozu u opstanak kolacije vjeruje 74 posto ispitanika, što je rast od 6 postotnih poena u 30 dana. 93 posto SDP-ovih birača vjeruje da će Vlada izdržati do kraja, a u to vjeruje i 63 posto HDZ-ovih birača.

Kolovoz je mjesec u kojem je predsjednik popravio svoju potporu. Kod građana bi dobio ocjenu 3,52. Vladu građani ocjenjuju s 2,52 a Hrvatski sabor s 2,04
SDP zato nastavlja kliziti nizbrdo već 4 mjeseca, a kolovoz završavaju s 25,8. Još u svibnju SDP je imao 33 posto. No klizi i HDZ i sada je na 20,2 posto.

Za SDP očekivano da topi potporu, a dugoročno ako se to ne zaustavi mogao bi biti problem. A HDZ očito svojim politikama nije pogodio birače, jer Karamarko homogenizaciju svog biračkog tijela s komunizmom i ideološkim temama mora hitno mijenjati.

Ono što je dugoročno loše za vladajuću koaliciju je već 'povjesno' loš rejtnig HNS-a i HSU-u. HNS ima 2,4 posto a HSU ima 2,3 posto – donosi Dnevnik Nove TV.

Zoran Milanović dok mu stranka topi potporu popravio je osobni rejting i sad je opet na preko 50 posto točnije 51 posto pozitivnog imidža.

Njegov konkurent Tomislav Karamarko nije iskoristio lošu ekonomsku situaciju, kadrovske i verbalne gafove i uživa potporu 28 posto birača i na dnu je liste popularnosti.

Milanović uživa potporu 86 posto svojih birača, a za bolji rejting može zahvaliti većoj potpori među biračima ostalih stranaka i neodlučnim biračima.

Tomislav Karamarko ucvršćuje lidersku ambiciju u svom biračkom tijelu. Sada ga podupire 65 posto birača što je za 9 postotnih poena više nego prije 30 dana.

Predsjednik Josipović popravio je osobni rejting i dalje je najpopularniji s potporom 79 posto građana. Dragutin Lesar je s potporom od 57 posto birača, potom Ivan Grubinić s 5 posto. Zatim je Zoran Milanović na 51 posto, a Boris Šprem na 50 posto. Svi oni bilježe rast popularnosti u prošlom mjesecu. Zatim je tu Vladimir Šišljagić koji uživa potporu 31 posto birača, pa Tomislav Karamarko s 28 posto. Pretposljedni je Ivan Jakovčić koji politiku napušta s potporom od 26 posto, a posljednji nacionalni političar je Radimir Čačić o kojem samo 14 posto građana ima pozitivno mišljenje, a zato 63 posto njih misli negativno o njemu.

Kolovoz je prvi mjesec od siječnja u kojem Vladina politika dozivljava blagi oporavak – donosi Dnevnik Nove TV.
 

Pročitajte još

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist