AktualnoHrvatska

Milanoviću i Vladi sve manja potpora

Milanoviću i Vladi sve manja potpora

Prema istraživanju agencije Ipsos Puls, Zoran Milanović i njegova Vlada ovaj prosinac i dvije godine na vlasti završavaju s najlošijim rejtingom i potporom Vladi.

Kako prenosi NovaTV, trenutačno 33 posto birača ima pozitivno mišljenje o njemu, a čak dvije trećine ima negativno mišljenje, što je najlošija potpora koju ima od dolaska na vlast. Pad popularnosti premijera nije pomoglo njegovom suparniku Tomislavu Karamarku. Trenutačno ga pozitivnim ocjenjuje samo 16 posto birača, što je drugi najlošiji rezultat u ovoj godini za čelnika oporbe.

Na početku godine u kojoj traži još jedan mandat pad potpore bilježi i predsjednik Josipović. Istina, podupire ga i dalje visokih 74 posto. Ali to je jedan od lošijih osobnih rejtinga ove godine. Razloge treba tražiti u padu potpore među biračima HDZ-a, kod neodlučnih birača, ali i birača ostalih stranaka.
Svi ostali nacionalni političari također su gubitnici. Ivan Grubišić je na 48 posto, isti rejting ima i Josip Leko te Dragutin Lesar. Vesna Pusić uživa potporu 42 posto birača, Ruža Tomašić 30 posto. Silvano Hrelja je na 23 posto, a Vladimir Šišljagić na 20 posto.

Vladinu politiku ne podupire 69 posto birača, a podupire 24 posto, dok nema stav njih 6 posto. I to je veliki skok nepopularnosti u 30 dana ili još jasnije u godinu dana najlošiji rejting vladinih politika. Očekivano i 74 posto birača misli da zemlja ide u lošem, a samo 18 posto da ide u dobrom smjeru. Ne zna njih 8 posto. I tu se bilježi veći rast pesimizma u mjesec dana, a sa 74 posto pesimističnih ovo je drugi najlošiji rezultat u 2013.

Sve tri institucije su lošije ocijenjene u prosincu u odnosu na mjesec prije. Predsjednik s 3,2 ili trojkom, Vlada s 2,1 ili dvojkom, a istom školskom ocjenom ocijenjen je i Hrvatski sabor ili 1,9.

SDP drugu godinu na vlasti završava s 24 posto, blagim padom, ali u statističkoj pogrešci u odnosu na mjesec ranije. HDZ je i dalje s istim rejtingom 20 posto. SDP u godinu dana, osim lipnja, ima stalne oscilacije rejtinga i uglavnom kada pada rejting toj stranci, raste broj neodlučnih. HDZ pak nikako da se u 2013. odmakne od 20-ak posto. Štoviše, mjesecima ima isti rejting.

Laburisti 2013. završavaju s 10 posto, HNS je na 4 posto, a istim rejtingom godinu završava i HDSSB. Pravaši Ruže Tomašić imaju 3,3, Ivan Grubišić je na 3,3, a HSS na 2,7 posto. Slijede BUZ na 2,5, HSLS i HSP imaju po 2,2 posto. IDS je na 1,5, a HSU na 1,2 posto. Ostale stranke imaju 2,6 posto, a neodlučnih je 16 posto.

Pročitajte još

Dubravka Šuica druga na listi za Europski parlament

Dulist

OTVOREN PAVILJON BIH Marin Ivanović: ‘Čast mi je biti imenovan povjerenikom i kustosom’

Dulist

[FOTO] SVEČANO OTVORENJE Novi prostor DPDS-a predstavljen uz izložbu dubrovačkog novca

Dulist