Politika

Milanovićevi tajni odnosi

Milanovićevi tajni odnosi

„Najeksplozivnija tajna slovensko-hrvatskih odnosa u vezi s aferom Ljubljanske banke“, kako pišu Slovenske novice, vezana je uz obitelj premijera Zorana Milanovića i Dubrovnik.

Brat Zorana Milanovića dobio je kredit od 3,2 milijuna eura od Ljubljanske banke u Frankfurtu, točnije njezine kćeri, tvrtke LHB Internationale Handelsbank Aktiengesellschaft kako bi mogao graditi u Gradu.  Krešimir Milanović dobio je uz kredit i privilegiranu kamatu od tri posto godišnje.

Kredit je podiglo zagrebačko poduzeće Modestus, gdje je direktor Krešimir Milanović, a jamci su uz suvlasnike Tomislava Šimunca i Igora Maksimiljanovića bili premijerovi roditelji, navodi Jutarnji list. 3, 2 milijuna eura dignuta su za gradnju kuće u Gružu, odnosno zemljišta u Hebrangovoj ulici, poviše Fine. Budući da je došlo do zastoja u projektu, Milanović je našao daleko atraktivniju lokaciju – u Uvali Lapad.

– Točno je da je tvrtka Modestus tražila i dobila kredit od LHB Internationale Handelsbank Aktiengesellschaft – potvrdio je u razgovoru za Jutarnji list mlađi Milanović, te nastavio:
– Istina, u tekstu, iz nekog razloga, netočno je napisano da je kamata povoljna, samo 3,5 posto, a ona je, zapravo, puno viša, oko osam posto-  objašnjava Krešimir.

Kredit je zatražen 2007. godine za projekt građevinskog zemljišta u Gružu, a LHB Internationale Handelsbank Aktiengesellschaft bila je tvrtka spremna na brzu realizaciju kredita uz uvjete koji su bili slični tadašnjem stanju na hrvatskom financijskom tržištu.

–  Štoviše, uz sve instrumente osiguranja tog kredita upisali su i 9,99 posto vlasništa nad tvrtkom. Nitko od nas tada nije znao da su, zapravo, bili tvrtka kći Nove Ljubljanske banke. Oni su bili na tržištu, registrirani u Hrvatskoj kao i svi drugi, a prije mjesec dana, kako čujem, završili su u bankrotu. – istaknuo je Krešimir Milanović u razgovoru za Jutarnji list.

– Moj brat Zoran nema nikakve veze s poslovima u koje sam uključen niti ga to imalo zanima. Ni roditeljski stan Milanovićevih više nije pod hipotekom za taj projekt, dodao je Krešimir Milanović. S druge strane, u Slovenskim novicama stoji kako je „obitelj Zorana Milanovića još od 2007. u odličnim je odnosima s Ljubljanskom bankom”.

Za grušku lokaciju dosad plaćeno 990.000 eura kamata, prenosi Jutarnji.

U Slovenskim novicama pak stoji kako je zanimljivo da Hrvatska tužbom protiv Ljubljanske banke zapravo tuži LHB iz Frankfurta, koji je odobrio kredit roditeljima hrvatskog premijera. Teško je razumjeti kakva bi mogla biti veza između službenog hrvatskog stava o problemu štediša Ljubljanske banke i komercijalnog kredita za hrvatsku tvrtku iz 2007. s kamatom od osam posto, piše ovaj slovenski list.
 

Pročitajte još

RAZGOVOR S BRANKOM BAČIĆEM ‘Hrvatsku gradimo srcem i znanjem jer je samo povezana Hrvatska snažna’

Dulist

ZAVRŠNA KONFERENCIJA UOČI IZBORA Pezo: Glas za HDZ je glas za stabilnost i daljnji razvoj Lijepe naše

Dulist

[IZBORNI PODCAST] Mato Franković: Europski tužitelji su izuzeli dokumentaciju! U Zračnoj luci se dogodila eklatantna pljačka! Tko je bio kapo!?

Barbara Đurasović