Županija

MIKULIĆ I RADONIĆ Ambicioznim projektima kreće se u ljetno ušminkavanje Konavala

MIKULIĆ I RADONIĆ Ambicioznim projektima kreće se u ljetno ušminkavanje Konavala

Cavtat, odnosno Konavle sudionici su ovogodišnjeg projekta International Golden Flower. Ovaj primorski gradić predstavnik je ukupne države te jedan od međunarodnih finalista. Međuostalim, tim povodom, u najjužnijoj hrvatskoj općini teku opsežne pripreme uređenja javnih površina, dotjeruju se konavoske plaže, oplemenjuju parkovi, ali i prometni prilazi. O navedenom pobliže su nam ispričali zamjenik načelnika Ivo Radonić i pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, komunalni sustav i gospodarenje nekretninama Miljenko Mikulić. Imaju pune ruke posla, objašnjavaju nam naši sugovornici.

— Kad smo doznali za kandidaturu odmah smo planski pristupili hortikulturnom sređivanju javnih površina. Odabrali smo autohtone biljne vrste poput ljute naranče, maslina i smokve. Uredili smo novi ulaz u Cavtat do Mečajca kao i gradsku rivu. Uspjeli smo sačuvati sve palme od štetnika zbog čega nas je pohvalio upravitelj Arboretuma Trsteno Ivan Šimić. Mislim da smo jedina jedinica lokalne samouprave kojoj je to pošlo za rukom. Odlučili smo urediti okoliš oko Mauzoleja Račić oko kojeg je inicijalno zamišljen park. U međuvremenu, nabujalo je raslinje koje smo uz dozvolu Konzervatora iščistili. Park će biti na dvije etaže, kaskadno postavljen, ograđen suhozidom, s mediteranskim biljem kojeg ćemo zasaditi prema preporuci krajobraznih arhitekata. Njega je izgledno da dovršimo do kraja iduće sezone – ispričao je Radonić usput otkrivši kako je u izradi mramorni spomenik Vlahu Bukovcu koji će biti postavljen pokraj samostana Gospe od snijega.

Odlučili smo urediti okoliš oko Mauzoleja Račić oko kojeg je inicijalno zamišljen park. Park će biti na dvije etaže, kaskadno postavljen, ograđen suhozidom, s mediteranskim biljem – Radonić

 

Temeljni infrastrukturni podhvati privode se kraju
I konavoske plaže dobile su nove vizure, izrađene su informativne table, postavljene zaštitne ograde, a sve zahvaljujući sredstvima koja su u iznosu od pedeset posto sufinancirana od strane Ministarstva turizma RH.

MIKULIĆ I RADONIĆ Ambicioznim projektima kreće se u ljetno ušminkavanje Konavala

— Na kupalištu u Uvali Tiha je sređena plažna površina, doveli smo vodu, kanalizaciju i struju, sačuvali smo postojeću hortikulturu, oplemenili je, cijelom dionicom postavili smo nogostup i stavili novu ogradu. Na plaži koja je pod koncesijom hotela Croatia u suradnji s Jadranskim luksuznim hotelima i županijom Dubrovačko-neretvanskom ugrađen je lifter čija cijena je 80 tisuća kuna – rekao je Mikulić.
Sve navedeno obavlja se uz tek dva komunalna redara, a ozbiljan teret posla snose tvrtka Čistoća i zelenilo te Đardin d. o. o. Kraju se privode i radovi na kanalizacijskoj mreži na Grudi. A osim hortikulturnog i komunalnog uređenja radi se i na projektima koje će sasvim sigurno pozdraviti mlade obitelji s malom djecom.

Uloženo je milijun i osamsto tisuća kuna u dječja igrališta pri vrtićima te je postignut najviši standard. Mali Cavtaćani odlično su prihvatili ideju tematskog parka koji pripovijeda priču o zmaju Voaz

— Zahvaljujući suradnji s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i demografije dobili smo mogućnost opremanja dječjih igrališta smještenih u blizini vrtića u mjestima Čilipi, Gruda, Pridvorju te, naravno, u Cavtatu. Uloženo je milijun i osamsto tisuća kuna te je postignut najviši standard. Djeca su odlično prihvatila ideju tematskog parka koji pripovijeda priču o zmaju Voaz koji je prema predaji živio u špilji Šipun, a kojega je, jer je tlačio Cavtaćane, ubio sv. Ilar – kazao je Radonić. Važno je napomenuti, dodaje, kako uskoro slijedi dogradnja vrtića u Grudi, kao i cavtatske osnovne škole.

Proširenje parkinga, ali hvatanje u koštac s kočarima
Pristupilo se i otklanjanju problema prometa pa je tako uveden sustav plaćanja parkinga putem sms-a. Iako su se u početku Konavljani žalili na novi režim ulaska u Cavtat, danas, govori nam pročelnik Mikulić, protočnost je zadovoljavajuća.

MIKULIĆ I RADONIĆ Ambicioznim projektima kreće se u ljetno ušminkavanje Konavala

— Na parkiralištu u Cavtatu postavili smo dvije rampe, umjesto dosadašnje jedne te peron na kojem se autobusi mogu nesmetano okretati. Imamo namjeru i proširiti zonu parkinga ispred Doma zdravlja, ali i nekim drugim površinama poput Čilipa gdje se zaustavljaju turistički autobusi koji ne žele platiti naknadu. Srećom, od nedavno imamo motoriziranu patrolu koja vrši nadzor te nije na odmet spomenuti ni pješačku ophodnju koja redovito izlazi na teren. Inače raspolažemo s dva prometna redara koji pokrivaju čitavo područje Konavala. Istina je, podkapacitirani smo, ali zato imamo odličnu suradnju s PU dubrovačko-neretvanskom – tumači pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, komunalni sustav i gospodarenje nekretninama Miljenko Mikulić. No, turistički promet nije jedina stvar koja tamošnjim stanovnicima zadava glavobolju, ljeti se često znaju naći u nezavidnoj situaciji zbog sidrenja brodica u Uvali Tiha. Dnevno njihov broj može dosegnuti i 50. Nažalost, kažu nam Radonić i Mikulić, ne raspolažu metodom kako bi sav novac od nautičara preusmjerili u općinsku blagajnu.

Na parkiralištu u Cavtatu postavili smo dvije rampe, umjesto dosadašnje jedne te peron na kojem se autobusi mogu nesmetano okretati. Imamo namjeru i proširiti zonu parkinga ispred Doma zdravlja

— Zbog njih imamo povećano odlaganje otpada, ali ne i načina da im to zaračunamo jer se nalaze na slobodnom vezu. Nije izuzeće ni zagađenje fekalnim vodama, a najviše problema ipak stvaraju nam ribari koji u Konavle pristaju na dva iskrcajna mjesta – u Moluntu i Cavtatu, što je i određeno odlukom Županijske lučke uprave i resornog ministarstva. No, ta odredba isključivo vrijedi za brodove do 15 metara. Međutim, nerijetko se događa da se ondje vežu koče iznad 20 metara. One ne rade samo iskrcaj pa smo prethodnih godina bili svjedoci nemilih zbivanja kada je plićak čitavom duljinom rive u Moluntu bio zatrpan uginulom ribom. Pojavnosti su to koje se ne bi smjele događati, poglavito ne u jednom turističkom mjestu – komentira zamjenik načelnika Konavala nadodajući kako komunalno redarstvo u okviru svojih mogućnosti reagira, a podnose se i prijave nadležnim službama.

Novi Zakon o pomorskom dobru bi trebao znatno olakšati situaciju, tvrde naši sugovornici, a postoji i ideja o uvođenju ispostave Lučke uprave za Konavle. Naime, domaći lučki kapetan, objašnjavaju, bolje poznaje okolnosti na terenu.

MIKULIĆ I RADONIĆ Ambicioznim projektima kreće se u ljetno ušminkavanje Konavala

Uklanjanje krupnog otpada i hotelske investicije
Ono što čeka sve jedinice lokalne samouprave pa tako i Konavle, hvatanje je u koštac sa saniranjem nelegalnih odlagališta krupnog otpada o čijoj brojnosti su nam čelnici iznijeli frapantan podatak. Naime, u najdaljoj hrvatskoj općini evidentirano ih je čak 150.

— Od prošlog ljeta u suradnji s mjesnim odborima obavili smo katalogizaciju i popisali su sve što je pronađeno. One su specifične za ruralne sredine, dakle zabačenija područja koja nisu u blizini kućanstava. S vlasnicima otpada pokušali smo postići dogovor i ne pokretati pravne mehanizme. Važno nam je i podizanje svijesti o njegovom zbrinjavanju i razvrstavanju pa tako u suradnji sa Župom dubrovačkom i Dubrovačkim primorjem provodimo projekt izobrazbe najmlađih vrijedan 200 tisuća kuna, a financiran sredstvima Europske unije – priča Miljenko Mikulić napominjući kako će uz pomoć Ministarstva za zaštitu okoliša i energetike zaživjeti i reciklažno dvorište. Što se pak tiče privatnih graditeljskih investicija, poručuju nam sugovornici, za Konavle nema mjesta brizi od devastacije. Interes itekako postoji, no tamošnji stanovnici nisu skloni prodavanju zemlje te osim vila čiji je broj porastao u zadnje vrijeme od smještajnih hotelskih kapaciteta jedino je u planu izgradnja zgrade na Mečajcu.

Također, bivša Makedonija trebala bi se privesti svrsi, a Jadranski luksuzni hoteli kojima je sporazumno pripao Supetar krenut će s njegovom obnovom. Tako će se, tumače nam zamjenik načelnika Ivo Radonić i pročelnik Miljenko Mikulić, ukloniti dvije crne točke s karte najjužnije općine RH.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist