Hrvatska

MIJENJAJU SE PRAVILA Nema više ‘pušenja megabajta’ gdje vam se prohtije

MIJENJAJU SE PRAVILA Nema više 'pušenja megabajta' gdje vam se prohtije

Vlada je jučer poslala u proceduru Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda.

Izjednačavanje cigareta

Kako bi se Hrvatska uskladila s europskom direktivom kojom se zahtijeva smanjivanje promidžbe pušenja i podizanje svijesti o štetnosti, uveli su novosti u propise, prenosi Index.hr.

Tako su sada izjednačili obične cigarete s elektronskima. Ubuduće, u svim javnim prostorima u kojima je inače zabranjeno pušenje, neće biti dopušteno ni korištenje elektronskih cigareta.

Također, to se odnosi i na ljude koji se pojavljuju na televiziji i na fotografijama u medijima. Osim ako je riječ o umjetničkom djelu, cigarete se više neće smjeti prikazivati u medijima.

Novost za ugostitelje

Osim toga, uvedena je nova odredba za ugostitelje. U kafićima u kojim je dopušteno pušenje, odsad će morati biti postavljen ekran na kojemu će, ako se pokvari ventilacija, pisati: “Zabranjeno pušenje zbog kvara na ventilacijskom uređaju”.

Zabranjene “light” oznake

Svako pakiranje cigareta će morati imati fotografije koje prikazuju štetne posljedice pušenja i natpise “Pušenje ubija” i “Duhanski dim sadrži više od 70 tvari koje uzrokuju rak”.

U prijedlogu koji će stići pred zastupnike, na svakoj kutiji će se nalaziti telefonski broj za pomoć u odvikavanju od pušenja. Broj telefona je 0800 7999, a riječ je o broju Ministarstva zdravstva na koji se građani mogu obratiti u slučaju da im je potrebna pomoć sa zdravstvenom skrbi.

Uz to, bit će zabranjena prodaja cigareta s oznakama koje ukazuju kako je neka vrsta cigareta manje štetna od druge.

To znači da više neće biti smjeti oznaka “light”, ultra light” i slično, kao ni aromatiziranih cigareta. To je također jedan od zahtjeva Europskog parlamenta.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist