Kultura

MIDSUMMER SCENE Monodrama o životu Vesne Parun na Lovrjencu

MIDSUMMER SCENE Monodrama o životu Vesne Parun na Lovrjencu

Šesto izdanje Midsummer Scene Festivala proteklih dana oduševljava nikad bogatijim kulturnim sadržajem te dobiva ovacije i pohvale brojnih posjetitelja iz svih krajeva svijeta. Uz središnji događaj – prikaze Shakespearove tragedije Romeo i Julija te prije nekoliko dana održani tradicionalni koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Midsummer Scene po prvi put ugostit će hrvatsku predstavu Ja koja imam nevinije ruke. U četvrtak, 27. lipnja u 21.30 sati na tvrđavi Lovrjenac, monodrama o životu Vesne Parun vodi nas kroz odrastanje generacija djevojaka i žena.

Predstava u režiji Ivana Lea Leme, za koju je dramski predložak kompilirala glumica Vesna Tominac Matačić, koja i glumi samu Vesnu Parun, uz najvažnije dijelove Vesninog života, predstavit će nam i najpoznatije, ali i neke manje poznate pjesme najveće hrvatske pjesnikinje druge polovice 20. stoljeća.

Vesna je otočanka, rođena na Zlarinu 1922., osnovnu školu završila na Visu. Otočka izolirana raznim morima oblikovala je njen postojani karakter pjesnikinje koja je neumorno do kraja pjevala o našim životima, o burnom 20. stoljeću, o ratovima, o patrijarhalnom kišobranu, o arhetipskom Mediteranu, o ljubavi, zemaljskoj i nezemaljskoj.

Tematika višestruko nagrađivanog životnog djela koje je dobilo sjajne kritike i na prestižnom Edinburgh Fringe festivalu, idealna je nadopuna šestom izdanju festivala Midsummer Scene ovogodišnjeg naziva Sezona ljubavi i mržnje, a koji sve do 7. srpnja predstavlja nikad bogatiji sadržaj i program.

Festival se nastavlja izvedbama Romea i Julije na Lovrjencu svake večeri u 21.30 sat sve do 5. srpnja. Shakespearova predstava pauzu ima jedino u četvrtak, 27. lipnja za vrijeme prikazivanje predstave Ja koja imam nevinije ruke. Pred sam kraj Festivala, u subotu 6. srpnja u 21.30 sati u Kneževom dvoru održat će se Cabaret Songs for Lovers (and Other Idiots) u izvođenju Sarah-Louise Young i pijanista Michael Roulstona. Ovogodišnji Festival završit će u nedjelju, 7. srpnja u 21.30 sati koprodukcijom između Midsummer Scene-a i dugogodišnjeg partnera festivala Doma Marina Držića te kazališta Marina Držića s predstavom Uncle Maroye Ree-examined u režiji Paola Tišljarića.

Pročitajte još

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist