Kultura

MIDSUMMER SCENE ‘Lovrjenac izvlači čaroliju iz Shakespeareovih djela’

MIDSUMMER SCENE 'Lovrjenac izvlači čaroliju iz Shakespeareovih djela'

Danas je u Sponzi održano predstavljanje četvrtog izdanja ‘Midsummer Scene Festivala’. Jednu od najpoznatijih Shakespearovih komedija San Ivanjske noći koja se od 24. lipnja do 5. srpnja igra na tvrđavi Lovrjenac ovog će ljeta premijerno izvesti jedinstvena glumačka postava, a sam Festival obiluje raznovrsnim programskim događanjima.

– Kad smo prvi put čuli na kojoj ćemo lokaciji raditi predstavu San Ivanjske noći, morao sam sjesti. To je uistinu najljepša pozornica na kojoj sam ikad radio. Oduševljeni smo što ponovo imamo priliku vratiti se predstavi koja nam mnogo znači. Prema ovoj je komediji cijeli festival je zapravo dobio svoje ime. Jako sam sretan što ovaj festival otvaramo ovdje i otvaramo festival svijetu po tomu što smo ostvarili suradnju s brojnim kazalištima, posebno u Europi. Želja nam je tako i predstaviti Držića u Londonu koji je zasad tamo nepoznat – producent predstave ‘San Ivanjske noći’ Filip Krenus koji je također naglasio kako mu je izrazito zadovoljstvo što ponovo surađuje s redateljicom predstave Helen Tennison.

– Ogromna je privilegija održati predstavu u Dubrovniku, u predivnom prostoru kao što je Lovrjenac. Smatram kako baš ta lokacija izvlači nešto posebno i čarobno iz Shakespeareovih djela. Na samim je pripremama bilo izrazito zabavno jer imamo odličnu glumačku postavu – rekla je Tennison.

– Ovaj festival nastao je jednim susretom u Hrvatskom veleposlanstvu u Londonu. Zahvaljujemo našem veleposlaniku Ivanu Grdešiću koji je cijelo vrijeme podržavao projekt i na taj način povezao Veliku Britaniju i Hrvatsku. Ne radi se samo o kulturnoj razmjene obje zemlje. Sad smo već u situaciji da cijeli svijet dovodimo u Dubrovnik – rekla je direktorica TZ Dubrovnika Romana Vlašić i dodala kako će kulturna suradnja trajati te kako će kultura i dalje biti u funkciji turizma.

Pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika Ana Hilje naglasila je kako je Grad Dubrovnik partner ovom projektu, ‘projektu koji je svojevrsna uvertira Dubrovačkim ljetnim igrama’.

– Svake godine imamo priliku vidjeti premijerno neke od najpoznatijih naslova na engleskom jeziku što omogućava našim gostima potpuno uživanje u ovim dramskim produkcijama – istaknula je Hilje i naglasila kako su joj posebno drage postignute suradnje koje djeluju od samog početka.

Naime, Festival nastavlja suradnju s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom kroz koncert na tvrđavi Lovrjenac, kao i suradnju s Domom Marina Držića, a ove godine i s Društvom prijatelja dubrovačke starine, kroz projekt kojim se posebno ponose u godini obilježavanja 450 godina smrti Marina Držića – Držić meets Shakespeare.

Glumački ansambl na samom je kraju izveo neke od najzanimljivijh scena Shakespearove komedije ‘San Ivanjske noći’.

Za vrijeme trajanja festivala, izložba fotografija britanskog umjetnika Bari Goddarda bit će otvorena u palači Sponza.

Napomenimo kako ulaznice za Festival možete kupiti online na www.midsummer-scene.com i www.ulaznice.hr te na prodajnim mjestima u TZ Dubrovnik na Pilama i u Luži.

Festival Midsummer Scene je projekt Grada Dubrovnika i TZ Grada Dubrovnika.

Pročitajte još

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist

(FOTO) KOLARINI PREMJERNO IZVELI ‘MATRIMONIJO’ Pun teatar, publika oduševljena!

Dulist