DuList IN

MIA DIMŠIĆ ‘Ljubavni život ne volim komentirati. Moje pjesme su dovoljno intimne’

MIA DIMŠIĆ 'Ljubavni život ne volim komentirati. Moje pjesme su dovoljno intimne'

U Dubrovniku sam bila dva puta, prvi put prije desetak godina, zadnji put pretprošlo ljeto. Svaki put je bilo tijekom ljetne sezone i kako inače volim gužve i puno događanja, ener­gija grada me oduševila. Zidine su prekrasne i stvarno se puno toga zanimljivoga može vidjeti i čuti. Oba puta je bilo prekratko pa se veselim budućim prilikama kako bih ga obišla i drago mi je što prvi put dolazim u Dubrovnik – kao glazbenica – ističe Mia Dimšić, mlada, talentirana i nova zvijezda na glazbenom nebu.

Prvi put nastupa u Dubrovniku, ali zasigurno ne i zadnji. Ako volite Miu i njene pje­sme, znajte kako će koncert održati večeras u 21 sat na Trgu od fontane na Babinom kuku u sklopu Ljeta u Valamaru.

Potrebno je postaviti prioritete
A kako je krenula njena glazbena priča? Ističe trenutak iz 2014. godine kad je dobila neočekivan poziv tam­buraškog sastava ‘Džentlmeni’ iz Osijeka da s njima otputuje na tur­neju po Kanadi i SAD-u kao ženski vokalni solist. ‘Tu je nebo definitivno imalo svoje prste’, ističe nam. Naime, tamo je upoznala svog današnjeg menadžera Damira Bačića koji je, kad ju je čuo, predložio da zajedno rade. I radila je zaista puno. Mia je tako u kratkom vremenu zauzela posebno mjesto u srcima brojnih obožavate­lja te je jedno od poznatijih imena hrvatske glazbene današnjice. Zbog svih obaveza, Mia naglašava kako je ‘često dosta zahtjevno’ napraviti balans između poslovnog i privatnog života.

— Priroda ovog posla iziskuje nepre­stana putovanja. Puno stvari se i pro­pusti, ali trudim se dobro organizirati. Možda je najvažnije jasno postaviti svoje prioritete, a pomaže i što oko sebe imam ljude koji razumiju da je ovo moj posao i da to ne znači da mi je do njih manje stalo. I dalje sam bli­ska s istim ljudima i u slobodno vri­jeme radim potpuno iste stvari kao i kad nisam pjevala – ističe nam Mia. Na svom glazbenom putu susreće se s raznoraznim kritikama, od onih dobrih do onih loših. Kaže kako ju je ‘na početku to, naravno, uznemirilo’. No, s vremenom se i to promijenilo.
Sad sam došla do točke kad ili uopće ne doživljavam tu informaciju ili joj se nasmijem, ovisno o sadr­žaju. Prestala sam na to gledati kao na nešto negativno, to je dio ovog posla. Nema pozitivnog bez negativ­nog i obratno. Nije fer uživati u lije­pim komentarima, a ne moći u isto vrijeme podnijeti ružne. Sve je to za neko dobro i služi svrsi. A i uglavnom mi bude odličan filter za ljude i vrlo brzo mi pokaže koga trebam držati blizu, a koga maknuti dalje – rekla je.

Ulaz na koncert na koncert bit će besplatan za sve posjetitelje  

Vlasnica šest Porina
Ova Osječanka sa svojih 25 godina u svojoj kolekciji priznanja i nagrada ima čak šest Porina. Otkrila nam je kako ju je ovogodišnji broj od 9 nomi­nacija – zaprepastio.

— Očekivala sam da od toga zako­nom brojeva mora biti barem nešto, ali definitivno se nisam nadala da ću dobiti 6 od 9, to je iznad svih mojih očekivanja – govori nam.
Bila je ‘presretna, euforična i tjed­nima u nevjerici’. Potajno se najviše nadala zadnjoj kategoriji, albumu godine. I dobila ju je.

— Strašno sam ponosna na cijeli svoj tim koji je bezuvjetno stao iza pro­jekta i na sve ljude koji su ga stvarali sa mnom – rekla je Mia. A gdje ‘skriva’ svoje vrijedne kipiće? Kako kaže, kod nje je trenutno samo Porin za Pjesmu godine u drži ga u dnevnoj sobi, a ostale su podijelili među sobom.

Tijekom svog radnog vijeka ostvarila je kontakte i suradnje s brojnim glazbe­nicima, ali jedan nam je itekako ostao upečatljiv. Njena pozitivna energija privukla je još jednu, onu glazbenice i Veloluške Domenice Žuvele. Za nju Mia ima samo riječi hvale.

— Domenica je toliko dobra i nei­skvarena osoba da me fascinira kako se tako čvrsto drži na estradi koja je uglavnom sve suprotno. Osim toga je karizmatična, posebna, prelijepa, talentirana… Evo ne mogu ju dovoljno nahvaliti. Kad je izdala svoj prvi singl prošlo ljeto, nisam imala pojma tko je, ali slušala sam ga svaki dan na moru, bilo mi je jasno da je to nešto što će vrlo brzo biti veliko. Kasnije sam ju zvala na svoj koncert u Lisinskom kao gošću i to mi je bila jedna od boljih odluka, tu smo se sprijateljile. Nepro­cjenjivo je imati prijateljicu koja pro­lazi sve isto što i ja godinu prije, kojoj se događaju identične stvari i s kojom to sve možeš podijeliti. Najviše na svi­jetu joj želim da ostane takva kakva je – rekla je. Što se tiče dueta, kako kaže, ‘to je odlična ideja’ koja je i njima pala na pamet…

— … Ali sve je to zasad apstraktno i vidjet ćemo što nam karijere dalje nose – priča nam glazbenica koja ima mnogobrojnu publiku. Bitnom kom­ponentom za stvaranje, ali i održava­nje dobrog odnosa s publikom smatra iskrenost i radnu etiku.

— Kod stvaranja odnosa iskrenost mi je najbitnija, ako se ne pronala­zim u pjesmi koju izvodim, ne znam kako mogu očekivati od publike da se u njoj pronađe i zavoli ju. Radna etika je druga najvažnija zato što kad nešto iskreno stvoriš, koliko god to dobar proizvod bio, nema od njega ništa ako se nećeš užasno naraditi oko njega na sve moguće načine. Ljudi nas vide na bini ili čuju pjesmu na radiju i misle kako je to to… A pjesma nije došla do njih samo tako, netko je odradio lavovski posao oko nje, pla­nirao, pažljivo uređivao… I onda se na kraju naputovao da je ispromovira i da je čuje što veći broj ljudi. I, što je najvažnije, moraš shvatiti da taj rad nikad ne prestaje. Nema onoga – sad sam napravio dobre tri pjesme koje svi znaju, sad ću za iduću sjediti na kauču i puštati da se samo emitira na radiju. Opet radiš i radiš kao da ti je ta prva. Tko to ne razumije, neće daleko dogu­rati – ističe Mia koja je po pitanju lju­bavnog života itekako tajnovita. Nikad ga ne komentira u medijima, misli kako mu tamo nije mjesto.

Domenica je toliko dobra i neiskvarena oso­ba da me fascinira kako se tako čvrsto drži na estradi koja je uglavnom sve suprotno  

— Već same pjesme koje dijelim s cijelom državom su dovoljna ispovi­jest i dovoljno intimne i voljela bih da na njima ostane – naglašava Mia.

‘Pratim svoje srce’
Kad se ne bavi glazbom, voli jako čitati te se nedavno učlanila u knjiž­nicu nakon dosta godina. Voli sve što vole mladi, njeni vršnjaci. Izla­ziti, piti kave, gledanje filmova, serija… Ističe kako je izrazito druš­tvena osoba. A ova mlada glazbe­nica ima velike snove za budućnost. Želi nastaviti raditi što radi, ali na višoj razini, većem prostoru, ‘možda i na engleskom jednog dana’.

— Izdati još nekoliko albuma… To su oni poslovni planovi, što se tiče pri­vatnih, tu nisam baš od planova, više volim da se posloži samo s vremenom i da što je moguće više pratim svoje srce – zaključuje Mia.

Pročitajte još

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist