Aktualno

“Mi moramo biti regionalni lider u borbi”

"Mi moramo biti regionalni lider u borbi"

Ova konferencija rezultat je dvije i pol godine rada pri CyberCrime@IPA projektu, u kojem je bila najbitnija tehnička razina računalnog kriminaliteta – naglasio je na današnjoj konferenciji za medije  Alexander Seger, rukovoditelj Sektora za zaštitu podataka i kibernetički kriminal Vijeća Europe.

– Potpisali smo deklaraciju protiv računalnog kriminaliteta koja je ušla i u Zakon. Novost su elektronički dokazi koji se pohranjuju i globalno,a druga stvar su rezultati ostvareni unutar ove regije, a koji će se primjenjivati i u drugim zemljama, i pomoć Hrvatske u ostalim ostvarenjima je velika – istaknuo je Seger.
"Mi moramo biti regionalni lider u borbi"

-Svjesni smo problema kojeg imamo po pitanju cyber kriminala, hakerskih napada i slično. Naš prioritet je borba protiv tog kriminala. MUP je osnovao specijalni odjel za obavijesti o napadima unutar domene cyber kriminala. Ovo je samo jedan od mnogih projekata kojeg Hrvatska radi, i kojeg kao članica EU moramo imati. Mi preuzimamo dio odgovornosti te kao takvi moramo biti regionalni lider za standarde koje je Hrvatska morala postići a kojima će predvoditi ostale zemlje u regiji – istaknuo je Ranko Ostojić, ministar unutarnjih poslova RH.
Ministar Ostojić

Pitanje interneta i situacije kriminala, koje se u svakom trenutku mogu dogoditi, stvar su globalne razine, naglasio je ministar Ostojić, te kao takvi više ne mogu biti zanemareni zbog šteta koje se događaju, od krađe kreditnih kartica do ostalih stvari koje se događaju 24 sata dnevno.
Na našim prostorima, unutar zone kriminaliteta, prisutnima se obratila Sandra Artuković Kunšto, koja je istakla nužnost provedene ugradbe Konvencije o kibernetičkom kriminalitetu u Zakon.

-Velika novost je činjenica kako smo napravili određenu kvalifikaciju kriminalističkih djela.  Također je bitno naglasiti kako smo surađivali sa specijalistima i stručnjacima na ovom projektu.  Svjesni smo toga kako se sve ovo događa na globalnoj razini, dakle države nisu zatvorene i nisu same unutar cyber kriminala, već on utječe na cjelokupno društvo, te je potrebno da države funkcioniraju kao pravne i u borbi protiv ovakve vrste kriminaliteta – istaknula je Arkutović Kunšto.

Nove obaveze Hrvatske prema rješavanju cyber kriminaliteta su i veća odgovornost kada uđemo u Europsku Uniju jer u tom trenutku, kao članice EU, postajemo sastavni dio zemlje koji ima 500 milijuna stanovnika.

– To je otprilike ista situacija kad uđemo u Schengen, odnosno bit ćemo odgovorni za ne samo što se događa unutar naših granica, a savršeno je jasno da granice u ovakvom kriminalu ne postoje. Morat ćemo raditi određene aktivnosti kao i naši kolege u EU, a koje će moći pomoći u borbi. U novom okviru kojeg izrađujemo ravnamo se po EU, te se moramo pridržavati svih pravila, a kod njih su to u većem dijelu već uređene direktive. Odjel za cyber kriminal uređen je već 2001. godine, kada je stavljen u funkciju i tada su se ugovorili prvi koraci. Morate uzeti u obzir da prije deset godina nije bilo ovakve vrste kriminala, bar ne ovako izraženo, a sada je to nužnost – naglasio je Ostojić.

Pročitajte još

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist