AktualnoUrednički izbor

MENADŽERICA GODINE Mirna Lončar Stražičić: Današnja mladež bi s fakulteta zasjela na direktorske pozicije

MENADŽERICA GODINE Mirna Lončar Stražičić: Današnja mladež bi s fakulteta zasjela na direktorske pozicije

Mirna Lončar Stražičić proglašena je najuspješnijom menadžericom za 2018. godinu. Predsjednica uprave ‘Ville Dubrovnik’ i rođena Zagrepčanka ističe kako je sretna i ponosna što je izabrana među toliko drugih ‘sjajnih menadžerica u Hrvatskoj’. Iako je tijekom svoje karijere dobila brojne nagrade, ovo prestižno priznanje, koje dodjeljuje Hrvatska udruga poslovnih žena u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, smatra najosobnijim.

U turizmu 15 godina
Njena priča u Villi Dubrovnik započela je 2011. godine i od tada je na poziciji predsjednice Uprave, ‘iako su se u tom razdoblju promijenili vlasnici’, ističe. No, svoju karijeru u turizmu započela je prije 15 godina i to sasvim slučajno. Zbog ljubavi se iz Zagreba preselila u Dubrovnik te joj je, nakon istraživačkog sektora, bilo jedino logično početi raditi u turizmu. Njen prvi posao bio je u marketingu hotela Dubrovnik Palace, hotelu grupacije Jadranski luksuzni hoteli. Osam godina provela je u istoj grupaciji i imala različite funkcije da bi na kraju karijeru u JLH završila na jednoj od najviših pozicija kao članica Uprave za prodaju i marketing cijele grupacije.

— Izuzetno puno sam naučila u tom razdoblju uz uspone i padove i mislim da me to iskustvo pripremilo za sve druge današnje izazove. U Villu Dubrovnik sam željela prijeći jer sam je percipirala kao mali dragulj u našem Dubrovniku. Dobila sam poziciju predsjednice Uprave i direktorice hotela. Od onda sam sudjelovala u brojnim međunarodnim projektima Dogus grupe u čijem je vlasništvu i Villa Dubrovnik – govori nam najuspješnija menadžerica. Njene poslovne dužnosti su održati financijski profitabilno i odgovorno društvo te provoditi sve zakonske norme. Kao svoju snagu navodi upravo zaposlenike ‘jer kada su oni sretni, sretni su i gosti, a na kraju dana sretna sam i ja’.

— Kako je riječ o relativno malom, ali luksuznom hotelu, naš je posao vrlo dinamičan gdje vam se dnevni prioriteti mijenjaju gotovo svaki dan. U ovom poslu gotovo nikada ne može biti dosadno, a u slučaju da se to i dogodi uvijek pokrećemo neke nove stvari i nove projekte te zajedno sa svojim timom uvijek nastojim pomicati nove granice – priča nam. Navodi i kako je na njen razvoj, znanje o luksuznom turizmu i pomicanje granica u poslovanju velikim dijelom utjecao Goran Štrok, koji je prema njenom mišljenju na određeni način ‘zaslužan za smjer luksuznog turizma u Dubrovniku’. Njen rad prepoznat je i na međunarodnom tržištu rada zbog čega je ponosna, obzirom na pristigle ponude za upravljanje hotelima u inozemstvu. ‘Takve ponude su lijep poticaj i priznanje, ali Hrvatska je moj dom’, jasno ističe Lončar Stražičić.

MENADŽERICA GODINE Mirna Lončar Stražičić: Današnja mladež bi s fakulteta zasjela na direktorske pozicije

‘Radije bih se odrekla karijere, nego majčinstva’
Na pitanje trebaju li se žene u poslovnom svijetu ipak malo više truditi, ističe kako joj je vrlo teško odgovoriti na to pitanje, no donekle se slaže jer misli da je percepcija u društvu još uvijek na određeni način iskrivljena.

— Ne mislim da je to samo hrvatski problem, već je isti prisutan i u brojnim drugim zemljama. No, osobno to nisam tako doživjela. Smatram da sam napredovala i gradila svoju karijeru upravo zato što je moj rad bio prepoznat, a ne zato što sam željela određene pozicije. Čak određene pozicije nisam htjela niti prihvaćati, ali su drugi vjerovali u mene i poticali me da idem naprijed – navodi Lončar Stražičić. U Villi Dubrovnik, navodi, na snazi je jednaki omjer zaposlenih muškaraca i žena, a žene čine većinu njenog najužeg tima – najvišeg menadžmenta hotela. Funkcioniraju kao obitelj i fleksibilni su kada su u pitanju stvari prirodne naravi.

Nažalost, često vidimo ljude čiji je jedini motiv rada visina primanja. Mladi koji završe fakultete često odmah ciljaju na menadžerske ili direktorske pozicije. Po mom mišljenju to nije dobro i čini mi se da je naša generacija drukčije razmišljala

— Svim ženama u našem hotelu lakše je odlučiti postati majkama jer upravo od nas imaju podršku u tome te vide da im majčinstvo neće utjecati na razvoj karijere – ističe Lončar Stražičić koju uloga majke ispunjava.

— Taj dio nikada ne bih izostavila, a da sam morala birati, prije bih se odrekla karijere. Majčinstvo i karijera ne bi trebali isključivati jedno drugo nego bi se trebali nadopunjavati. Naravno da su prisutna neka odricanja i da u određenom razdoblju života kontinuirano živite s grižnjom savjesti (na poslu ste, a niste doma i obrnuto), da imate malo vremena za neke samo svoje trenutke, ali mislim da je u životu najvažnije pronaći dobru ravnotežu. Na poslu imam izuzetno dobar tim u koji imam veliko povjerenje i zbog kojeg mogu imati više privatnog vremena i manje stresa te sam im jako zahvalna na svemu što rade – rekla je. Posebno ističe muža koji ju je uvijek podržavao u razvoju. Bez njegove podrške kao i ostatka obitelji bilo bi joj jako teško uskladiti poslovne i obiteljske dužnosti. Inače, kada ima slobodnog vremena, voli ga provesti s obitelji odlaskom na putovanje, izlet, organizacijom dječjih druženja ili samo odmaranjem na kauču ili u dobrom društvu.

‘Bitno je da te netko prepozna’
‘Gostima se treba dati ono što su platili i treba im pristupati uvijek kao jedinkama s individualnim željama’, naglašava menadžerica govoreći o glavnim pravilima u odnosu s gostima. Smatra da je najbitnije biti iskren i da se stvari ne smiju gurati pod tepih. ‘Svi mi griješimo, ali bitno je prepoznati grešku, ispričati se i ispraviti i to je nešto što gosti jako cijene’, rekla je i dodala kako se turistički sektor mijenja.

MENADŽERICA GODINE Mirna Lončar Stražičić: Današnja mladež bi s fakulteta zasjela na direktorske pozicije

— Ono što možemo primijetiti je da povećanjem cijena naših usluga postepeno dolaze i druge kategorije gostiju koje žele sve više individualiziran pristup. I naravno jedan od najbitnijih izazova je nedostatak radne snage. Turizam u Hrvatskoj raste svake godine jer imamo predivnu zemlju u srcu Europe koja konačno postaje prepoznata i u luksuznom segmentu, ali se još više mora razvijati infrastruktura. Posebno se Dubrovnik, sa svim svojim prirodnim ljepotama i poviješću, treba sve više profilirati u luksuznom segmentu i predano raditi na tome s jasnim ciljem i strategijom koja će u konačnosti donijeti dobrobiti svima, a mi ćemo očuvati najljepši biser hrvatskog Jadrana – naglašava. Mišljenja je kako se situacija na tržištu rada u turizmu promijenila. To je s jedne strane dobro jer, kako kaže, dižu se plaće i standard, ali s druge strane i nije.

— Nažalost, često vidimo ljude čiji je jedini motiv rada visina primanja. Mladi koji završe fakultete često odmah ciljaju na menadžerske ili direktorske pozicije. Po mom mišljenju to nije dobro i čini mi se da je naša generacija drukčije razmišljala. Sjećam se situacija kada sam bila promovirana gdje nisam niti pitala za plaću, nego sam bila zahvalna na prilici i na znanju što ću s tom novom pozicijom postići. Naravno, ima i mladih koji ne razmišljaju tako i dolaze upravo u Villu Dubrovnik po znanje i osim plaće, bitni su im i drugi uvjeti rada – navodi Lončar Stražičić i poručuje mladima ‘da je u početku bitno dobiti znanje, iskustvo, hrabrost te da te netko prepozna i razvija, a sve ostalo će doći s vremenom’.

VRIJEDNO PRIZNANJE
Uzor ostalim poduzetnicama
Povodom obilježavanja Svjetskog dana poduzetnica, Hrvatska udruga poslovnih žena u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom od 2002. godine dodjeljuje priznanja najuspješnijoj poduzetnici, menadžerici i poduzetnici u socijalnom poduzetništvu. Na ovaj način se želi pridonijeti promociji poduzetništva žena, uputiti na važnost i izniman potencijal žena u poduzetništvu, poticati žene na ulazak u poduzetništvo te odati priznanje najuspješnijima, koje mogu poslužiti kao uzor ostalima.

Pročitajte još

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

U PROGRAMU DOMOVINSKOG POKRETA Revizija Dubrovačkih ljetnih igara

Ivana Mijić Vulinović