DuList IN

Meksički hedonistički raj ‘seli’ se na Kalamotu

Meksički hedonistički raj 'seli' se na Kalamotu

Otputovati u meksički Cancun i upoznati njegova dva lica stvara potpuno impresivan, ali i pomalo zbunjujući dojam, kojeg se danima ne možete oteti.

Jedno je lice stvarnosti brutalnog Meksika, sirotinje, gdje se prosječna plaća kreće ispod 300-tinjak dolara na mjesec, policijskih punktova i kriminala, kuća sa željeznim rešetkama na prozorima i vratima. Drugi je Meksiko elitnog turizma koji gostima nudi izobilje zemaljskih užitaka.

U Cancunu, turističkom raju Meksika, koji godišnje ostvari preko 3,3 milijuna posjeta, domaćini iz Karisma Resort Internationala pokušali su (i doista u tome i uspjeli) približiti sliku vrhunskog turizma kojeg zastupaju. Na Mayanskoj rivijeri na poluotoku Yucatanu prodaje se odmor iz snova upakiran s visokom dozom luksuza i romantike. Hedonizam u pravom smislu te riječi prati vas na svakom koraku.

Od ulaska u hotelski kompleks, gdje se najprije osvježite koktelom, a potom hostese prirede mini-prezentaciju te vas stave na kušnju jer na pladnju donose različite primjerke jastuka, a vi trebate odabrati onoga na kojem će vam snovi biti najlagodniji. Baš svemu dan je osobni pristup. U apartmanu Azul Beach Hotela spreman je rashlađeni šampanjac dobrodošlice Moët&Chandon, kao i bogati mini bar s probranim izborom alkoholnih pića, Martela, Black Labela, domaće tekile Don Julio…

Ipak, nema puno razloga za boravak u hotelskoj sobi, kad vas izvan apartmana privlači izazovna ponuda. Bilo na pješčanoj plaži s udobnim krevetima i baldahinima, u barovima, na bazenu sa šankom, restoranima, a njih je pet u hotelskom kompleksu Azul Beacha.
 
Ma kakav all-inclusive!
 
Ono što čini hotele Karisma Resort International jedinstvenim u turističkom svijetu svakako je Gourmet Inclusive. Sigurno znate za pojam 'all-inclusive', no meksički su hoteljeri pošli dva koraka dalje i lansirali Gourmet odmor koji počinje od trenutka kada stupite u jedan od Karisminih odredišta. U tom trenutku možete zaboraviti na novčanik, a nitko vam ne bilježi koliko ste koktela ispili ili slijedova jela naručili, koliko ste puta uživali na relax i mayanskoj masaži. Ono na što u Karismi posebno poklanjaju pažnju je osoblje. Pogledom ćete naručiti mojito, a dok čekate odabrano jelo konobari nude razne 'mazice' na kušanje.

Meksikanci, hotelski radnici, su ljubazni, nasmijani i uvijek raspoloženi za pročavrljati. Tako su otkrili da im je prosječna plaća tek 300 dolara, dok barmen zarađuje samo šest dolara dnevno. Ipak, zadovoljni su što rade baš u Karismi jer su njihove plaće, u usporedbi s drugim hotelskim lancima iznadprosječne!
 
2,2 hotelska radnika po gostu
 
Zanimljiv je i podatak da u Karisminim resortima na jednog gosta u prosjeku zapadaju 2,2 hotelska radnika. U Hrvatskoj je ta brojka nešto iznad 0,5 po gostu!
Cijenu toga raja gosti plaćaju od 164 pa sve do gotovo 2000 dolara za trokrevetni Penthouse Suite dnevno, a u ekskluzivnim villama, jedna od njih nosi naziv Esmeralda, s osobnim kuharom i batlerom, gosti dubljeg špaga za noć su spremni izdvojiti od 12 do 15 tisuća eura.

Sezona na Yucatanskom poluotoku traje tijekom cijele godine jer temperatura se zraka zimi ne spušta ispod 22 stupnja Celzijusa, dok je more izvan sezone visokih 26 stupnjeva Celzijusa. Domaćini iz Karisme su se pohvalili kako je tijekom cijele godine popunjenost u njihovim hotelima zavidnih 85 posto. Ipak, srce ljeta i sezone u Cancunu je od studenog do travnja, taman u vrijeme dok je u Europi najjača zima. Gosti većinom odmaraju od 4 do 15 dana, a najveći ih svjetski turoperator TUI charterima dnevno dovodi iz Njemačke, Velike Britanije, Skandinavije, ali i Amerike i Kanade.

– Gosti dolaze uživati u Karismine hotele. To je osnova našeg poimanja turizma, a garancija da ćemo dobiti zadovoljnog gosta je upravo u činjenici da gosti neće potrošiti ni pesosa više od uplaćenog aranžmana. U drugim hotelima gosti nikad ne znaju koliko će još morati izdvojiti za večeru, masažu, pedikuru te koliko će ih na kraju izaći cijeli odmor. U Karismi prodajemo sasvim drukčiju priču, jedan drugi koncept i cijena odmora iznosit će točno onoliko koliko su uplatili za određeni paket. Ni pesosa više! – pohvalio se operativni direktor Karisma Hotela Saša Milojević.

Ispričao je kako uopće ne strahuju da bi hoteli zbog obilja hrane i pića koje nude mogli biti na gubitku, jer gost samo prva dva do tri dana konzumira nešto obilnije količine, dok se onda 'vrate' svojoj rutini u prehrani.
 
Hedonizam i dekadencija
 
Karisma Resort International na Maya Rivieri dugoj 140 kilometara vlasnici su desetak hotelskih kompleksa, a ponuda u njima, iako je prilično slična, opet se razlikuje u bitnim detaljima. Azul Sensatori Mexico sa najboljim spa hotelskim centrom, kao i Asul Fives te Azul Beach obiteljski su hoteli sa dječjim igraonicama i cjelodnevnim dadiljama na raspolaganju. I posluga u sobu, dakako, u svim je resortima osigurana od 0 do 24 sata.

El Dorado Royale namjenjen je samo starijima od 16 godina. El Dorado je i najveći hotel u lancu Karisme i ima 468 apartmana sa vlastitim jacuzzijima, šest 'a la cart' restorana, tri gourmet kutka i 15 barova. El Dorado Casitas Royale prvi je svjetski AA4 Diamond Gourmet Inclusive hotel i specijaliziran je za vjenčanja, a El Dorado Saside Suites Forbes se smjestio među 10 najromantičnijih hotela na svijetu! Posljednji u nizu El Dorado hotela, Maroma, može se podičiti plažom koja je svrstana među deset najljepših na svijetu.

U hotelima se organiziraju škole kuhanja i kušanja vina, a El Dorado Royal opremljen je i dvoranom za nekoliko stotina gostiju koji mogu sudjelovati u kulinarskom showu priznatih chefova kuhinje. Osim domaće hrane, restorani nude i mediteransku, kinesku, tajlandsku, talijansku, ali i u svijetu sve popularniju, molekularnu kuhinju. Sva jela praćena su i iznimnom vinskom kartom s koje se može birati preko 150 različitih vina iz svih krajeva svijeta, a među najpopularnijima su ona iz Argentine, Čilea, i Italije.

U Karismi je doista sve podređeno užitku. Uz besprijekornu hortikulturu, palme, vodene oaze, gosti mogu birati i sobe u prizemlju čija je posebost što s balkona izravno kroče u bazen. Na privatnoj plaži resorta na Karipskom moru može se igrati odbojka na pijesku, nogomet, opuštati se uz jogu ili aerobik, plivati s dupinima u hotelskim bazenima, a organiziraju se i izleti na koraljni greben, obližnje eko parkove ili Tulum, grad u kojem su sačuvani arheološki ostatci drevne civilizacije Maya.
 
S Titom počeo procvat turizma
 
Ono što posebno facinira je činjenica da se turizam u Cancunu počeo razvijati pred samo 20-tak godina. Sve je zapravo započelo kada je meksička vlada, prepoznajući važnost turizma za gospodarski razvoj zemlje, krenula u potragu za idealnim lokacijama za hotelske kapacitete. Imali su prekrasne bijele pješčane plaže, ali i nepregledne močvare i nikakvu infrastrukturu. Država je tada financirala izgradnju prvih devet hotela.

Prvi hotel izgrađen je 1983. godine, a kao kurioštinu domaćini su nam ispričali da je kamen temeljac za taj, prvi hotel postavio veliki prijatelj Meksika, predsjednik tadašnje Jugoslavije J.B. Tito. Grad, koji je tih godina brojio desetak tisuća stanovnika, danas je milijunska turistička meka s nizom brendiranih hotelskih lanaca, ekskluzivnih butika, barova, noćnih klubova i diskoteka.

Ipak, život u Meksiku nije idiličan. Ulice, posebno one u predgrađu Cancuna, su pune kriminala, obračuna bandi i narkotela, otmica, a na putu između dva Karismina resorta ne možete zaobići policijske punktove. Policajci su naoružani do zuba, zamaskirani s pancirkama. Razlog pojačanim policijskim kontrolama može se možda naći i u lokalnim izborima koji su se proteklih dana provodili u regiji. Zanimljivo je kako u Meksiku nema predizborne šutnje, ali zato glasači na dan izbora ne smiju u javnosti konzumirati alkohol.

Inače, kao i u brojnim drugim meksičkim gradovima i Cancunom vladaju karteli, a u ovom elitnom turističkom centru pored narkokartela opasan je i onaj taksista. Ako nisi 'udobre' s taksi kartelom, možeš samo sanjati bilo kakvu političku funkciju. Taksisti su zakon na ulici, a svoju dominaciju skupo plaćaju. Koncesija ih stoji i pola milijuna dolara.

I prije ulaska u sam hotelski kompleks prolazi se kontrolni punkt, ovaj put ne policijski, no nitko tko nije na listi, ne može promoliti nosom unutar resorta. Sigurnost gostiju nije upitna. Svi su resorti opasani golemim zidovima i žičanom ogradom pod naponom. Unutar 'zida' potpuno je drugi svijet i gosti se s onim pravim, vanjskim moraju susresti tek u 30-tak minuta dugoj vožnji od cancunskog aerodroma do svog odredišta.
 
Kalamota, a onda Kupari, Plat?
 
Karisma s partnerima TUI-jem i Todorićevim Agrokorom nešto slično, barem što se ponude i usluge tiče, namjerava napraviti i u Hrvatskoj. Nedavno su kupili Hotel Koločep, koji će ubuduće nositi naziv Kalamota Island Resort. I na tome ne žele stati. U prvoj fazi plan im je u Hrvatskoj doći do tisuću kreveta, dok za pet godina na cijelom Jadranu žele dostići brojku od tri tisuće kreveta. Prema riječima Marinka Benića, direktora Karisma Hotels Adriatic, ulaganja u hotelske kapacitete popet će se do vrtoglavih 300 milijuna eura. Naime, u svaku sobu bit će uloženo 100 tisuća eura. Što se tiče samog Dubrovnika iskazali su interes za vojnim kompleksom Kupari, na čijem bi se području mogao razviti resort sličan onim u Meksiku.

– Otvorenog tipa, svakako! Svi Karismini resortovi na Jadranu bit će otvorenog tipa. Ono što smo vidjeli u Meksiku kompleksi su zatvorenog tipa, isključivo zbog sigurnosti gostiju, a mi u Hrvatskoj nemamo potrebe za zaštitom debelim zidovima – ispričao je Marinko Benić.

Također je istakao kako će se obnova samih hotela na Kalamoti odvijati u više faza, a konačan iznos investicije u Donjem Čelu iznosila bi visokih 9 milijuna eura. Cilj je Kalamotu razviti u couples resort. Bit će to resort isključivo za odrasle, a poseban naglasak bio bi dan na vjenčanja i medene mjesece. Nakon dobivanja svih potrebnih dozvola Kalamota će krenuti u dogradnju hotelskih kapaciteta, pa bi uz postojećih 150 soba resort dobio još otprilike 70-tak apartmana, a izgradili bi se i dodatni restorani i bazeni, spa centar. Poboljšat će se, najavljuje Benić, i prometna povezanost otoka s Dubrovnikom kupnjom nekoliko plovila.

Ono što je u ovom trenutku Marinko Benić mogao potvrditi je da Karizma nije zainteresirana za Hotele Maestral, ponajprije zbog raštrkanosti hotelskih objekata, no s Hotelima Plat je drukčija situacija. Oni su im zanimljivi zbog razmještaja kapaciteta i blizine mora. Bez obzira koju lokaciju izabrali Karisma bi u Hrvatskoj mogla otvoriti novu stranicu u domaćem turizmu te po uzoru na meksičke resorte uvesti dodanu vrijednost, ne samo dubrovačkom, već i hrvatskom turizmu uopće.
 
 

Tko su vlasnici Karisma lanca hotela?

Karisma Hotels Adriatic predstavlja zajedničku tvrtku poslovnih grupacija Karisma Resort International iz Meksika, Agrokora d.d. te TUI TRAVEL-a.
Karisma Resort International, registrirana je u Panami, sa sjedištem na Floridi, TUI Travel Plc, sa sjedištem u Velikoj Britaniji i Hrvatski Agrokor vlasnici su jednakog udjela novoosnovane tvrtke KHA, dakle, sa po 33 posto.

Strukturu vlasništva Karisma Resort International čine tri partnera, fizičke osobe i to dvije s većinskim udjelom i jedan s manjinskim udjelom. Riječ je o srpskom poduzetniku Ljubu Krstajiću i partnerima s područja Centralne Amerike i Kariba. Sva tri partnera zajedno su u hotelijerskoj djelatnosti od 1990. godine kada su s ostalim suosnivačima podigli Allegro Hotels & Resorts. Allegro je do 2000. godine upravljao s ukupno 42 resorta u 17 zemalja svijeta, uključujući Tunis, Maroko i Keniju.

U tim zemljama prvi su uveli all-inclusive koncept. Pred trinaest godina Allegro je prodan Occidental Hotels & Resorts-u za 436 milijuna dolara, što je te godine bila najveća transkacija u hotelskoj industriji. Nakon toga, sva tri partnera odlučila su unaprijediti scenu upscale all-inclusive ponude te 2002. godine nastaje Karisma Resorts International, prepoznatljiv po Gourmet Inclusive konceptu.

Ljubo Krstajić bio je izvršni podpredsjednik međunarodne prodaje Allegro Resorts Corporation. Nakon gotovo 10 godina rada u korporaciji Allegro Resort, odlučio je, zajedno sa ostalim partnerima, krenuti u novi posao imenom Karisma Resort International.

 
 

Vjenčanja u Karismi bez stresa

Budući da će se Kalamota Island Resort bazirati upravo na 'couples konceptu', otkrili smo što su sve spremni u Meksiku ponuditi parovima za njihov dan iz snova. Parovi koji se planiraju vjenčati u jednom od Karisminih resorta mogu birati, od klasičnog u kapelici do civilnog vjenčanja uz obalu oceana ili čak Sky Weddings na krovu s pogledom na pučinu. Cijene vjenčanja su različite, zato je i osmišljeno pet paketa. Free Sweet Wedding Package, Pearl Wedding Package, Silver Wedding Package, Gold Wedding Package, te Mayan Wedding Ritual Package sa mayanskom ceremonijom vjenčanja na kojoj šaman kombinira četiri osnovne elemente svemira: vatra, zemlja, vode i zraka. Ovisno o raskoši same svadbe, odabiru apartmana, stilova, usluge, dekora, kuhinje, a na raspolaganju su i Karismini organizatori vjenčanja, profesionalni fotografi… Cijene se kreću od 950 pa sve do 3500 dolara, po osobi naravno.

 

Le Chique je baš chic

Tko može tijekom jedne večeri pojesti 18 sljedova različitih jela? I najveći gurmani vjerojatno bi zapeli na devetom ili jedanaestom nizu. U Le Chiqueu to nije bio neki veći problem, jer riječ je o molekularnoj kuhinji, u kojem chef nije samo kuhar, već i vrhunski umjetnik. Večera koja je trajala preko dva i pol sata, započela je s koktelom od dinje i kukumara koji je poslužio za pročišćavanje papila. Uslijedile su nesvakidašnji zalogaji biranog mesa, jastoga, školjaka, ali i stilizirana meksička jela. I sve je to bilo popraćeno sa sedam vrhunskih vina.
Da se u Le Chiqueu doista odlično jede svjedoče i brojne nagrade koje je zaradio ovaj restoran. Prema izboru gastro stručnjaka najbolji je to hotelski restoran u cijelom Meksiku, a treći u državi u konkurenciji svih restorana!

Pročitajte još

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist