Natrag
23.5.2018 20:56

facebook

twitter

google

rss

dulist

Megatrajekti umjesto koridora i mosta!

4.6.2012 @ 11:37 Andrea Falkoni Račić Aktualno

Podijelite:

Do kraja ove godine trebala bi se početi graditi dva megatrajekta kapaciteta 150 vozila i 2 tisuće putnika s ciljem povezivanja juga Hrvatske s ostatkom države, donosi Glas Slavonije.

U floti Jadrolinije ovi bi se trajekti trebali naći već iduće sezone, točnije 1. srpnja kako bi mogli preuzeti ulogu 'plave' obilaznice Neuma.

Svaki trajekt je vrijedan između 7 i 8 milijuna eura, a uz dva spomenuta u planu je gradnja ukupno 4 megatrajekta koji će se preusmjeriti i na druge luke na Jadranu. Ovisno o potrebama. U svakom slučaju riječ je o najvećim ikad građenim trajektima za Jadroliniju, njihova dužina dosezat će oko 100 metara i imat će veći kapacitet od najvećih u floti kao što su trajekti Hrvat i Juraj Dalmatinac.

Pristaništa za megatrajekte, kako dalje donosi Glas Slavonije, bila bi na lokaciji temeljnih stupova Pelješkog mosta, a vožnja između lokacije Klek na kopnu i Brijeste na Pelješcu trajala bi samo desetak minuta.

Ovo je, usput budi rečeno, treće revolucionarno rješenje povezivanja juga Hrvatske. Nakon Pelješkog mosta, čiju je gradnju aktualna Vlada RH zaustavila, preko koridora kroz Neum o kojem se još razgovara stiglo se eto i do trajektnog povezivanja, no trajekti su već bili u kombinacijama raznih stranaka kao najbrže privremeno rješenje.

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana