Natrag
16.7.2018 18:22

facebook

twitter

google

rss

dulist

Međunarodni simpozij uz 70. rođendan Iva Banca

22.9.2017 @ 21:45 Dulist Aktualno

Podijelite:

Povodom 70. rođendana prof. dr. sc. Iva Banca u Dubrovniku se ove subote održava međunarodni simpozij na kojem će se proslaviti njegov doprinos i postignuća u akademskom, političkom i javnom životu.

Među sudionicima konferencije ističu se Jan Gross (Princeton Univesity), Tanja Lorković (Yale), Wendy Bracewell (University of London), Marko Attila Hoare (SSST, Sarajevo), Željko Tanjić (HKS) Sonja Biserko (Helsinški odbor za ljudska prava, Srbija) i Zlatko Hasanbegović (Pilar/HS).

Hrvatski povjesničar, prof. dr. sc. Ivo Banac, bio je dugogodišnji profesor povijesti na Sveučilištu Yale (na katedri vezanoj uz posebnu zakladu koja nosi ime Bradford Durfee). Radio je i kao profesor povijesti na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti, gdje je upravljao Institutom za jugoistočnu Europu. Posljednjih osam godina predavao je povijest na Sveučilištu u Zagrebu. Magistrirao je i doktorirao na Sveučilištu Stanford.

Njegova knjiga „Nacionalno pitanje u Jugoslaviji“ (1984) postavila je standard za istraživanje kompleksnih nacionalnih odnosa u jugoistočnoj Europi, a njegova knjiga „Sa Staljinom protiv Tita“ (1988) otvorila je put istraživanju ideoloških prijepora u komunističkom pokretu, kao i jugoslavenske komunističke represije, posebno na Golom otoku. Kao osnivač i urednik časopisa East European Politics and Society (EEPS) unaprijedio je istraživanja istočnoeuropskog prostora.

Na Sveučilištu Yale bio je u dva mandata Master Pierson Collegea, gdje je skrbio o razvoju i dobrobiti nekoliko generacija studenata, s kojima ostaje u doticaju, održavajući svakog ljeta Yale Summer Session u Dubrovniku. Profesor Banac obnašao je dužnosti ministra prostornog uređenja i zaštite okoliša, te zastupnika u Hrvatskom saboru.

Simpozij će se s početkom u 9 sati u subotu 23. rujna održati u Zavodu za povijesne znanosti HAZU.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana