Zanimljivosti

MEĐUNARODNI DAN DOWN SINDROMA ‘Vrag zlatne kose’ u Hiltonu

Vrag zlatne kose

Povodom današnjeg Međunarodnog dana Down sindroma Udruga za Down sindrom Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji s Hotelom Hilton Imperial i Aster – kulturnim društvom organizira u subotu 22. ožujka u 17.30 sati u prostoru hotela predstavu ‘Vrag zlatne kose’ za djecu Udruge i prijatelje.

Predstavu će izvesti lutkarska družina Dobrissimo. Djeca i roditelji Udruge se zahvaljuju Hotelu Hilton Imperial Dubrovnik i Aster- kulturnom društvu i vesele zajedničkom obilježavanju Međunarodnog dana Down sindroma.

Podsjetimo, Ujedinjeni narodi (UN) su 10. studenog 2011. godine prihvatili predloženu rezoluciju i donijeli odluku kojom se 21. ožujka obilježava kao Međunarodni dan osoba s Down sindromom (World Down Syndrome Day).

Datum 21. ožujka simbolizira tri reprodukcije 21. kromosoma što je glavno obilježje osoba s Down sindromom. Usvajanjem ove odluke UN iskazuju svoju podršku zaštiti prava osoba s Down sindromom u cijelom svijetu. Down sindrom je najčešći genetski poremećaj i na oko 700 novorođene djece rodi se jedno dijete s Down sindromom.

U Republici Hrvatskoj živi oko 1530 osoba s Down sindromom prema podacima HZJZ iz 2013. god. Oko 60% osoba s Down sindromom su djeca i mladi od 0-19 godina što pokazuje da je Republika Hrvatska izuzetno poboljšala zdravstvenu skrb građana s Down sindromom i tako im pružila duži vijek življenja. U RH djeluje devet Udruga za Down sindrom (Zagreb, Split, Čakovec, Rijeka, Karlovac, Zadar, Osijek, Dubrovnik i Virovitica) na čelu sa krovnom organizacijom Hrvatskom zajednicom za Down sindrom.

Prijedlog UN-a da se 21. ožujka proglasi Međunarodnim danom osoba s Down sindromom rezultat je višegodišnjeg lobiranja različitih udruga u svijetu koje okupljaju građane s Down sindromom, članove njihovih obitelji i stručnjake, a u kojima je sudjelovala i Hrvatska zajednica za Down sindrom. Republika Hrvatska, kao članica UN-a, bila je ko-sponzor rezolucije i vrlo aktivno je podupirala izglasavanje rezolucije.

HZDS je od 2009. god. članica Europske Down sindrom udruge (EDSA – European Down Syndrome Association) te od 2014. god. i članica Svjetske Down sindrom udruge (DSI – Down Syndrome International). Udruge okupljene u HZDS nastoje podići standard rane edukacije djece kako bi mogla postati ravnopravni članovi društva, te pohađati redovne vrtiće i učiti u redovnim školama sa svojim vršnjacima.

Udruga za Down sindrom Dubrovačko-neretvanske županije osnovana je u svibnju 2008. god. na inicijativu roditelja. Djeluje na području grada i županije, te trenutno okuplja 61 člana; 26 djece sa DS-om u dobi do 17 godina, 1 djevojku sa DS-om u dobi od 27 godina, dok 34 člana čine roditelji djece.

Grad Dubrovnik, županija i šira zajednica prepoznali su rad Udruge i pružaju podršku u provedbi osmišljenih programa za djecu s Down sindromom.

Pročitajte još

DUBROVNIK NEKAD I SAD Fotografije nekadašnjeg svjetskog fotografa i nizozemskog istraživača naših krajeva

Dulist

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist