Zanimljivosti

Međunarodni dan poroda kod kuće

Međunarodni dan poroda kod kuće

U četvrtak  6. lipnja 2013. ,u zemljama diljem svijeta, pa i u Hrvatskoj, obilježava se Međunarodni dan poroda kod kuće.

Inicijativa za obilježavanje Međunarodnog dana poroda kod kuće krenula je prije tri godine iz Slovenije, i od tada se raširila na sve kontinente, te se 6. lipnja majke koje su rodile kod kuće, one koje planiraju roditi kod kuće i njihove obitelji sastaju radi razmjene iskustva i potpore.
Ovaj dan je važan kao podsjetnik da zdrava rodilja ima pravo izabrati gdje će i kako roditi svoje dijete, da je u tim trenutcima važna potpora bliskih osoba, te brižna primaljska skrb, koja je zadnjih godina kod nas nepravedno zapostavljena.

Nemoguć porod kod kuće

Posebice je bitno na to podsjetiti nadležne u zdravstvenim sustavima zemalja istočne Europe, gdje je porod uz stručnu skrb nemoguć izvan zdravstvene ustanove. Štoviše, u većini zemalja istočne Europe, kao i u Hrvatskoj, porođaj se može odvijati samo u bolničkom okruženju  jer ne postoji mogućnost poroda uz samostalnu primalju u kući za porode niti postoje odvojeni primaljski odjeli pri rodilištima, što je uobičajena praksa desetljećima u zemljama zapadne Europe.

Ovo direktno krši presudu Europskog suda za ljudska prava iz 2010. godine u slučaju Ternovszky protiv Mađarske, gdje je sud nedvojbeno presudio da žene u Europi imaju temeljno ljudsko pravo birati okolnosti porođaja svoje djece, uključujući mjesto i vrstu skrbi.
-Ugledna znanstvena skupina "Cochrane Collaboration", koja ima i hrvatski ogranak, je napravila pregled studija koji dokazuje prednosti skrbi samostalne primalje u sklopu rodilišta ili izvan rodilišta. Primaljska skrb uz rodilju rezultira znatno smanjenim brojem medicinskih intervencija u porodu-, ističe  Daniela Drandić, voditeljica programa Trudnoća i porod u udruzi Roda.

-Uz to, dokazano je iz prakse zapadnih zemalja da je porod uz samostalnu primalju daleko jeftiniji za zdravstveni sustav, uz iste, dobre ishode porođaja za majku i dijete. S razlogom se onda pitamo zašto u Hrvatskoj to nije moguće- napominje Drandić.

Navodeći aktualne primjere iz Hrvatske, Drandić podsjeća da žene kod nas zapravo nemaju mogućnost odabira gdje će rađati i uz čiju skrb.
-U europskim zemljama ima nekoliko ponuđenih opcija za mjesto i način poroda, gdje je na jednom kraju "lepeze ponude" klasični bolnički porođaj u rodilištu, svakako nužan za dio poroda, a na drugom kraju onaj intimniji, porod kod kuće.  Između njih su različite opcije poroda u odjelima rodilišta, te kućama za porode, uz primaljsku skrb i samo po potrebi liječničku.  Kod nas postoji samo jedna opcija – bolnički, rutinski porod za sve – kaže ona

Žene koje kod nas žele roditi izvan rodilišta prepuštene su same sebi. Uz njih često budu primalje iz EU-a koje putuju do njih, a desi se i da žene putuju u Austriju da bi rodile u primaljskoj kući za porode. Ono što nas žalosti jest da su te žene i njihova djeca uskraćeni za zdravstvenu skrb jer sustav odbija priznati prednosti skrbi samostalne primalje i pravo žene da bira gdje će rađati. Ovaj problem je još više izražen u ruralnim područjima i na otocima gdje žene putuju i više od sto kilometara da bi stigle do rodilišta, koje je jedino mjesto gdje one mogu rađati uz zdravstvenu skrb. Umjesto da skrb za trudnice bude dostupna i u zajednici, koja je tendencija u EU, mi krećemo prema većim, "industrijskim" rodilištima, prema kojima žene imaju sve veći otpor", napominje Drandić.
 
Dan poroda kod kuće obilježit će se privatnim okupljanjima žena i djece rođenih kod kuće u gradovima diljem Hrvatske.

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist