Kultura

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA Kakav vas program očekuje u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik?

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA Kakav vas program očekuje u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik?

Međunarodni dan muzeja ustanovilo je 1977. godine Međunarodno vijeće muzeja, a od tada se 18. svibnja obilježava svake godine u više od 35.000 muzeja. 

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, Umjetnička galerija Dubrovnik organizira zanimljiv program.

U 18 sati počinje stručno vodstvo kroz stalni postav na engleskom, a u 19 sati na hrvatskom jeziku. Sve posjetitelje kroz stalni postav Umjetničke galerije Dubrovnik provest će viša kustosica, dr. sc. Rozana Vojvoda koja će svim zainteresiranim pokazati najvažnija djela hrvatske umjetnosti 20. stoljeća od Vlaha Bukovca preko Ljuba Babića, Vojina Bakića, Iva Dulčića, Dušana Džamonje do Julija Knifera i Kuzme Kovačića.

Poznata hrvatska konzervatorica i arhitektica, dr. sc. Zrinka Paladino održat će zanimljivo predavanje o životu i djelu arhitekata Lavoslava Horvata s početkom u 20 sati.

Akademik Lavoslav Horvat arhitektonskom je djelatnošću uvjerljivo obilježio hrvatsku arhitekturu dvadesetoga stoljeća i u njezinoj je povijesti ostvario jedan od opsežnijih i značajnijih opusa. Za vrijeme studija, samostalno je ili u koautorstvu s arhitektom Haroldom Bilinićem ostvario brojna djela za dva utjecajna investitora, Ivana Meštrovića i Božu Banca. Za obitelj Banac je tako nastalo više značajnih ostvarenja, među kojima se naročito ističe reprezentativna palača na dubrovačkim Pločama u kojoj se danas nalazi Umjetnička galerija Dubrovnik.

Zrinka Paladino je rođena u Splitu 1972. godine, a osnovno i srednjoškolsko obrazovanje završila je u Zagrebu gdje je i diplomirala na Arhitektonskom fakultetu. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2011. godine obranila je doktorski rad pod nazivom ‘Lavoslav Horvat: Arhitektonsko djelo 1922.-1977.’ te je stekla akademski stupanj doktora humanističkih znanosti. Od 2010. do 2017. godine radila je na mjestu zamjenice pročelnika u zagrebačkom Gradskom zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode. Od rujna 2017. godine kolumnisticom je portala za društvena i kulturna pitanja ‘Telegram’, za koji piše članke o hrvatskoj baštinjenoj i suvremenoj arhitekturi.

Odlukom Fakultetskog vijeća Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu 2017. godine je izabrana u naslovno suradničko zvanje asistenta na Katedri za graditeljsko nasljeđe.
Autorica je većeg broja znanstvenih i stručnih radova te je aktivnom sudionicom različitih znanstvenih i stručnih skupova s područja povijesti hrvatske arhitekture, a posebno zaštite hrvatske graditeljske baštine.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja. u sklopu Likovne radionice, koja je započela još u veljači, polaznici radionice će sudjelovati u edukativno – interaktivnoj radionici, zahvaljujući kojoj će istraživati motive u stalnom postavu Umjetničke galerije Dubrovnik nakon čega će ispunjavati radni listić pod nazivom ‘Pejzaži i portreti’ koje je osmislila Petra Đuričić, muzejska pedagoginja pripravnica u suradnji s višom kustosicom Rozanom Vojvoda. Radni listić je likovno oblikovao Miho Skvrce, muzejski fotograf. Drugi dio muzejske radionice je likovna radionica koja se tematski nastavlja, pa će tako, pod vodstvom akademske slikarice i nastavnice likovne kulture Jasmine Runje, polaznici radionice izrađivati portrete i pejzaže u tehnici kolaža.

Pročitajte još

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist