Hrvatska

Među poreznim dužnicima i odvjetnik koji je tužio Kordu

Porezna uprava objavila je popis poreznih dužnika. Na ‘listi srama’ nalaze se neka poznata imena.

Mirko Rapić iz Splita, piše Večernji list, ‘prvi’ je u kategoriji poreznih obveznika koji obavljaju djelatnost s 45 milijuna kuna duga. Rapić već godinama tvrdi da nije on dužan državi, nego država njemu. Tu je i Nadan Vidošević, koji prema podacima Porezne uprave, duguje 12,6 milijuna kuna. Od toga mu sve otpada na dug poreza i prireza na dohodak.

Šef Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker nalazi se na 14. mjestu među fizičkim osobama koje obavljaju djelatnost. Šuker duguje 5,8 milijuna kuna poreza i prireza na dohodak. Kako su 24sata ekskluzivno otkrila, Šuker je pokušao, ali očito nije uspio, dokazati podrijetlo svoje imovine, pa mu je država u svibnju ove godine sjela i na luksuzni stan u Opatiji i upisala zabilježbu s mogućnosti ovrhe. Ako Šuker ne podmiri svoj dug, država bi mu mogla ovršiti i prodati stan koji se nalazi u potkrovlju Vile Portheim u Opatiji.

Radi se o penthouseu u potkrovlju od 152 četvorna metra. Poznato je da Šuker uz ovu vrijednu nekretninu ima i stan od 108 četvornih metara u elitnom zagrebačkom kvartu Zelengaj, ali na to nije upisana zabilježba.

Na listi dužnika je i Lokomotivin veznjak Sammir sa 1,583 milijuna kuna duga. Od toga je dužan 1,46 milijuna kuna za porez i prirez na dohodak, a 123.000 kuna za porez na promet nekretninama.

Odvjetnici Asja Piplović te Vladimir Gredelj i dalje se nalaze pri vrhu najdužnijih poreznih obveznika. Piplović duguje 9,2 milijuna kuna, a Gredelj 6,1 milijun.

Podsjetimo, Gredelj je bio opunomoćenik stanovnika Konavala koji su pokrenuli sudske postupke povrata nekretnina oduzetih za vrijeme bivše Jugoslavije. Tijekom mjeseca travnja 2012. godine kako je tada iznio, smatrao je potrebnim pokrenuti određene postupke, pa je, između ostalog, podnio i kaznenu prijavu protiv više osoba radi kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti.

Naime, jedna od osoba koju su stanovnici Prevlake sumnjičili za počinjenje ovoga kaznenog djela na njihovu štetu, a vezano uz postupak u kojem se odlučivalo o njihovim pravima glede zemljišta na Prevlaci koje im je oduzeto za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, bio je bivši načelnik Općine Konavle, sad već pokojni Luka Korda.

Najveći porezni dužnik i dalje je Marijan Kunina. Prvi je na listi najdužnijih građana s gotovo 85 milijuna kuna.

Pročitajte još

Stiže 460 tisuća doza cjepiva protiv gripe, procijepljivanje počinje oko 15. listopada

Dulist

‘MALA MATURA’ Uvode se nacionalni ispiti na kraju osmog razreda

Dulist

Od utorka nove cijene goriva

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija