Crtice iz Konavala

Medalja kapetana Iva Morettija

Medalja kapetana Iva Morettija

Dok sam prelistavao knjigu Dubrovačka numizmatika Milana Rešetara iz 1924. godine, zainteresirao sam se za jednu zlatnu medalju koju je francuska administrativna vlasturučila kapetanu Ivu Morettiju iz Cavtata 1809. godine. Postavio sam sebi pitanje tko je bio Ivo Moretti? Odlučio sam saznati iz kojih je razloga dobio tu medalju, te je li ona još uvijek postoji.

PREGOVORI NA DEBELOM BRIJEGU
Ivo Moretti odlikovan je u turbulentnim vremenima za Dubrovačku Republiku. To je bilo vrijeme nestajanja Republike, vrijeme ruskog-crnogorskog upada. Godine 1806. spaljene su Konavle, a stanovništvo je bilo protjerano iz svojih domova. Na području tada već eutanazirane Republike traje sukob između Francuza i Rusa. U takvim apokaliptičnim okolnostima Ivo Moretti, po priči njegova potomka gospara Mata Morettia, pokušava spasiti Konavle od upada Crnogoraca, te hrabro kreće na Debeli Brijeg kako bi se susreo sa crnogorskom zapovjednikom, te ga uvjerio da ne ulazi u Konavle. Zapovjednik je to i obećao, no tražio je od Morettija da dubrovačka vlada pošalje svog zastupnika ruskom generalu kako bi postigli konačni dogovor. Uz Morettijem su na spomenutom susretu s crnogorskim zapovjednikom bili i Konavljani Mato Drobac, Ivo Švago, Mato Magud i Lazar Đuka. Tada su Crnogorci Morettiju predali i jedno pismo u kojem smiruju stanovništvo, te traže da se dođe na pregovore s njihovim generalom. No, činjenica jest da su Konavle 1806. godine spaljene, a Cavtat su te iste godine 3. lipnja opljačkali Rusi i Crnogorci. Tada je samo u Konavlima izgorjelo 235 kuća, a u to vrijeme u Dubrovnik je izbjeglo 4000 Konavljana koji bježe pred rusko-crnogorskom vojskom. Rešetar nije sasvim siguran za kakve je zasluge kapetan Ivo Moretti dobio medalju, pa u gore spomenutoj knjizi iznosi neke pretpostavke. Jedna od tih pretpostavki je i to što je Moretti bio kapetan pandura, te ističe kako je možda s Francuzima ugušio ustanak u Makarskome primorju i Poljicima. Vrlo je izgledna i mogućnost da je Moretti bio pomorski kapetan, što Rešetar potkrepljuje navodeći citat A. Vučetića: „Ivan Perov Moretti bio g. 1811 lučki kapetan pod francuskom vladom i lijepo viđen od starješina kao vrijedan službenik.“

JEDINSTVENA MEDALJA
Svoju uspješnu potragu za medaljom okončao sam u dubrovačkom Pomorskom muzeju gdje je dospjela temeljem oporuke gospođe Mire Moretti 12. veljače 2001. Radi se o zlatnoj medalji koja je uistinu jedinstvena. Ona nije ni kovana ni livena, nego je na zlatnoj pločici stari dubrovački kalupar Ivo Angeli urezao natpis slijedećeg sadržaja: A.: ALLA FEDELTA / DEL / CAPITANO / GIO: MORETTI (vjernosti kapetana Morettija) R.: L AMMINISTRAZION / GENERALE / DI / RAGUSA / E / CATTARO / 1809. Valja istaknuti kako Francuzi nisu bili baš darežljivi kada su u pitanju odličja, a poglavito zlatna. Dakle, jasno se nameće zaključak kako je Moretti uistinu morao napraviti veliki podvig ili se iskazati posebnom hrabrošću da bi zaslužio spomenutu medalju.

Pročitajte još

Orhan Pamuk, turski nobelovac i Jakov Pervitić, kartograf iz Konavala

Božo Lasić

Veliki rat, Božićni mir, Bečka filharmonija, Konavle i Mihovil Nikolić

Božo Lasić

Nikola Primorac – prvi na svijetu u maloj brodici preplovio Atlantik

Božo Lasić