Natrag
23.4.2019 16:11

facebook

twitter

google

rss

dulist

Maturanti, evo kad se možete prijaviti na probne testove!

8.3.2018 @ 22:27 Dulist Aktualno

Podijelite:

Algebra, kao organizator najvećeg probnog testiranja za maturante u Hrvatskoj, poziva učenike da se prijave za potpuno besplatne probne ispite mature.

Probni ispiti održat će se 11. ožujka u Zagrebu, a dan ranije, 10. ožujka, još u sedam gradova – Splitu, Rijeci, Osijeku, Puli, Zadru, Varaždinu i Dubrovniku. Svake se godine na ove probne ispite prijavi ukupno oko pet tisuća učenika koji rješavaju više od 10 tisuća ispita. Prema vlastitom priznanju od prošle godine, 38 posto maturanata još se uvijek u ovo doba godine nije počelo pripremati za važan ispit državne mature.

Brojni maturanti koji se svake godine dobrovoljno odazivaju pisanju probnih ispita mature, s čak 98 posto svojih glasova kažu kako su iznimno zadovoljni ovim projektom i da im je probno testiranje dobrodošlo u sklopu priprema za važan ispit kao što je državna matura. Interes maturanata tijekom prošle četiri godine provedbe projekta probnih ispita vezanih uz maturu i ovakve povratne informacije potvrdili su potrebu za probnim ispitima i opravdanost njihova provođenja.

Algebra stoga poziva maturante koji žive ili gravitiraju prema nekom od većih središta u kojima će se ispiti održati da se prijave za ovogodišnje probno testiranje koje će biti održano 11. ožujka u Zagrebu, a 10. ožujka u Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru, Puli, Varaždinu i Dubrovniku.

Kako se, prema anketi provedenoj nakon pisanja ispita, čak 38 posto maturanata u ovom trenutku tijekom godine još ne priprema za predstojeći ispit državne mature, probni ispit koji organizira Algebra sjajna je prilika da na vrijeme, i s još uvijek dovoljno vremena za učenje, procijene svoje znanje iz pojedinih predmeta. Na dane održavanja Probnih ispita maturanti će pisati ispite iz tri predmeta – Matematike, Hrvatskog jezika i Engleskog jezika – na uobičajene dvije razine znanja (A i B), po gotovo svim pravilima državne mature (jedino je vrijeme rješavanja prilagođeno količini i odabiru ispitnih zadataka), pa maturanti na ovaj način doživljavaju pravo iskustvo kakvo ih čeka na državnoj maturi. Maturante tijekom probnih ispita očekuju zadaci koje su pripremili pomno odabrani srednjoškolski profesori s velikim iskustvom u pripremi učenika i samom procesu državne mature: radi se o originalnim zadacima koji su posebno za ovaj projekt pripremljeni prema odredbama ispitnih kataloga te ih stoga dosad nisu mogli susresti u zbirkama. Zainteresirani maturanti koji svoja znanja iz ključnih predmeta s državne mature žele provjeriti na vrijeme trebaju se što prije prijaviti za probna testiranja budući da je broj mjesta ograničen.

Za prijavu i ostale pojedinosti probnih ispita potrebno je posjetiti ovu stranicu. Probni ispiti za sve su maturante koji se na njih prijave posve besplatni te oni nemaju nikakvih financijskih ili drugih obaveza. Nakon polaganja probnog ispita, maturanti će elektroničkom poštom primiti svoje rezultate, a Algebra će, kao i prethodnih godina, objaviti prosjek uspješnog rješavanja pojedinih ispita kako bi maturanti mogli znati kakvo su znanje pokazali u odnosu na generaciju, kao i ostale statistike vezane uz uspješnost rješavanja ispita iz pojedinih predmeta po gradovima. “Algebra i ove godine na cijelom projektu probnih ispita angažira vrhunske suradnike, profesore matematike, hrvatskog i engleskog jezika, koji su sudjelovali u pripremi ispitnog materijala i koji u cijeli projekt ugrađuju svoje ogromno znanje i iskustvo u radu s učenicima srednjih škola. Detaljni rezultati probnih testiranja iz prošlih godina – a sada imamo podatke za gotovo 40 tisuća riješenih testova i preko 20 tisuća maturanata iz dosadašnjih generacija – pokazuju nam da su probni ispiti pravovremeno tempirani te predstavljaju pravu priliku maturantima za realnu procjenu znanja i usporedbu s generacijom, u trenutku dok još uvijek imaju priliku utjecati na rezultat ispita državne mature dodatnim učenjem i pripremama”, naglasio je Hrvoje Balen, član uprave Algebre.

Prošle su godine, u trenutku provođenja probnih ispita, učenici sami procijenili da se osjećaju najbolje pripremljenima za ispit iz engleskog jezika (prosječna ocjena 3,39 pri čemu ocjena 5 znači “najbolje pripremljen”). Za ispite iz matematike i hrvatskoga jezika osjećaju se osrednje pripremljenima, ocjenjujući svoju pripremljenost s 2,72 odnosno 2,70. Posve nespremnima za ispit iz matematike osjeća se njih 11 posto. Može se stoga zaključiti da većina učenika u ovom trenutku, prema vlastitoj procjeni, nije do kraja spremna za izlazak na ispit državne mature, stoga im probni ispiti mogu itekako dobro poslužiti kako bi bolje procijenili svoja znanja i intenzivirali pripreme za ispit državne mature.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana