Grad

MATO FRANKOVIĆ: Očekujemo da Ministarstvo financija obustavi rad žičare!

MATO FRANKOVIĆ: Očekujemo da Ministarstvo financija obustavi rad žičare!

Žalosno je od jedne tvrtke koja posluje u Republici Hrvatskoj, u Gradu Dubrovniku da toliki niz godina posluje nezakonito – rekao je gradonačelnik Mato Franković na u ponedjeljak održanoj konferenciji za medije, a vezano za tvrtku Excelsa nekretnine i neplaćanje koncesijske naknade za žičaru.

Odgovarajući na pitanja novinara, Franković je istaknuo kako su iz uprave Excelsa nekretnine vrlo često govorili kako oni plaćaju najveću koncesijsku naknadu u RH, kako je ona nepravedna, kako nije korektna…
-Po njihovu žalost nisu govorili istinu. Naime, kad gledamo koncesijsku naknadu, možemo je promatrati u dva smjera. S jedne strane imamo fiksnu naknadu, te bi Excelsa nekretnine tu fiksnu naknadu plaćali samo 12 tisuća kuna, dakle po tisuću kuna mjesečno. Možemo usporediti Uvalu Lapad, koja samo za plažu na godišnjoj razini izdvaja Županiji 1,9 milijuna kune fiksne naknade – rekao je Franković, te dodao kako je novi Zakon o koncesijama jasno rekao što se događa u trenutku kad posluješ nezakonito.

-Stoga je Grad Dubrovnik pozvao sve nadležne institucije, prije svega DORH kojemu smo prijavili Excelsa nekretnine i odgovorne osobe za nezakonito poslovanje. Jednako tako prijavili smo ih i nadležnom ministarstvu zbog poslovanja bez koncesije. To nije pravično gospodarsko poslovanje i očekujem od nadležnog Ministarstva financija da obustavi rad žičare. Prijave smo poslali prije nekih desetak dana, a požurnicu ćemo poslati ovaj tjedan. Inzistirat ćemo od nadležnih osoba da navedeni problem riješe. Kao što znate ovaj tjedan u Dubrovnik dolaze predsjednica RH, predsjednik Vlade i predsjednik Sabora i sigurno je da ćemo jasno istaknuti sve one probleme koje tište grad, a ovo je jedan od najvećih s obzirom na to da smo s iznosom od 29 milijuna kuna oštećeni od strane Excelsa nekretnina. Teško je slušati da ti netko održava moralne predike, a istovremeno ne plaća ništa gradu. Onda možemo povući paralelu da je kupio Atlas za manje novca nego što je nama dužan za plaćanje koncesijske naknade – ustvrdio je Franković.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist